МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Празне бирачке кутије су пораз и дебакл Куртија и међународне заједнице, а победа српског јединства
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Празне бирачке кутије су пораз и дебакл Куртија и међународне заједнице, а победа српског јединства

24. април 2023. Извор: РТС

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже за РТС да резултати избора на северу Косова и Метохије најбоље говоре о антидемократском карактеру тих локалних избора. Бирачке кутије су биле празне и то је најбољи показатељ да је то пораз и дебакл Аљбина Куртија и међународне заједнице, а победа српског јединства, поручује Петковић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петар Петковић наводи да су јуче одржани антидемократски и противуставни избори на северу Косова и Метохије које је организовао Аљбин Курти.

“Подржао их је добар део међународне заједнице тј. представника са Запада који су рекли да ће признати резултате тих избора, а заправо сами резултати тих избора најбоље говоре о том антидемократском карактеру ових локалних избора“, рекао је Петковић.

Истиче да су Срби листом бојкотовали ове изборе.

“Чињеница да је на њих изашло 1.567 бирача од 45.950 укупно уписаних бирача у бирачком списку најбоље показује да је север Косова и Метохије у потпуности бојкотовао ове изборе. Од тог броја, од 1.567, главом и брадом гласало је 13 Срба“, додао је Петковић.

Наглашава да то показује да су бирачке кутије биле празне и да је то најбољи показатељ да је то “пораз и дебакл Аљбина Куртија и међународне заједнице, а победа српског јединства“.

Указује да је српски народ показао пуну одговорност и јуче остао миран.

“Незабележено је у историји европске демократије да се уз помоћ дугих цеви у контејнерима организују избори који су за циљ имали протеривање читавог једног народа, али наш народ је показао пуно јединство и још једном је показао да искључиво верује свом председнику Александру Вучићу и да има једну државу која се зове Србија“, нагласио је Петковић.

"Ово је стварно незапамћено"

На питање шта дан после, Петковић каже да су Срби тамо где су били јуче, а где ће бити и сутра и годинама, деценијама и вековима унапред.

“Суштина је да овим изборним процесом и чињеницом да су Албанци сада ти који ће водити четири српске општине, где ће управљати на 98 одсто српског становништва на северу Косова и Метохије, а да се српски народ у потпуности повукао – то показује једну нову реалност која настаје, то показује да су Срби истакли и подвукли да нема даље нормализације односа без формирања Заједнице српских општина, заправо да нема никаквог даљег напретка док Приштина не испуни ту своју најзначајнију обавезу“, поручује Петковић.

Наводи да је Курти хтео да натера српски народ да гласа у контејнерима, али и да је желео да искористи овај изборни процес како би протерао читав један народ.

“То је стварно незапамћено. Па сада сви они који су подржали ове изборе и који су рекли да ће признати резултате избора – сада да видим како ће да честитају“, рекао је Петковић.

"Одговорио је српски народ и показао да је против окупације"

Наглашава да све ово показује да Курти више не зна шта ће да ради, као ни међународна заједница.

“Они сада признају резултате потпуно нелегитимних избора, а са друге стране када је Курти забрањивао српски референдум и српске изборе на Косову и Метохији – они се нису забринули и извршили потребан притисак на Приштину да се ти избори организују, а сада видимо како саопштавају да је питање избора основно демократско право и питање слобода – што то нисте рекли када су забрањивали српске изборе“, додао је Петковић.

Каже да када се упореде резултати са изборима 2021. године, 449 Алабанаца је мање гласало сада, као и да то говори да нису само Срби бојкотовали изборе, него и Албанци.

Од 13 Срба који су гласали – 2 су гласала у Косовској Митровици, 7 у Лепосавићу, 4 у Звечану и ниједан у Зубином Потоку, навео је директор Канцеларије за КиМ.

“То је биланс и право стање ствари... Одговорио је српски народ и показао да је против окупације, показао је да неће дозволити никоме да управља њиме и још једна ствар се ту показала – да су Срба листа и српски народ једно те исто“, навео је Петковић.

"ЗСО предуслов било каквог даљег наретка у односима Београда и Приштине"

Дијалог у Бриселу заказан је за 2. мај, а тема ће бити и ови избори, као и ЗСО.

"ЗСО је нешто што је неопходно, нешто што је предуслов било каквог даљег наретка у односима Београда и Приштине, али све оно што Запад чини, ваљда покушавајући сада да казни Београд или Српску листу зато што нису изашли на ове изборе, а имали су пуно право да не изађу зато што свакога дана Курти крши њихова основна људска права“, рекао је Петковић.

Истиче да су својим јединством Срби јуче показали да “неће више да трпе терор Аљбина Куртија“.

“Може Запад колико год хоће да награђује Куртија и одлукама о визној либерализацији, против које немамо ништа, и одлукама о почетку процеса за чланство тзв. Косова у Савету Европе, али српски народ је дао свој одговор“, рекао је Петковић.

"Треба ли такозвано Косово да постане члан Савета Европе где цвета демократија"

Седница Комитета министара Савета Европе на којој ће се разматрати захтев Приштине биће одржана данас, а Петковић пита шта то треба да покаже.

“Је ли треба такозвано Косово да постане члан Савета Европе где цвета демократија? Где је на северу КиМ 13 Срба изашло и гласало? Је ли то та демократија која треба да постане и пример многим другима у свету? Да ли је то оно што сада треба да промовише и сам ОЕБС у другим државама где треба да води рачуна између осталог и о изборним процесима“, питао је Петковић.

Каже и да су се повукли са ових избора остављајући Росу полицајцима са дугим цевима да чувају изборне кутије и броје гласачке листиће.

“Али нису имали шта да броје, јер народ није изашао, народ их није подржао – народ жели слободу, народ жели да живи на својој српској земљи и то су јуче Срби показали. Ја им честитам на томе што су остали мирни, достојанствени и што су показали пуну одговорност према себи и својој будућности“, закључио је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике