МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Запад схвата ко је кривац за застој у дијалогу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Запад схвата ко је кривац за застој у дијалогу

11.август 2019. Извор: Танјуг

Отказивање посете америчког саветника за националну безбедност Џона Болтона је још један показатељ да на Западу све више схватају и гласно говоре о томе да је албанска страна главни кривац за застој у дијалогу Београда и Приштине, оценио је данас помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он сматра да је Болтон отказао посету Београду и Приштини јер нема са ким да разговара у Приштини и истакао да Запад директно осуђује Приштину за прекид дијалога.

''Више се не каже да су обе стране одговорне и да треба да се суздрже, сада је јасно да је Приштина главни кривац'', рекао је Петковић за ТВ Пинк.

На питање да ли се може очекивати убрзање одређених решења после отказивања посете, Петковић је рекао да Запад има намеру да убрза цео процес око договора Београда и Приштине, али да је важна суштина тог договора.

''Многи помињу рокове за договор Београда и Приштине, али оно што председник Србије Александар Вучић стално истиче, што јесте суштина, да може Западу да се жури, али да је важно шта ће представљати круну тог договора и шта предлажу на Западу'', рекао је Петковић.

Подсетио је да је Вучић изашао са идејом разграничења која је, каже, дочекана на нож на нашој унутрашњој политичкој сцени, те нагласио да је немогуће да о решењу за КиМ одлучују само они који су признали независност Косова.

''Нећемо ући у процес у којем Србија до краја треба да буде понижена и да све изгуби. Ми смо све време говорили да је потребно постићи компоромис у којем ће обе стране једнако добити или изгубити. Сада се то коначно схвата на Западу, односно у Белој кући'', истакао је Петковић.

Говорећи о пилитичкој ситуацији у Приштини, оценио је да су ''сви против свих'' и да влада рат између албанских политичких странака око превласти.

''Иако то слаби албанску политичку структуру, уједно је лоше за Србију, јер се они у борби за власт утркују ко ће бити оштрији у тврђој политици према Србима, што може да изазове различите реакције поготово када крене изборна кампања'', казао је Петковић.

Подвукао је да држава Србија неће дозволити да било ко напада српски народ на КиМ и угрожава његову безбедност.

Јевтић: Забрана о пасошима политичка одлука Приштине пред изборе

Забрана уласка грађанима са српским пасошем на Косово и Метохију нема законског и правног основа, каже потпредседник Српске листе Далибор Јевтић, уз оцену да се ради о предизборној политичкој одлуци Приштине и наставку притисака на српски народ на КиМ.

Јевтић је гостујући на ТВ Пинк оценио да је одлука Приштине део кампање пред, како је рекао, све извесније изборе на КиМ наводећи да албански лидери очигледно сматрају да кампању треба да заснивају на оштрој реторици против Србије и српског народа.

''То је једино што могу да понуде бирачима. Доносе такве забране, јер немају одговор на важнија питања као што су економија и како да људи живе боље'', казао је Јевтић и додао да за такву одлуку нема законског и правног основа.

''Кажу да не признају пасош, али да могу да уђу млађи од 18 година са изводом из матичне књиге и фотографијом која треба да буде оверена што је апсурдно'', нагласио је Јевтић.

Изразио је наду да ће та забрана бити укинута, али истовремено и бојазан да то неће бити последњи такав потез Приштине.

''Поједини албански лидери имају идеју да се не дозволи долазак онима којима би желели да гласају на изборима. Ми ћемо указивати на то како бисмо спречили тако нешто'', нагласио је Јевтић.

Истакао је да су све одлуке Приштине којима се отежава живот Срба на КиМ последица неодговорне политике руководства Србије до 2012.године и непознавање ситуације на терену.

''Они који су тада били задужени за преговоре са Приштином, нису желели да разговарају са представницима Срба на КиМ нити са народом. Одлуке су доносили на основу својих мишљења и нахођења не узимајући у обзир стварни живот нашег народа на КиМ'', рекао је Јевтић.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је за ТВ Пинк да је последња одлука потпуно антицивилизацијска и да има за циљ да се врши притисак на Србе на КиМ, али и све грађане који имају српски пасош.

Петковић је указао да је Приштина донела забрану позивајући се на Споразум о слободи кретања из 2011.године када су на власти били Вук Јеремић и Борис Тадић у чије је време, како је рекао, донет огроман број катарастрофалних споразума.

''Све ово што нам се дешава, од тога да се херметички затвара зелена линија да не могу да се превозе основне животне намирнице и стварања хуманитарне катастрофе због такси, последице су катастрофалне политике која је вођена 2011.године и почетком 2012.године.

Додао је да су одлуком Приштине погођени сви, а посебно деца која, како је истакао, по закону имају право на пасош као путну исправу и додао да би било бесмислено укидати пасош који постоји свуда у свету.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике