MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Priština napadom na Beograd želi da skrene pažnju sa situacije na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Apsolutna je laž da Beograd sprema napad, Kurti želi krizu

23. decembar 2023.

Apsolutna je laž Prištine da Beograd sprema napad, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, odgovarajući na optužbe premijera privremenih prištinskih institucija Alјbina Kurtija da Beograd sprema novi napad na Kosovo i Metohiju.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Apsolutna je laž da se Beograd sprema za napad. Nema nikakve obuke na poligonima, to je način da izbegne obaveze koje ima u dijalogu, jer sada smo došli do trenutka da govorimo o konkretnim koracima za formiranje Zajednice Srpskih Opština", istakao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije.

On je napomenuo da Kurti ne želi normalizaciju odnosa, već izazivanje krize.

"Mi smo više puta, i predsednik i predstavnici Vlade Srbije, odgovarali na sve laži koje dolaze iz usta Alјbina Kurtija, koji pokušava da prikrije pravo stanje u Prištini i katastrofalnu ekonomsku situaciju i gotovo svakodnevna upucavanja među Albancima južno od Ibra. Koristi temu Banjske i severa KiM, što jasno pokazuje da taj čovek ne želi da formira ZSO, da ne želi normalizaciju odnosa, već krize", rekao je Petković.

On je istakao da je, pored Kurtija, u istom obraćanju medijima u Prištini govorio i ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija Dželјalј Svečlјa, ali da nije pričao o napadima koji se svakodnevno dešavaju na Srbe na KiM, niti o upadima i konfiskovanju robe Srba na KiM koje se sada dešava.

Direktor Kacelarije za KiM je dodao da opozicija u Beogradu radi sa Kurtijem isti posao, a to je da oslabe Aleksandra Vučića i dovedu one koji će da priznaju nezavisno Kosovo i Metohiju.

"Kada je reč o Milanu Radoičiću, nadležni državni organi rade svoj posao i ja vam ovde govorim da nikakvih napada neće biti", rekao je on.

Petković je istakao da će Beograd nastaviti da vodi računa o srpskom narodu i da vidi kako dodatno može da pomogne, kako finansijski, tako i na druge načine.

"Uslovi su teški, ali nastavićemo sa svim projektima i procesom normalizacije i svim tim pokazujemo odgovornost i da sprovodimo politku koju smo kandidovali na izborima", poručio je on.

Petković je ponovio da je Beograd za normalizaciju odnosa, ali da Kurti to ne želi i odbija svakodnevno, kao ni formiranje ZSO.

Petković: Pominjanjem Vučićeve porodice,Kurti dovodi u pitanje bezbednost Danila

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Alјbin Kurti, pominjanjem porodice predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dovodi u pitanje bezbednost njegovog sina, Danila.

"Kurti opet pominje Vučićevu porodicu, pominje Danila Vučića. Dovodi u pitanje Danilovu bezbednost. Ovo je prevršilo svaku meru. U pitanju je ista matrica napada na porodicu predsednika Vučića kao ona koja je vođena tokom kampanje dela opozicije uoči izbora", rekao je Petković.

On je dodao da su trenutno "uslovi izuzetno teški, nikad teži".

"Mi nastavlјamo sa procesom normalizacije. Time pokazujemo odgovornost. Od ogromnog broja Srba koji su autobusima došli da glasaju na izmeštena biračka mesta, veliki broj je glasao za Vučića, i to je ono što lјuti Kurtija. Zato napad na Banjsku, na sela oko Zvečana, Banov Do, upadi u prodavnice, magacine... ali građani Srbije su pokazali odgovornost, ali se zato pokazao onaj ko nije odgovoran", istakao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je uzalud Kurtiju da govori najrazličitije laži, jer je jasno da Kurti neće dijalog.

"On bi da piše statut sa Rašićem, koji je rekao da je ZSO - 'Zajednica Dživdžana'. Oni se sprdaju sa time. Ono što Priština treba da uradi je da vladinom uredbom potvrdi statut koji je dogovoren u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na osnovu nacrta statuta koji je prezentovan u Briselu", napomenuo je Petković.

On je ocenio da je u pitanju ogolјena sila koja ima za cilј napad na srpski narod.

"Sačuvaćemo mir i stabilnost, braniti prava srpskog naroda diplomatskim sredstvima i omogućićemo normalan život. Ovo je tipična antisrpska politika Kurtija koja narušava poziciju srpskog naroda na KiM i dovodi je u bezizlazno stanje", naglasio je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike