МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Приштина већ 14 година безуспешно покушава да постане држава
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Приштина већ 14 година безуспешно покушава да постане држава

17. фебруар 2022. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је за Србију одржавање избора 3. априла на КиМ од пресудног значаја, као и да ускраћивање права Србима да гласају на тим изборима може имати несагледиве последице.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото:Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је нагласио да је питање гласања основно људско право, које Аљбин Курти покушава да ускрати српском народу у јужној покрајини, као и сва друга права које им припадају.

"Нећемо слепо посматрати то што се дешава на КиМ, ми смо више пута упозоравали међународну заједницу, на којој је одговорност, да извше притисак на Аљбина Куртија и Приштину да се избори одрже 3.априла. Сасвим је јасно да, уколико не буде избора 3. априла, неће више бити никаквих приштинских избора на северу КиМ. Имаћемо несагледиве последице",изјавио је Петковић.

Он додаје да Срби не траже ништа посебно већ само да се избори одрже као и ранијих година, као и да су и Квинта и званичници ЕУ стали у одбрану права српског народ да гласа, али то не сме да се задржи на форми саопштења већ је потребна конкретна акција како би имали и резултат.

Петковић каже да Курти, бранећи Србима да гласају, жели да се умеша у изборни процес у Централној Србији, пошто је, како је рекао, свима познато да српски народ листом гласа за Вучића и Српску напредну странку и да тако жели да одузме тих 50-60 хиљада гласова Вучићу и СНС.

На питање како му данас изгледа самопроглашена држава Косово, Петковић је одговорио да Приштина већ 14 година безуспешно покушава да постане држава.

"За нас је то акт насиља и противправни акт отцепљења од Србије, зато је та независност неприхватљива. Већи део човечанства не признаје независност Косова, као и већи број земаља чланица УН не признаје", истиче Петковић.

Он каже да је неопходно наћи компромисно решење за јужну српску покрејину.

"Ако желимо да идемо напред, да се договарамо, да градимо нормализацију односа Београда и Приштине потребно је да у Бриселу, тамо где преговарамо, дођемо до компромисног решења, све друго води у заоштравање односа и на терену и на међународној сцени", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Он наглашава да, захваљући председнику Вучићу, ми данас можемо да кажемо да је Србија независна земља која самостално доноси одлуке и брани свој народ на КиМ и бори се за КиМ.

Наша ситуација није једноставна и наш маневарски простор је сужен, али се боримо и тражимо решења, истиче Петковић.

Он упозорава да је број напада на Србе и њихову имовину повећан за 50 одсто од доласка Куртија на власт.

"Од доласка Куртија, имамо 146 напада на Србе, на имовину Српске православне цркве и Срба на КиМ. То су напади на нашу децу, старије људе, угрожавање живота, претње које су свакодневне. То говори да појачана антисрпска реторика у Приштини генерише веома негативан однос према Србима и одатле толики број напада на Србе", констатује Петковић.

Он каже да Србија чува и помаже народ на КиМ, чувајући наше институције, градећи цркве, болнице, школе и вртиће, путеве.

"Улажемо више него у протеклих 40 година, на иницијативу председника Вучића и зато што имамо више новца у буџету. Међутим, када је реч о безбедности ту главну реч мора да има међународна заједница и КФОР, који би требало да обезбеде владавину права и заштите српски народ на КиМ", поручује Петковић.

Он истиче да је од 2012., када је СНС дошла на власт, 18 држава повукло признање Косова.

"Сада је већина земаља у УН против независности Косова. Боримо се на све начине да заштитимо наш народ и да изборимо што је могуће више за њега, али није лако јер су притисци велики и повећаваће се и даље", истакао је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике