MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Za Srbe na KiM dodatna pomoć od 28 miliona evra - odmah na raspolaganju
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Za Srbe na KiM dodatna pomoć od 28 miliona evra - odmah na raspolaganju

13. april 2023. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Rašku, na sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, došao sa spremnim zaklјučcima koje je pripremio sa premijerkom, ministrima i Kancelarijom za KiM i naveo da je za Srbe na KiM izdvojena dodatna pomoć od 28 miliona evra, koji će odmah biti na raspolaganju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je na početku sastanka rekao da će nakon razgovora o socio-ekonomskim merama razgovarati i o političkoj i bezbednosnosj situaciji na celom KiM i, u skladu sa tim šta Srbi na sastanku budu govorili, napraviće zaklјučke.

Kako je rekao, ukupno je predviđeno 28 miliona evra mimo svega što je već oporedelјeno i ta će sredstva odmah biti na raspolaganju.

On je predstavio nekoliko mera, od kojih je prva povećanje privremene naknade, u ukupnom iznosu od 6.607.000 evra.

"Druga mera je ekonomsko osnaživanje nezaposlenih lica preko ustanova kulture, kancelarija za mlade. Ukupno oko 5.606.000 evra je opredelјeno za ovo, jer imamo lica sa visokom i višom spremom koji će dobiti naknade od 45 i 80.000 dinara", rekao je Vučić.

Kao treću tačku on je izdvojio unapređenje rada zdravstvenih ustanova gde će biti zaposleno 50 novih lekara i 50 medicinskih sestara, što je sa dodatkom oko dva miliona evra mera, kako bi se sačuvali zdravstveni radnici na KiM.

"Tačka četiri je podsticaj mladim bračnim parovima sa 50.000 za prvorođeno dete. Nemamo nižu stopu nataliteta na KiM. Ovim dodatno pojačavamo i podstičemo rađanje dece", rekao je on.

Vučić je rekao da je peta mera za ulaganje u razvoj privredne delatnosti i ženskog preduzetništva i porodičnog biznisa kroz nabavku mašina, opreme i obrtnih sredstava.

"Tu sredstva idu iz budžeta ministarstva privrede, podrška novosnovanim i postojećim preduzetnicima, kao i mikro i malim privrednim društima, koja su registrovana u APR, a posebno za žensko preduzetništvo, čiji je osnovač i zaonski zastupnik žena. Tu je minimalni iznos subvencije 100.000 dinara, a maksimalni 600.000 dinara, što za male firme može da bude od velikog značaja. To je dodatnih 1,282 miliona evra", naveo je Vučić.

Rekao je da je šesta mera za razvoj polјoprivredne delatnosti, kroz nabavku opreme, mašina, sadnica, stočnog fonda, pčela i pčelarske opreme.

"I tu ćemo da uložimo 200 miliona, odnosno 1,709 miliona evra. Dodatno za otklanjanje posledica nastalih usled obilnih padavina zbog izlivanja bujičnih i drugih vodotokova, ukupno 2,56 miliona. Zatim za izgradnju, rekonstrukciju, rehabilitaciju i sanaciju puteva, ulica i putnih objekata 6,83 mililna evra. Izgradićemo i bazene u Gornjem Kuscu, što je 1,025 miliona evra", naveo je Vučić.

Ukupno smo predvideli čak 28 miliona evra, mimo svega što smo do sada izdvojili i opredelili za KiM, poručio je Vučić Srbima sa KiM i dodao da će ta finansijska sredstva biti odmah na raspolaganju.

Vučić je na početku zamolio da u diskusiji učestvuju lјudi sa KiM, a sve ostale da prate i da ne učestvuju u raspravi.

Vučić: Važno jedinstvo, odluke koje se danas donesu treba svi da poštuju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas na jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i na poštovanje odluka koje se na današnjem sastanku budu donele.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Znam da ste doneli odluku da ne izlazite na izbore. Pozivam sve na KiM da budu jedinstveni. Poziv svima da onako kako donesete odluku da se svi ponašaju i poštuju", rekao je Vučić u Raški, na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM.

On je dodao da lokalni izbori u četiri opštine na severu KiM znače da se 99 odsto građana ne pita ništa i ironično primetio da je to "valјda demokratija koju, ako ugrozimo, bićemo tirani i rušimo stabilnost na Balkanu".

"Biće vam Kurti gradonačelnik Severne Mitrovice, ali bolјe da stvari budu očigledne i da nikoga ne foliraju, da ne glumataju da su najdemokratskija država na jugoistoku Evrope", rekao je Vučić.

On je naveo da je veliki problem i sa tablicama i da je Beograd juče u Brisel uputio više nego komprimisni predlog tim povodom.

"Ako to ne prihvate, ne mogu da kažem da ćemo sprovoditi recipročne mere, ali ćemo da provodimo mere koje će praviti značajan odgovor onoj strani koja koristi silu i represiju da maltretira naše građane pre svega na severu KiM", rekao je Vučić.

On je podsetio na izjave zvaničnika iz Prištine koji kažu da neće biti ZSO, ali i da u sporazumu iz 2015. piše da Srbija ima pravo finansiranja ZSO i da bi to mnogo značilo za naš narod u Štrpcu, Leposaviću, Zubinom Potoku...

Dodao je da nije tajna da su nam ruke delimično vezane, ali da moramo da se borimo.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike