MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »"Luča" - brendiranje muzike i muzičkog nasleđa prostora Kosova i Metohije
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

"Luča" - brendiranje muzike i muzičkog nasleđa prostora Kosova i Metohije

17. novembar 2020. Izvor: RTS

„Luča" donosi muzičko nasleđe Kosova i Metohije u sasvim novom i drugačijem umetničkom izrazu. Grupu čine četiri devojke sa jasnom misijom da tradicionalne muzičke napeve sa Kosova i Metohije čuvaju i neguju kroz savremenu muzičku formu, i na taj način pokušavaju da približe široj publici ovaj žanr, ne odvajajući ga od ostalih muzičkih umetničkih izraza.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Polazna ideja i glavna „Lučina" misao je nacionalno brendiranje srpskog tradicionalnog pevanja kroz četiri stručno obrazovana ženska vokala primenjena u muzičkom izrazu koji spaja više žanrova. Prošle nedelјe, izašao je njihov prvi album sa osam pesama u izdanju PGP-RTS-a.

Pažlјivo su birani najreprezentativniji napevi koji najslikovitije prikazuju raznoliko bogatstvo muzičkog nasleđa Kosova i Metohije.

Četiri karaktera, četiri smele devojke savremenog duha kao prenosioci poruka naših predaka pozivaju publiku na muzičko putovanje na Kosovo i Metohiju.

„Luča" je personalizacija ženske snage, i borbe za pripadajuće. Uz jasnu viziju Mirka, Maja, Jovana i Jelena poručuju da, dokle god smo prisutni kroz muziku i dokle god mislimo o prostoru Kosova i Metohije srpski narod diše, postoji i zna odakle dolazi.

„Mi smo se okupile još tokom srednjoškolskih dana u muzičkoj školi ‘Mokranjac' i kasnije smo nastavile da se družimo. Iz tog druženja se izrodila ‘Luča' kao rezultat druženja i velike lјubavi prema tradicionalnoj muzici", rekla je, gostujući u Jutarnjem programu Jelena Anđelković, i dodala da je izbor pesama za album bio težak posao.

Producent albuma je Rastko Aksentijević, zajedno sa Nebojšom Brdarićem.

Album čini osam tradicionalnih numera, prethodno zabeleženih na terenu mahom i od strane članica „Luče" a potom kroz moderene i smele aranžmane Rastka Aksentijevića i Nebojše Brdarića nastaje muzički projekat Luča.

Publika na albumu može čuti jednoglasni primer Što gu nema Cveta po dvor da šeta, svadbenu pesmu iz okoline Gračanice, pesmu Izlego da se prošetam iz Metohije, Velika Hoča uz tipičan instrument ovog prostora - kaval.

„Na našem albumu možete čuti od ‘a kapela' numera do nekog koketiranja sa modernim zvucima kao što su na primer tehno prizvuci. Imamo i tradicionalne instrumente zastuplјene kao što je kaval u pesmi Izlego da se prošetam. U suštini, naša neka misija i vizija je da pokušamo da kroz ovu tehniku, tradicionalnog pevanja, nacionalno brendiramo muziku i muzičko nasleđe prostora Kosova i Metohije", rekla je Mirka Kešelј.

Zatim, tu je poznata numera Karanfil se na put sprema i peva, u sasvim novom „a kapela" izrazu ali i numere koje koketiraju sa modernim elekronskim zvucima kao što su Glavate me boli i Donke, mori, Donke devojke, ali i Mlajnesto, gorski trndafil, pesmu etničke grupe Goranaca koji žive na Šar planini.

Tradicionalna tehnika pevanja kao osnova

Album je višežanrovska fuzija koja za svoju osnovu ima tradicionalnu tehniku pevanja i reprezentativne muzičke napeve prostora Kosova i Metohije.

Četiri ženska karaktera pod imenom „Luča", Nevena Ivanović (NEO DESIGH) svojim bajkovitim kostimima oživlјava u spotu za jedinu autorsku numeru koja se nalazi na abumu Sini jarko sunce sa Kosova.

Spot je sniman u junu mesecu na različitim lokacija: Tvrđava Zvečan, Mokra Gora iznad jezera Gazivode, Leposavić i Sočanica.

„Posebno nam je bilo uzbudlјivo snimanje na Zvečan tvrđavi, popele smo se na sam vrh i to je scena kraju spota, gde se vidimo sve četiri, sa leđa nas snima dron, a ono što samo pažlјivo oko može da spazi je da se u tok kadru Jovana i ja držimo za ruke, što nije bilo planirano, ali ja imam strah od visine...", rekla je Jelena.

„Luča" je započela trend snimanja video spotova na prostoru Kosova i Metohije sa jasnom misijom a to je da lјudi vide prirodne lepote i potencijale južnog dela naše zemlјe u nadi da će svaki pojedinac poželeti da ode i lično se uveri u veličinu onoga što srpski narod poseduje.

Glavni pokrovitelј muzičkog materijala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike