MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Priština već 14 godina bezuspešno pokušava da postane država
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Priština već 14 godina bezuspešno pokušava da postane država

17. februar 2022. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je za Srbiju održavanje izbora 3. aprila na KiM od presudnog značaja, kao i da uskraćivanje prava Srbima da glasaju na tim izborima može imati nesagledive posledice.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto:Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je naglasio da je pitanje glasanja osnovno lјudsko pravo, koje Alјbin Kurti pokušava da uskrati srpskom narodu u južnoj pokrajini, kao i sva druga prava koje im pripadaju.

"Nećemo slepo posmatrati to što se dešava na KiM, mi smo više puta upozoravali međunarodnu zajednicu, na kojoj je odgovornost, da izvše pritisak na Alјbina Kurtija i Prištinu da se izbori održe 3.aprila. Sasvim je jasno da, ukoliko ne bude izbora 3. aprila, neće više biti nikakvih prištinskih izbora na severu KiM. Imaćemo nesagledive posledice",izjavio je Petković.

On dodaje da Srbi ne traže ništa posebno već samo da se izbori održe kao i ranijih godina, kao i da su i Kvinta i zvaničnici EU stali u odbranu prava srpskog narod da glasa, ali to ne sme da se zadrži na formi saopštenja već je potrebna konkretna akcija kako bi imali i rezultat.

Petković kaže da Kurti, braneći Srbima da glasaju, želi da se umeša u izborni proces u Centralnoj Srbiji, pošto je, kako je rekao, svima poznato da srpski narod listom glasa za Vučića i Srpsku naprednu stranku i da tako želi da oduzme tih 50-60 hilјada glasova Vučiću i SNS.

Na pitanje kako mu danas izgleda samoproglašena država Kosovo, Petković je odgovorio da Priština već 14 godina bezuspešno pokušava da postane država.

"Za nas je to akt nasilјa i protivpravni akt otceplјenja od Srbije, zato je ta nezavisnost neprihvatlјiva. Veći deo čovečanstva ne priznaje nezavisnost Kosova, kao i veći broj zemalјa članica UN ne priznaje", ističe Petković.

On kaže da je neophodno naći kompromisno rešenje za južnu srpsku pokrejinu.

"Ako želimo da idemo napred, da se dogovaramo, da gradimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine potrebno je da u Briselu, tamo gde pregovaramo, dođemo do kompromisnog rešenja, sve drugo vodi u zaoštravanje odnosa i na terenu i na međunarodnoj sceni", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

On naglašava da, zahvalјući predsedniku Vučiću, mi danas možemo da kažemo da je Srbija nezavisna zemlјa koja samostalno donosi odluke i brani svoj narod na KiM i bori se za KiM.

Naša situacija nije jednostavna i naš manevarski prostor je sužen, ali se borimo i tražimo rešenja, ističe Petković.

On upozorava da je broj napada na Srbe i njihovu imovinu povećan za 50 odsto od dolaska Kurtija na vlast.

"Od dolaska Kurtija, imamo 146 napada na Srbe, na imovinu Srpske pravoslavne crkve i Srba na KiM. To su napadi na našu decu, starije lјude, ugrožavanje života, pretnje koje su svakodnevne. To govori da pojačana antisrpska retorika u Prištini generiše veoma negativan odnos prema Srbima i odatle toliki broj napada na Srbe", konstatuje Petković.

On kaže da Srbija čuva i pomaže narod na KiM, čuvajući naše institucije, gradeći crkve, bolnice, škole i vrtiće, puteve.

"Ulažemo više nego u proteklih 40 godina, na inicijativu predsednika Vučića i zato što imamo više novca u budžetu. Međutim, kada je reč o bezbednosti tu glavnu reč mora da ima međunarodna zajednica i KFOR, koji bi trebalo da obezbede vladavinu prava i zaštite srpski narod na KiM", poručuje Petković.

On ističe da je od 2012., kada je SNS došla na vlast, 18 država povuklo priznanje Kosova.

"Sada je većina zemalјa u UN protiv nezavisnosti Kosova. Borimo se na sve načine da zaštitimo naš narod i da izborimo što je moguće više za njega, ali nije lako jer su pritisci veliki i povećavaće se i dalјe", istakao je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike