МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Београд понудио избалансирано решење али Приштина није спремна на компромис
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Београд понудио избалансирано решење али Приштина није спремна на компромис

04. април 2024.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је делегација Београда током данашње рунде дијалога изнела свој избалансирани предлог за решење проблема платног промета, који подразумева компромисно решење, али да Приштина није показала вољу за то.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Поновили смо наш избалансиран предлог који подразумева избалансирано решење. Још један састанак о томе нам предстоји, видећемо како ће се ствари развијати", рекао је Петковић новинарима у Бриселу и најавио да за 10-ак дана очекује нови позив специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака на тему динара и плаћања.

Он је рекао и да је искористио прилику да још једном укаже на тежак положај Срба на КиМ, посебно због немогућности да наш народ прима плате, пензије и остала примања, и институције Србије, што доводи у питање њихово функционисање и даљи рад.

Он је казао и да се заложио да се што хитније формира ЗСО, тим пре што је прошло више од 4.000 дана како је Приштина ставила потпис на споразум који то подразумева.

"Све што нам се до данашњег дана дешава и сви проблеми са којима се суочавамо не би ни постојали да имамо формирану ЗСО", рекао је Петковић.

Нагласио је и да је Београд посвећена страна и да тражи решења у оквиру дијалога, а да потези премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија не могу да буду никакав основ за нормализацију односа.

"Нити може разговор у Бриселу да послужи као врста платформе за имплементацију једностраних и насилних одлука Приштине према српском народу према српском народу на КиМ. Ако смо у Бриселу и имамо дијалог овде, морамо да тежимо компромису јер постоје две стране, не само једна и ми на томе инсистирамо. И инстистирамо да се нађе решење у оквиру дијалога, да оно буде одрживо како бисмо сачували мир и стабилност за српски народ на КиМ, нагласио је Петковић.

Ставови Београда и Приштине и даље удаљени, ЗСО би решила многе проблеме

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас, после нове рунде дијалога Београд и Приштине у Бриселу, да су ставови две стране и даље удаљени и оценио да проблем динара и многи други проблеми на Косову и Метохији не би постојали да је формирана Заједница српких општина.

"За разлику од Београда, који иде у сусрет ка тражењу компромисног решења, јер компромис није лоша реч. Нажалост, то је забрањена реч када је реч о Приштини. Видећемо како ће се надаље одвијати, ми ћемо учинити све што је потребно са наше стране да сачувамо мир, да пронађемо решење, али да не угрозимо интересе српског народа на и државе Србије на Косову и Метохији", рекао је Петковић у изјави новинарима после састанка у Бриселу.

Петковић је рекао да су у преговорима имали и формат директног сусрета представника Београда и Приштине где су разговарали о динару и о ЗСО.

"Ту сам више пута јасно рекао албанском представнику Беснику Бисљимију да је то, из њихове тачке гледишта, њихова међународна обавеза који су они преузели пре 11 година, а затим и ратификовали у парламенту", поручио је Петкоћ.

Он је додао да то што се односи на ЗСО односи се и на динар и друге једностаране потезе које Аљбин Курти спроводи у српским срединама на КиМ.

"Да имамо ЗСО многе ствари би биле решене укључујући и питање динара, јер оно што је Аљбин Курти урадио није ствар компромиса, већ жеље да се српски народ протера са КиМ. Ту смо да се боримо за наш народ, не одустајемо од његових интереса и наш народ има право да живи на КиМ, да тамо има своју будућност, да тамо функционишу наше институције и да једноставно наставимо живот на миран начин", поручио је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике