МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: За Србе на КиМ додатна помоћ од 28 милиона евра - одмах на располагању
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: За Србе на КиМ додатна помоћ од 28 милиона евра - одмах на располагању

13. април 2023. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у Рашку, на састанак са политичким представницима Срба са КиМ, дошао са спремним закључцима које је припремио са премијерком, министрима и Канцеларијом за КиМ и навео да је за Србе на КиМ издвојена додатна помоћ од 28 милиона евра, који ће одмах бити на располагању.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је на почетку састанка рекао да ће након разговора о социо-економским мерама разговарати и о политичкој и безбедносносј ситуацији на целом КиМ и, у складу са тим шта Срби на састанку буду говорили, направиће закључке.

Како је рекао, укупно је предвиђено 28 милиона евра мимо свега што је већ опоредељено и та ће средства одмах бити на располагању.

Он је представио неколико мера, од којих је прва повећање привремене накнаде, у укупном износу од 6.607.000 евра.

"Друга мера је економско оснаживање незапослених лица преко установа културе, канцеларија за младе. Укупно око 5.606.000 евра је опредељено за ово, јер имамо лица са високом и вишом спремом који ће добити накнаде од 45 и 80.000 динара", рекао је Вучић.

Као трећу тачку он је издвојио унапређење рада здравствених установа где ће бити запослено 50 нових лекара и 50 медицинских сестара, што је са додатком око два милиона евра мера, како би се сачували здравствени радници на КиМ.

"Тачка четири је подстицај младим брачним паровима са 50.000 за прворођено дете. Немамо нижу стопу наталитета на КиМ. Овим додатно појачавамо и подстичемо рађање деце", рекао је он.

Вучић је рекао да је пета мера за улагање у развој привредне делатности и женског предузетништва и породичног бизниса кроз набавку машина, опреме и обртних средстава.

"Ту средства иду из буџета министарства привреде, подршка новоснованим и постојећим предузетницима, као и микро и малим привредним друштима, која су регистрована у АПР, а посебно за женско предузетништво, чији је основач и заонски заступник жена. Ту је минимални износ субвенције 100.000 динара, а максимални 600.000 динара, што за мале фирме може да буде од великог значаја. То је додатних 1,282 милиона евра", навео је Вучић.

Рекао је да је шеста мера за развој пољопривредне делатности, кроз набавку опреме, машина, садница, сточног фонда, пчела и пчеларске опреме.

"И ту ћемо да уложимо 200 милиона, односно 1,709 милиона евра. Додатно за отклањање последица насталих услед обилних падавина због изливања бујичних и других водотокова, укупно 2,56 милиона. Затим за изградњу, реконструкцију, рехабилитацију и санацију путева, улица и путних објеката 6,83 милилна евра. Изградићемо и базене у Горњем Кусцу, што је 1,025 милиона евра", навео је Вучић.

Укупно смо предвидели чак 28 милиона евра, мимо свега што смо до сада издвојили и определили за КиМ, поручио је Вучић Србима са КиМ и додао да ће та финансијска средства бити одмах на располагању.

Вучић је на почетку замолио да у дискусији учествују људи са КиМ, а све остале да прате и да не учествују у расправи.

Вучић: Важно јединство, одлуке које се данас донесу треба сви да поштују

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас на јединство српског народа на Косову и Метохији и на поштовање одлука које се на данашњем састанку буду донеле.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Знам да сте донели одлуку да не излазите на изборе. Позивам све на КиМ да буду јединствени. Позив свима да онако како донесете одлуку да се сви понашају и поштују", рекао је Вучић у Рашки, на састанку са представницима Срба са КиМ.

Он је додао да локални избори у четири општине на северу КиМ значе да се 99 одсто грађана не пита ништа и иронично приметио да је то "ваљда демократија коју, ако угрозимо, бићемо тирани и рушимо стабилност на Балкану".

"Биће вам Курти градоначелник Северне Митровице, али боље да ствари буду очигледне и да никога не фолирају, да не глуматају да су најдемократскија држава на југоистоку Европе", рекао је Вучић.

Он је навео да је велики проблем и са таблицама и да је Београд јуче у Брисел упутио више него компримисни предлог тим поводом.

"Ако то не прихвате, не могу да кажем да ћемо спроводити реципрочне мере, али ћемо да проводимо мере које ће правити значајан одговор оној страни која користи силу и репресију да малтретира наше грађане пре свега на северу КиМ", рекао је Вучић.

Он је подсетио на изјаве званичника из Приштине који кажу да неће бити ЗСО, али и да у споразуму из 2015. пише да Србија има право финансирања ЗСО и да би то много значило за наш народ у Штрпцу, Лепосавићу, Зубином Потоку...

Додао је да није тајна да су нам руке делимично везане, али да морамо да се боримо.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике