MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Banditizam i divlјaštvo prištinskih vlasti nemaju kraja
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Banditizam i divlјaštvo prištinskih vlasti nemaju kraja

10. septembar 2022. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je od izaslanika predsednika Francuske i nemačkog kancelara, Emanuela Makrona i Olafa Šolca, i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka dobio novi predlog potpuno nove armature razgovora i pregovora u Briselu, koji bi trebalo da dovedu do skorog konačnog rešavanja svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Taj razgovor svakako nije bio nimalo lak. Predstavnici najmoćijih zemalјa, a istakli su da za to imaju podršku SAD i Turske , smatraju, pod jedan, da u uslovima kada postoji rat u Evropi, nisu potrebni novi sukobi i da je važno doći do što bržeg rešenja“, istakao je on posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Pod dva, kako je preneo, radi se o onome na šta je upozoravao pre šest meseci, a to je da su rekli da žele rešavanje ovih problema jer je Evropa u ratu, i mora da se brani. U skladu s tim potencijalnim dogovorom ili rešenjem oni bi izbegli mogućnost, ili bilo bi im mnogo lakše, kako je rekao, da pruže jasan odgovor predsedniku Rusije Vladimiru Putinu po pitanju presedana pravnog i davanja Kosovu nezavisnost, jer posle toga bi rekli da je postignut dogovor ako Krim i Ukrajina postignu dogovor, a bez toga ne može.

„Mi smo postali još jednom kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti".

Pod tri, kaže, kako mu je saopšteno Putin je podigao zavesu i sada ostaje na svima da se izjasne sa koje strane žele da ostanu - sa one gde ekonomija nestaje i ne postoji ili sa one uspeha gde su oni.

„Ukazao sam, a nisu bili nekorektni, već mislim da i oni znaju i razumeju, iako nisam shvatio neke napade u domaćim medijima, na podizanje nelegalnih baza specijalnih jedinica na KiM koje se sprovodi od 19. ili. 20 septembra prošle godine.

S tim u vezi je naveo da je u Bistrici završena u Zelenoj zoni baza, čija izgradnja je počela 26.februara, u Košutu je sprovedena prenamena objekta, u selu Banje su počeli radovi 26.februara, a u Gornjem Jasenoviku je baza u izgradnji.

Naglasio je da privatna firma na podrčuju opštine Zubin Potok, uzurpirajući srpsku imovinu, podiže bazu.

„Divlјaštvo i banditizam prištinskih vlasti nemaju kraja. Oni nemaju pravo na to jer po Članu 9.Briselskog sporazuma potpuno je jasno da specijalna jedinica kosovske policije pripada Direktoratu Sever, a o svim tim akcijama ne uklјučuju ni tu Direkciju, a ni Srbe, a moraju obavestiti i sva četiri gradonačelnika severa“, objasnio je on.

Vučić je kazao da uz sve to pokazuju kako kontrolišu jezero Gazivode do administrativne linije sa Srbijom, a ono se nalazi na teritoriji opštini Zubin Potok.

„Ne postoji stvar koju nisu pogazili, pravna norma koju nisu pogazili i znaju to i međunarodni predstavnici. Reći će, kada ima kažete, da ste u prvu u pravu i da zato žele da se sporazum postigne što pre. Suštinski taj sporazum bi značio, ne mogu reći priznanje Kosova, ali je to priznanje svega toga što misle da je realnost“, ukazao je on.

Rekao je da govore o tome da bi srpska crkva dobila posebnu zaštitu, kao da je nije imala pod Ahtisarijevom sporazumu, a o govore o srpskim opštinama kao da ih ima samo četiri, a imamo 10 na teritoriji celog Kosova.

„Nismo posebno srećni, ali nikada nismo odbijali razgovore. Nastavićemo da razgovaramo“, podvukao je Vučić ukazavši da je imao jutros razgovor i sa mandatarkom i ministrima u tehničkoj vladi.

Vučić: Ne mogu da nađu Srbe koji žele da promene tablice

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je situacija sa preregistracijom vozila na KiM i dalјe nepromenjena, odnosno da je samo dvoje lјudi sa KiM zamenilo tablice, što, istakao je, govori da Priština nema nikakvu podršku naroda i da ne mogu da nađu nikoga ko želi da promeni srpske u RKS tablice.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

“Na dan 10. septembra, u 8 sati ujutru, i dalјe je bilo prijavlјeno samo dvoje za promenu registarskih tablica. Jedna osoba sa severa KiM, iz Leposavića, pripadnik albanskih institucija, i jedna sa juga”, preneo je Vučić u obraćanju javnosti.

To, ukazao je, pokazuje da Priština nema nikakvu podršku naroda na KiM i ne može da nađe nikoga među Srbima koji će da menja srpske za RKS tablice.

“U 10 dana nikoga nisu uspeli da pronađu uz svu propaganda, Kurtijeve neistine. Bukvalno nikoga nisu našli i jasno je da srpski narod, što sam poručio i međunarodnim predstavnicima, želi samo poštovanje međunarodnog prava”, rekao je Vučić.

Rekao je i da će mu biti “zanimlјivo”, jer će se, uveren je, Generalna skupština UN pretvoriti u tiradu o zaštiti teritorijalnog integriteta Ukrajine.

“Biće zanimlјivo kako će da reaguju kada ja budem govorio o teritorijalnom integritetu Srbije i koliko ću poziva da dobijem da skratim jezik i govor o teritorijalnom integritetu Srbije, Povelјi UN i Rezoluciji 12 44. Ali, mi nemamo durgog izbora, borićemo se za poštovanje međunarodnog prava i bićemo uz svoj narod”, rekao je Vučić.

Dodao je da lјudi na KiM znaju šta sve država radi za njih, koliko se trudi da izbegne sukob, da se čuva mir.

“Zato se i dovijamo kada zaustavlјaju vozila sa lekovima, kako da prebacimo injekcije, vakcine, sve drugo… da obezbedimo dovolјna primanja za lјude koji rade i u zdravstvu, prosveti, preduzećima… Nastavićemo da pružamo tu i svaku vrstu podrške, a u slučaju ugroženosti naroda nećemo dozvoliti pogrom i progon”, poručio je Vučić.

On je dodao i da mu nisu problem sve laži koje dolaze iz Prišine, već kad neko u Srbiji kaže na takve njegove reči - “Vučić zapretio”.

“Kakva je to strašna pretnja kada kažemo da ćemo Srbe na KiM da sačuvamo i zaštitimo. I to govore lјudi ovde…A, nije problem što oni hoće da progone naš narod… Šta hoćete od svoje države”, upitao je Vučić.

Vučić: Brine me ovo ubrzavanje oko KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ga brine, kako je rekao, ubrzavanje oko Kosova i Metohije posle poslednjih promena na ratištu u Ukrajini.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Ono što mene brine jeste ovo ubrzavanje oko KiM, posebno posle poslednjih promena na ratištu u Ukrajini. Vi sad možete da mislite, šta je to što nas čeka", rekao je Vučić.

Ipak, poručio je građanima da će država i dalјe biti uz svoj narod i boriti se za svoje građane.

"Samo hoću da poručim građanima Srbije da je država uz njih i da ćemo da se borimo za svoj narod i svoje građane i da će Srbija pobediti", naglasio je predsednik.

Vučić: Sam ću odgovarati na sva pitanja o KiM, dan ili dva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će na sedinici skupštine o KiM, koja je zakazana za 13. septembar, sam odgovarati na sva pitanja poslanika i da nije siguran da će sve moći da se završi u jednom danu.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što pojedini tajkunski mediji pišu da je od slogana - "Mir, stabilnost Vučić" ostalo samo Vučić i šta očekuje od predstojeće skupštinske sednice i rasprave o pregovorima sa Prištinom i ko će sve učestvovati, rekao da je bilo više zahteva različitih poslaničckih grupa i SNS i opozicionih koje su tražile raspravu i podnošenje izveštaja.

Kaže da vlada podnosi izveštaj koji ide na usvajanje, kritiku i sve drugo.

"Pošto je tek izabran mandatar, biću sam u skupštini i sam ću odgovarati na pitanje svih poslanika, neću napustiti sednici ni jedan sekund. Da li će sve moći da se završi u jednom danu ili dva dana... Ja sam to vreme posvetio skupštini i poslanicima i građanima, da odgovorim na sve. Mislim da će lјudi moći da vide koliko odgovornosti i neodgovornosti ima u svemu tome. Verujem da će ovaj prvi princip odovornosti i ozbilјnosti, nadam se, biti preovlađujući", istakao je Vučić.

Kada je reč o pisanjima pojedinih medija, Vučić je zapitao da li mi to nemamo mir i da li je neko građane pozvao na mobilizaciju.

"Kada neko svaki dan laže, da im odgovarate izgubi smisao, mi danas imamo više stabilnosti nego mnoge zemlјe EU u svakom smislu, od političkog, energetskog do bezbednosti snabedavnja hranom. Pred nama su najteži meseci, pre svega, u političkom smislu i ne laki u finanijskom smislu. Ali, ni od čega ne odustajemo - povećavaćemo i plate i penzije kako smo reklli i za sada uspevamo da održimo finansijsku stabilnosti i dobre bilanse uprkos problemima zbog velikog uvoza energenata", naveo je Vučić.

Istakao je da će država učiniti sve da naša zemlјa ne prođe lošije od svih drugih zemalјa tokom zime.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike