MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Prazne biračke kutije su poraz i debakl Kurtija i međunarodne zajednice, a pobeda srpskog jedinstva
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Prazne biračke kutije su poraz i debakl Kurtija i međunarodne zajednice, a pobeda srpskog jedinstva

24. april 2023. Izvor: RTS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže za RTS da rezultati izbora na severu Kosova i Metohije najbolјe govore o antidemokratskom karakteru tih lokalnih izbora. Biračke kutije su bile prazne i to je najbolјi pokazatelј da je to poraz i debakl Alјbina Kurtija i međunarodne zajednice, a pobeda srpskog jedinstva, poručuje Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petar Petković navodi da su juče održani antidemokratski i protivustavni izbori na severu Kosova i Metohije koje je organizovao Alјbin Kurti.

“Podržao ih je dobar deo međunarodne zajednice tj. predstavnika sa Zapada koji su rekli da će priznati rezultate tih izbora, a zapravo sami rezultati tih izbora najbolјe govore o tom antidemokratskom karakteru ovih lokalnih izbora“, rekao je Petković.

Ističe da su Srbi listom bojkotovali ove izbore.

“Činjenica da je na njih izašlo 1.567 birača od 45.950 ukupno upisanih birača u biračkom spisku najbolјe pokazuje da je sever Kosova i Metohije u potpunosti bojkotovao ove izbore. Od tog broja, od 1.567, glavom i bradom glasalo je 13 Srba“, dodao je Petković.

Naglašava da to pokazuje da su biračke kutije bile prazne i da je to najbolјi pokazatelј da je to “poraz i debakl Alјbina Kurtija i međunarodne zajednice, a pobeda srpskog jedinstva“.

Ukazuje da je srpski narod pokazao punu odgovornost i juče ostao miran.

“Nezabeleženo je u istoriji evropske demokratije da se uz pomoć dugih cevi u kontejnerima organizuju izbori koji su za cilј imali proterivanje čitavog jednog naroda, ali naš narod je pokazao puno jedinstvo i još jednom je pokazao da isklјučivo veruje svom predsedniku Aleksandru Vučiću i da ima jednu državu koja se zove Srbija“, naglasio je Petković.

"Ovo je stvarno nezapamćeno"

Na pitanje šta dan posle, Petković kaže da su Srbi tamo gde su bili juče, a gde će biti i sutra i godinama, decenijama i vekovima unapred.

“Suština je da ovim izbornim procesom i činjenicom da su Albanci sada ti koji će voditi četiri srpske opštine, gde će upravlјati na 98 odsto srpskog stanovništva na severu Kosova i Metohije, a da se srpski narod u potpunosti povukao – to pokazuje jednu novu realnost koja nastaje, to pokazuje da su Srbi istakli i podvukli da nema dalјe normalizacije odnosa bez formiranja Zajednice srpskih opština, zapravo da nema nikakvog dalјeg napretka dok Priština ne ispuni tu svoju najznačajniju obavezu“, poručuje Petković.

Navodi da je Kurti hteo da natera srpski narod da glasa u kontejnerima, ali i da je želeo da iskoristi ovaj izborni proces kako bi proterao čitav jedan narod.

“To je stvarno nezapamćeno. Pa sada svi oni koji su podržali ove izbore i koji su rekli da će priznati rezultate izbora – sada da vidim kako će da čestitaju“, rekao je Petković.

"Odgovorio je srpski narod i pokazao da je protiv okupacije"

Naglašava da sve ovo pokazuje da Kurti više ne zna šta će da radi, kao ni međunarodna zajednica.

“Oni sada priznaju rezultate potpuno nelegitimnih izbora, a sa druge strane kada je Kurti zabranjivao srpski referendum i srpske izbore na Kosovu i Metohiji – oni se nisu zabrinuli i izvršili potreban pritisak na Prištinu da se ti izbori organizuju, a sada vidimo kako saopštavaju da je pitanje izbora osnovno demokratsko pravo i pitanje sloboda – što to niste rekli kada su zabranjivali srpske izbore“, dodao je Petković.

Kaže da kada se uporede rezultati sa izborima 2021. godine, 449 Alabanaca je manje glasalo sada, kao i da to govori da nisu samo Srbi bojkotovali izbore, nego i Albanci.

Od 13 Srba koji su glasali – 2 su glasala u Kosovskoj Mitrovici, 7 u Leposaviću, 4 u Zvečanu i nijedan u Zubinom Potoku, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

“To je bilans i pravo stanje stvari... Odgovorio je srpski narod i pokazao da je protiv okupacije, pokazao je da neće dozvoliti nikome da upravlјa njime i još jedna stvar se tu pokazala – da su Srba lista i srpski narod jedno te isto“, naveo je Petković.

"ZSO preduslov bilo kakvog dalјeg naretka u odnosima Beograda i Prištine"

Dijalog u Briselu zakazan je za 2. maj, a tema će biti i ovi izbori, kao i ZSO.

"ZSO je nešto što je neophodno, nešto što je preduslov bilo kakvog dalјeg naretka u odnosima Beograda i Prištine, ali sve ono što Zapad čini, valјda pokušavajući sada da kazni Beograd ili Srpsku listu zato što nisu izašli na ove izbore, a imali su puno pravo da ne izađu zato što svakoga dana Kurti krši njihova osnovna lјudska prava“, rekao je Petković.

Ističe da su svojim jedinstvom Srbi juče pokazali da “neće više da trpe teror Alјbina Kurtija“.

“Može Zapad koliko god hoće da nagrađuje Kurtija i odlukama o viznoj liberalizaciji, protiv koje nemamo ništa, i odlukama o početku procesa za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, ali srpski narod je dao svoj odgovor“, rekao je Petković.

"Treba li takozvano Kosovo da postane član Saveta Evrope gde cveta demokratija"

Sednica Komiteta ministara Saveta Evrope na kojoj će se razmatrati zahtev Prištine biće održana danas, a Petković pita šta to treba da pokaže.

“Je li treba takozvano Kosovo da postane član Saveta Evrope gde cveta demokratija? Gde je na severu KiM 13 Srba izašlo i glasalo? Je li to ta demokratija koja treba da postane i primer mnogim drugima u svetu? Da li je to ono što sada treba da promoviše i sam OEBS u drugim državama gde treba da vodi računa između ostalog i o izbornim procesima“, pitao je Petković.

Kaže i da su se povukli sa ovih izbora ostavlјajući Rosu policajcima sa dugim cevima da čuvaju izborne kutije i broje glasačke listiće.

“Ali nisu imali šta da broje, jer narod nije izašao, narod ih nije podržao – narod želi slobodu, narod želi da živi na svojoj srpskoj zemlјi i to su juče Srbi pokazali. Ja im čestitam na tome što su ostali mirni, dostojanstveni i što su pokazali punu odgovornost prema sebi i svojoj budućnosti“, zaklјučio je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike