МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Бандитизам и дивљаштво приштинских власти немају краја
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Бандитизам и дивљаштво приштинских власти немају краја

10. септембар 2022. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је од изасланика председника Француске и немачког канцелара, Емануела Макрона и Олафа Шолца, и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака добио нови предлог потпуно нове арматуре разговора и преговора у Бриселу, који би требало да доведу до скорог коначног решавања свих неразјашњених питања у вези са КиМ.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Тај разговор свакако није био нимало лак. Представници најмоћијих земаља, а истакли су да за то имају подршку САД и Турске , сматрају, под један, да у условима када постоји рат у Европи, нису потребни нови сукоби и да је важно доћи до што бржег решења“, истакао је он после седнице Савета за националну безбедност.

Под два, како је пренео, ради се о ономе на шта је упозоравао пре шест месеци, а то је да су рекли да желе решавање ових проблема јер је Европа у рату, и мора да се брани. У складу с тим потенцијалним договором или решењем они би избегли могућност, или било би им много лакше, како је рекао, да пруже јасан одговор председнику Русије Владимиру Путину по питању преседана правног и давања Косову независност, јер после тога би рекли да је постигнут договор ако Крим и Украјина постигну договор, а без тога не може.

„Ми смо постали још једном колатерална штета сукоба великих и њиховог непринципијелног понашања из прошлости".

Под три, каже, како му је саопштено Путин је подигао завесу и сада остаје на свима да се изјасне са које стране желе да остану - са оне где економија нестаје и не постоји или са оне успеха где су они.

„Указао сам, а нису били некоректни, већ мислим да и они знају и разумеју, иако нисам схватио неке нападе у домаћим медијима, на подизање нелегалних база специјалних јединица на КиМ које се спроводи од 19. или. 20 септембра прошле године.

С тим у вези је навео да је у Бистрици завршена у Зеленој зони база, чија изградња је почела 26.фебруара, у Кошуту је спроведена пренамена објекта, у селу Бање су почели радови 26.фебруара, а у Горњем Јасеновику је база у изградњи.

Нагласио је да приватна фирма на подрчују општине Зубин Поток, узурпирајући српску имовину, подиже базу.

„Дивљаштво и бандитизам приштинских власти немају краја. Они немају право на то јер по Члану 9.Бриселског споразума потпуно је јасно да специјална јединица косовске полиције припада Директорату Север, а о свим тим акцијама не укључују ни ту Дирекцију, а ни Србе, а морају обавестити и сва четири градоначелника севера“, објаснио је он.

Вучић је казао да уз све то показују како контролишу језеро Газиводе до административне линије са Србијом, а оно се налази на територији општини Зубин Поток.

„Не постоји ствар коју нису погазили, правна норма коју нису погазили и знају то и међународни представници. Рећи ће, када има кажете, да сте у прву у праву и да зато желе да се споразум постигне што пре. Суштински тај споразум би значио, не могу рећи признање Косова, али је то признање свега тога што мисле да је реалност“, указао је он.

Рекао је да говоре о томе да би српска црква добила посебну заштиту, као да је није имала под Ахтисаријевом споразуму, а о говоре о српским општинама као да их има само четири, а имамо 10 на територији целог Косова.

„Нисмо посебно срећни, али никада нисмо одбијали разговоре. Наставићемо да разговарамо“, подвукао је Вучић указавши да је имао јутрос разговор и са мандатарком и министрима у техничкој влади.

Вучић: Не могу да нађу Србе који желе да промене таблице

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је ситуација са пререгистрацијом возила на КиМ и даље непромењена, односно да је само двоје људи са КиМ заменило таблице, што, истакао је, говори да Приштина нема никакву подршку народа и да не могу да нађу никога ко жели да промени српске у РКС таблице.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

“На дан 10. септембра, у 8 сати ујутру, и даље је било пријављено само двоје за промену регистарских таблица. Једна особа са севера КиМ, из Лепосавића, припадник албанских институција, и једна са југа”, пренео је Вучић у обраћању јавности.

То, указао је, показује да Приштина нема никакву подршку народа на КиМ и не може да нађе никога међу Србима који ће да мења српске за РКС таблице.

“У 10 дана никога нису успели да пронађу уз сву пропаганда, Куртијеве неистине. Буквално никога нису нашли и јасно је да српски народ, што сам поручио и међународним представницима, жели само поштовање међународног права”, рекао је Вучић.

Рекао је и да ће му бити “занимљиво”, јер ће се, уверен је, Генерална скупштина УН претворити у тираду о заштити територијалног интегритета Украјине.

“Биће занимљиво како ће да реагују када ја будем говорио о територијалном интегритету Србије и колико ћу позива да добијем да скратим језик и говор о територијалном интегритету Србије, Повељи УН и Резолуцији 12 44. Али, ми немамо дургог избора, борићемо се за поштовање међународног права и бићемо уз свој народ”, рекао је Вучић.

Додао је да људи на КиМ знају шта све држава ради за њих, колико се труди да избегне сукоб, да се чува мир.

“Зато се и довијамо када заустављају возила са лековима, како да пребацимо ињекције, вакцине, све друго… да обезбедимо довољна примања за људе који раде и у здравству, просвети, предузећима… Наставићемо да пружамо ту и сваку врсту подршке, а у случају угрожености народа нећемо дозволити погром и прогон”, поручио је Вучић.

Он је додао и да му нису проблем све лажи које долазе из Пришине, већ кад неко у Србији каже на такве његове речи - “Вучић запретио”.

“Каква је то страшна претња када кажемо да ћемо Србе на КиМ да сачувамо и заштитимо. И то говоре људи овде…А, није проблем што они хоће да прогоне наш народ… Шта хоћете од своје државе”, упитао је Вучић.

Вучић: Брине ме ово убрзавање око КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да га брине, како је рекао, убрзавање око Косова и Метохије после последњих промена на ратишту у Украјини.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Оно што мене брине јесте ово убрзавање око КиМ, посебно после последњих промена на ратишту у Украјини. Ви сад можете да мислите, шта је то што нас чека", рекао је Вучић.

Ипак, поручио је грађанима да ће држава и даље бити уз свој народ и борити се за своје грађане.

"Само хоћу да поручим грађанима Србије да је држава уз њих и да ћемо да се боримо за свој народ и своје грађане и да ће Србија победити", нагласио је председник.

Вучић: Сам ћу одговарати на сва питања о КиМ, дан или два

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће на сединици скупштине о КиМ, која је заказана за 13. септембар, сам одговарати на сва питања посланика и да није сигуран да ће све моћи да се заврши у једном дану.

Вучић је одговарајући на питање новинара како коментарише то што поједини тајкунски медији пишу да је од слогана - "Мир, стабилност Вучић" остало само Вучић и шта очекује од предстојеће скупштинске седнице и расправе о преговорима са Приштином и ко ће све учествовати, рекао да је било више захтева различитих посланичцких група и СНС и опозиционих које су тражиле расправу и подношење извештаја.

Каже да влада подноси извештај који иде на усвајање, критику и све друго.

"Пошто је тек изабран мандатар, бићу сам у скупштини и сам ћу одговарати на питање свих посланика, нећу напустити седници ни један секунд. Да ли ће све моћи да се заврши у једном дану или два дана... Ја сам то време посветио скупштини и посланицима и грађанима, да одговорим на све. Мислим да ће људи моћи да виде колико одговорности и неодговорности има у свему томе. Верујем да ће овај први принцип одоворности и озбиљности, надам се, бити преовлађујући", истакао је Вучић.

Када је реч о писањима појединих медија, Вучић је запитао да ли ми то немамо мир и да ли је неко грађане позвао на мобилизацију.

"Када неко сваки дан лаже, да им одговарате изгуби смисао, ми данас имамо више стабилности него многе земље ЕУ у сваком смислу, од политичког, енергетског до безбедности снабедавња храном. Пред нама су најтежи месеци, пре свега, у политичком смислу и не лаки у финанијском смислу. Али, ни од чега не одустајемо - повећаваћемо и плате и пензије како смо реклли и за сада успевамо да одржимо финансијску стабилности и добре билансе упркос проблемима због великог увоза енергената", навео је Вучић.

Истакао је да ће држава учинити све да наша земља не прође лошије од свих других земаља током зиме.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике