МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Апсолутна је лаж да Београд спрема напад, Курти жели кризу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Апсолутна је лаж да Београд спрема напад, Курти жели кризу

23. децембар 2023.

Апсолутна је лаж Приштине да Београд спрема напад, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, одговарајући на оптужбе премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да Београд спрема нови напад на Косово и Метохију.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Апсолутна је лаж да се Београд спрема за напад. Нема никакве обуке на полигонима, то је начин да избегне обавезе које има у дијалогу, јер сада смо дошли до тренутка да говоримо о конкретним корацима за формирање Заједнице Српских Општина", истакао је Петковић на ванредној конференцији за медије.

Он је напоменуо да Курти не жели нормализацију односа, већ изазивање кризе.

"Ми смо више пута, и председник и представници Владе Србије, одговарали на све лажи које долазе из уста Аљбина Куртија, који покушава да прикрије право стање у Приштини и катастрофалну економску ситуацију и готово свакодневна упуцавања међу Албанцима јужно од Ибра. Користи тему Бањске и севера КиМ, што јасно показује да тај човек не жели да формира ЗСО, да не жели нормализацију односа, већ кризе", рекао је Петковић.

Он је истакао да је, поред Куртија, у истом обраћању медијима у Приштини говорио и министар унутрашњих послова привремених институција Џељаљ Свечља, али да није причао о нападима који се свакодневно дешавају на Србе на КиМ, нити о упадима и конфисковању робе Срба на КиМ које се сада дешава.

Директор Кацеларије за КиМ је додао да опозиција у Београду ради са Куртијем исти посао, а то је да ослабе Александра Вучића и доведу оне који ће да признају независно Косово и Метохију.

"Када је реч о Милану Радоичићу, надлежни државни органи раде свој посао и ја вам овде говорим да никаквих напада неће бити", рекао је он.

Петковић је истакао да ће Београд наставити да води рачуна о српском народу и да види како додатно може да помогне, како финансијски, тако и на друге начине.

"Услови су тешки, али наставићемо са свим пројектима и процесом нормализације и свим тим показујемо одговорност и да спроводимо политку коју смо кандидовали на изборима", поручио је он.

Петковић је поновио да је Београд за нормализацију односа, али да Курти то не жели и одбија свакодневно, као ни формирање ЗСО.

Петковић: Помињањем Вучићеве породице,Курти доводи у питање безбедност Данила

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, помињањем породице председника Србије Александра Вучића, доводи у питање безбедност његовог сина, Данила.

"Курти опет помиње Вучићеву породицу, помиње Данила Вучића. Доводи у питање Данилову безбедност. Ово је превршило сваку меру. У питању је иста матрица напада на породицу председника Вучића као она која је вођена током кампање дела опозиције уочи избора", рекао је Петковић.

Он је додао да су тренутно "услови изузетно тешки, никад тежи".

"Ми настављамо са процесом нормализације. Тиме показујемо одговорност. Од огромног броја Срба који су аутобусима дошли да гласају на измештена бирачка места, велики број је гласао за Вучића, и то је оно што љути Куртија. Зато напад на Бањску, на села око Звечана, Банов До, упади у продавнице, магацине... али грађани Србије су показали одговорност, али се зато показао онај ко није одговоран", истакао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је рекао да је узалуд Куртију да говори најразличитије лажи, јер је јасно да Курти неће дијалог.

"Он би да пише статут са Рашићем, који је рекао да је ЗСО - 'Заједница Џивџана'. Они се спрдају са тиме. Оно што Приштина треба да уради је да владином уредбом потврди статут који је договорен у оквиру дијалога Београда и Приштине, а на основу нацрта статута који је презентован у Бриселу", напоменуо је Петковић.

Он је оценио да је у питању огољена сила која има за циљ напад на српски народ.

"Сачуваћемо мир и стабилност, бранити права српског народа дипломатским средствима и омогућићемо нормалан живот. Ово је типична антисрпска политика Куртија која нарушава позицију српског народа на КиМ и доводи је у безизлазно стање", нагласио је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике