МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »"Луча" - брендирање музике и музичког наслеђа простора Косова и Метохије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

"Луча" - брендирање музике и музичког наслеђа простора Косова и Метохије

17. новембар 2020. Извор: РТС

„Луча" доноси музичко наслеђе Косова и Метохије у сасвим новом и другачијем уметничком изразу. Групу чине четири девојке са јасном мисијом да традиционалне музичке напеве са Косова и Метохије чувају и негују кроз савремену музичку форму, и на тај начин покушавају да приближе широј публици овај жанр, не одвајајући га од осталих музичких уметничких израза.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Полазна идеја и главна „Лучина" мисао је национално брендирање српског традиционалног певања кроз четири стручно образована женска вокала примењена у музичком изразу који спаја више жанрова. Прошле недеље, изашао је њихов први албум са осам песама у издању ПГП-РТС-а.

Пажљиво су бирани најрепрезентативнији напеви који најсликовитије приказују разнолико богатство музичког наслеђа Косова и Метохије.

Четири карактера, четири смеле девојке савременог духа као преносиоци порука наших предака позивају публику на музичко путовање на Косово и Метохију.

„Луча" је персонализација женске снаге, и борбе за припадајуће. Уз јасну визију Мирка, Маја, Јована и Јелена поручују да, докле год смо присутни кроз музику и докле год мислимо о простору Косова и Метохије српски народ дише, постоји и зна одакле долази.

„Ми смо се окупиле још током средњошколских дана у музичкој школи ‘Мокрањац' и касније смо наставиле да се дружимо. Из тог дружења се изродила ‘Луча' као резултат дружења и велике љубави према традиционалној музици", рекла је, гостујући у Јутарњем програму Јелена Анђелковић, и додала да је избор песама за албум био тежак посао.

Продуцент албума је Растко Аксентијевић, заједно са Небојшом Брдарићем.

Албум чини осам традиционалних нумера, претходно забележених на терену махом и од стране чланица „Луче" а потом кроз модерене и смеле аранжмане Растка Аксентијевића и Небојше Брдарића настаје музички пројекат Луча.

Публика на албуму може чути једногласни пример Што гу нема Цвета по двор да шета, свадбену песму из околине Грачанице, песму Излего да се прошетам из Метохије, Велика Хоча уз типичан инструмент овог простора - кавал.

„На нашем албуму можете чути од ‘а капела' нумера до неког кокетирања са модерним звуцима као што су на пример техно призвуци. Имамо и традиционалне инструменте заступљене као што је кавал у песми Излего да се прошетам. У суштини, наша нека мисија и визија је да покушамо да кроз ову технику, традиционалног певања, национално брендирамо музику и музичко наслеђе простора Косова и Метохије", рекла је Мирка Кешељ.

Затим, ту је позната нумера Каранфил се на пут спрема и пева, у сасвим новом „а капела" изразу али и нумере које кокетирају са модерним елекронским звуцима као што су Главате ме боли и Донке, мори, Донке девојке, али и Млајнесто, горски трндафил, песму етничке групе Горанаца који живе на Шар планини.

Традиционална техника певања као основа

Албум је вишежанровска фузија која за своју основу има традиционалну технику певања и репрезентативне музичке напеве простора Косова и Метохије.

Четири женска карактера под именом „Луча", Невена Ивановић (НЕО ДЕСИГХ) својим бајковитим костимима оживљава у споту за једину ауторску нумеру која се налази на абуму Сини јарко сунце са Косова.

Спот је сниман у јуну месецу на различитим локација: Тврђава Звечан, Мокра Гора изнад језера Газиводе, Лепосавић и Сочаница.

„Посебно нам је било узбудљиво снимање на Звечан тврђави, попеле смо се на сам врх и то је сцена крају спота, где се видимо све четири, са леђа нас снима дрон, а оно што само пажљиво око може да спази је да се у ток кадру Јована и ја држимо за руке, што није било планирано, али ја имам страх од висине...", рекла је Јелена.

„Луча" је започела тренд снимања видео спотова на простору Косова и Метохије са јасном мисијом а то је да људи виде природне лепоте и потенцијале јужног дела наше земље у нади да ће сваки појединац пожелети да оде и лично се увери у величину онога што српски народ поседује.

Главни покровитељ музичког материјала је Канцеларија за Косово и Метохију.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике