MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Današnje hapšenje predstavlјa nastavak etničkog čišćenja Srba sa KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Današnje hapšenje predstavlјa nastavak etničkog čišćenja Srba sa KiM

20. septembar 2023. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da današnje hapšenje trojice Srba na KiM od strane Rosu jedinica predstavlјa nastavak etničkog čišćenja srpskog naroda na KiM.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je na konferenciji za novinare rekao da je premijer privremenih prištinskih institucija Alјbin Kurti ovim hapšenjima krenuo u realizaciju pretnji da će "Srbi da plate i da pate" i dodao da je u toku i akcija u selu Kajkovo u opštini Leposavić gde je, upozorio je, najverovatnije u toku još jedno hapšenje i gde je prisutan veliki broj tzv. kosovske policije.

Petković je kazao da su danas uhapšeni Ilija Elezović, stariji čovek i domaćin koji je i težak onkološki bolesnik, u Zvečanu Dragan Milović, policajac, otac troje dece Zoran Kostić star 73 godine, stric predsednika opštine Vučitrn u čijem hapšenju su učestvovali i pripadnici KEDS-a koji su navodno došli na njegova vrata da provere strujno brojilo.

"Današnja hapšenja i mogu da kažem kidnapovanja vrše se isklјučivo po nalogu Kurtija koji želi da protera srpski narod sa KiM. To je primer etničkog čišćenja. Kurti je taj koji želi da izazove rat i on i pored svih pritisaka međnarodne zajednice očito ima podršku nekog, pre svega onih koji govore o počlitici dveju strana, iako je isklјučivo Kurti kriv", rekao je Petković.

Petković je pojasnio da su ti koji govore o "politici dveju strana" oni koji suštinski podržavaju Kurtija jer je nemoguće da pored svih upozorenja Kurti nastavlјa sa nasilnim ponašanje.

"U poslednja dva i po meseca nisu ništa nažao Srbi učinili, nikoga nisu napali, žive svoje živote. I sam Kurti je pred odlazak u Briselu govorio kako je mirno na severu Kosova i Metohije. Zbog čega ova hapšenja nakon dijaloga u Briselu i ponašanje ovakvo Alјbina Kurtija? Znate kako reaguju u Prilužju, i u Zvečanu kada vide ogroman broj policijskih snaga kosovske policije sa dugim cevima. Kao najveće kriminalce ih hapse, penzionere, onkološke bolesnike", rekao je Petković.

Petković je još jednom rekao na pitanje novinara koji će biti dalјi potezi Srbije da međunarodna zajednica, KFOR i Euleks zaustave Kurtija i dalјi progon Srba, jer postoje dokumenti koji to potvrđuju i pozivaju na deeskalaciju.

On je ponovio Kurtijeve reći iz Brisela da će Srbi da plate i pate na Kosovu i Metohiji i to je i potvrdio dalјim hapšenjima i progonom Srba.

Na pitanje novinara zašta se terete uhapšeni Srbi, kako je rekao Petković na teret im se stavlјaju navodni ratni zločini.

Ponovio je da nama ne treba njihova dozvola da uđemo na sver KiM , već da oni zloupotreblјavaju sve stavke iz dokumenata i da to što prete predsedniku Vučiću pokazuje koliko su daleko otišli.

Petković se osvrnuo i na nelegalnu eksproprijaciju zemlјišta u Leposaviću i dodao da je Srbija uputila i za to pisma i dokumente međunarodnoj zajednici.

"Sve vreme pozivamo na mir, pozivamo na dijalog, ali ima granica kada će i našem strplјenju doći kraj. Moramo da diplomaskim i političkim načinima sačuvamo mir jer su u pitanju životi lјudi i mora da prestane šikaniranje našeg naroda", dodao je on.

Na pitanje kako komentariše izjavu albanskog ministra da će zabraniti Vučiću da uđe na sever KiM, a ako proba da će ga uhapsiti, rekao je da je to sramno i nedopustivo, jer nekome ko vodi dijalog na najvećem nivou se preti hapšenjem.

Po nalogu predsednika tražićemo hitnu sednicu SBUN

Srbija će zatražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN zbog namere Alјbina Kurtija da etnički očisti prostor Kosova i Metohije gde srpski narod živi na svojim vekovnim ognjištima.

Dobili smo nalog predsednika Aleksandra Vučića da krenemo sa svim pripremama i procedurama za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN povodom situacije na KiM, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije.

Samo je pitanje dana kada ćemo uputiti zahtev i kada će ta sednica biti održana - dodao je on.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike