MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Beograd ponudio izbalansirano rešenje ali Priština nije spremna na kompromis
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Beograd ponudio izbalansirano rešenje ali Priština nije spremna na kompromis

04. april 2024.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je delegacija Beograda tokom današnje runde dijaloga iznela svoj izbalansirani predlog za rešenje problema platnog prometa, koji podrazumeva kompromisno rešenje, ali da Priština nije pokazala volјu za to.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Ponovili smo naš izbalansiran predlog koji podrazumeva izbalansirano rešenje. Još jedan sastanak o tome nam predstoji, videćemo kako će se stvari razvijati", rekao je Petković novinarima u Briselu i najavio da za 10-ak dana očekuje novi poziv specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka na temu dinara i plaćanja.

On je rekao i da je iskoristio priliku da još jednom ukaže na težak položaj Srba na KiM, posebno zbog nemogućnosti da naš narod prima plate, penzije i ostala primanja, i instituciej Srbije, što dovodi u pitanje njihovo funkcionisanje i dalјi rad.

On je kazao i da se založio da se što hitnije formira ZSO, tim pre što je prošlo više od 4.000 dana kako je Priština stavila potpis na sporazum koji to podrazumeva.

"Sve što nam se do nanašnjeg dana dešava i svi problemi sa kojima se suočavamo ne bi ni postojali da imamo formiranu ZSO", rekao je Petković.

Naglasio je i da je Beograd posvećena strana i da traži rešenja u okviru dijaloga, a da potezi premijera privremenih prištinskih institucija Alјbina Kurtija ne mogu da budu nikakav osnov za normalizaciju odnosa.

"Niti može razgovor u Briselu da posluži kao vrsta platforme za implementaciju jednostranih i nasilnih odluka Prištine prema srpskom narodu prema srpskom narodu na KiM. Ako smo u Briselu i imamo dijalog ovde, moramo da težimo komprtomisu jer postoje dve strane, ne samo jedna i mi na tome insistiramo. I instistiramo da se nađe rešenje u okviru dojaloga, da ono bude održivo kako bismo sačuvali mir i stabilnost za srpski narod na KiM, naglasio je Petković.

Stavovi Beograda i Prištine i dalјe udalјeni, ZSO bi rešila mnoge probleme

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas, posle nove runde dijaloga Beograd i Prištine u Briselu, da su stavovi dve strane i dalјe udalјeni i ocenio da problem dinara i mnogi drugi problemi na Kosovu i Metohiji ne bi postojali da je formirana Zajednica srpkih opština.

"Za razliku od Beograda, koji ide u susret ka traženju kompromisnog rešenja, jer kompromis nije loša reč. Nažalost, to je zabranjena reč kada je reč o Prištini. Videćemo kako će se nadalјe odvijati, mi ćemo učiniti sve što je potrebno sa naše strane da sačuvamo mir, da pronađemo rešenje, ali da ne ugrozimo interese srpskog naroda na i države Srbije na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković u izjavi novinarima posle sastanka u Briselu.

Petković je rekao da su u pregovorima imali i format direktnog susreta predstavnika Beograda i Prištine gde su razgovarali o dinaru i o ZSO.

"Tu sam više puta jasno rekao albanskom predstavniku Besniku Beslјimiju da je to, iz njihove tačke gledišta, njihova međunarodna obaveza koji su oni preuzeli pre 11 godina, a zatim i ratifikovali u parlamentu", poručio je Petkoć.

On je dodao da to što se odnosi na ZSO odnosi se i na dinar i druge jednostarane poteze koje Alјbin Kurti sprovodi u srpskim sredinama na KiM.

"Da imamo ZSO mnoge stvari bi bile rešene uklјučujući i pitanje dinara, jer ono što je Alјbin Kurti uradio nije stvar kompromisa, već želјe da se srpski narod protera sa KiM. Tu smo da se borimo za naš narod, ne odustajemo od njegovih interesa i naš narod ima pravo da živi na KiM, da tamo ima svoju budućnost, da tamo funkcionišu naše institucije i da jednostavno nastavimo život na miran način", poručio je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike