МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Данашње хапшење представља наставак етничког чишћења Срба са КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Данашње хапшење представља наставак етничког чишћења Срба са КиМ

20. септембар 2023. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да данашње хапшење тројице Срба на КиМ од стране Росу јединица представља наставак етничког чишћења српског народа на КиМ.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је на конференцији за новинаре рекао да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти овим хапшењима кренуо у реализацију претњи да ће "Срби да плате и да пате" и додао да је у току и акција у селу Кајково у општини Лепосавић где је, упозорио је, највероватније у току још једно хапшење и где је присутан велики број тзв. косовске полиције.

Петковић је казао да су данас ухапшени Илија Елезовић, старији човек и домаћин који је и тежак онколошки болесник, у Звечану Драган Миловић, полицајац, отац троје деце Зоран Костић стар 73 године, стриц председника општине Вучитрн у чијем хапшењу су учествовали и припадници КЕДС-а који су наводно дошли на његова врата да провере струјно бројило.

"Данашња хапшења и могу да кажем киднаповања врше се искључиво по налогу Куртија који жели да протера српски народ са КиМ. То је пример етничког чишћења. Курти је тај који жели да изазове рат и он и поред свих притисака међнародне заједнице очито има подршку неког, пре свега оних који говоре о почлитици двеју страна, иако је искључиво Курти крив", рекао је Петковић.

Петковић је појаснио да су ти који говоре о "политици двеју страна" они који суштински подржавају Куртија јер је немогуће да поред свих упозорења Курти наставља са насилним понашање.

"У последња два и по месеца нису ништа нажао Срби учинили, никога нису напали, живе своје животе. И сам Курти је пред одлазак у Бриселу говорио како је мирно на северу Косова и Метохије. Због чега ова хапшења након дијалога у Бриселу и понашање овакво Аљбина Куртија? Знате како реагују у Прилужју, и у Звечану када виде огроман број полицијских снага косовске полиције са дугим цевима. Као највеће криминалце их хапсе, пензионере, онколошке болеснике", рекао је Петковић.

Петковић је још једном рекао на питање новинара који ће бити даљи потези Србије да међународна заједница, КФОР и Еулекс зауставе Куртија и даљи прогон Срба, јер постоје документи који то потврђују и позивају на деескалацију.

Он је поновио Куртијеве рећи из Брисела да ће Срби да плате и пате на Косову и Метохији и то је и потврдио даљим хапшењима и прогоном Срба.

На питање новинара зашта се терете ухапшени Срби, како је рекао Петковић на терет им се стављају наводни ратни злочини.

Поновио је да нама не треба њихова дозвола да уђемо на свер КиМ , већ да они злоупотребљавају све ставке из докумената и да то што прете председнику Вучићу показује колико су далеко отишли.

Петковић се осврнуо и на нелегалну експропријацију земљишта у Лепосавићу и додао да је Србија упутила и за то писма и документе међународној заједници.

"Све време позивамо на мир, позивамо на дијалог, али има граница када ће и нашем стрпљењу доћи крај. Морамо да дипломаским и политичким начинима сачувамо мир јер су у питању животи људи и мора да престане шиканирање нашег народа", додао је он.

На питање како коментарише изјаву албанског министра да ће забранити Вучићу да уђе на север КиМ, а ако проба да ће га ухапсити, рекао је да је то срамно и недопустиво, јер некоме ко води дијалог на највећем нивоу се прети хапшењем.

По налогу председника тражићемо хитну седницу СБУН

Србија ће затражити сазивање хитне седнице Савета безбедности УН због намере Аљбина Куртија да етнички очисти простор Косова и Метохије где српски народ живи на својим вековним огњиштима.

Добили смо налог председника Александра Вучића да кренемо са свим припремама и процедурама за сазивање хитне седнице Савета безбедности УН поводом ситуације на КиМ, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић на данашњој ванредној конференцији за медије.

Само је питање дана када ћемо упутити захтев и када ће та седница бити одржана - додао је он.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике