МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Подржавамо намеру Срба на КиМ о успостављању ЗСО
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Подржавамо намеру Срба на КиМ о успостављању ЗСО

29. март 2018. Извор: Танјуг

Београд подржава закључке Срба са КиМ и њихову намеру да започну формирање Заједнице српских општина, које је њихово право по Бриселском споразуму, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је рекао да очекује да уместо претњи ратом, које ништа добро не могу да донесу, представници Приштине омогуће Србима да у наредне три недеље почну да раде на формирању и изради статута ЗСО.

"Србија је опредељена за мир, Србија жели, чува и чувала је мир и зато подржавамо закључке Срба са КиМ и њихову намеру да започну формирање ЗСО, које је њихово право по Бриселском споразуму, по домаћем и међународном праву", истакао је Ђурић.

Он је поручио појединим приштинским министрима који прете хапшењем уколико дође до формирања ЗСО, да прво треба да ухапсе себе јер пет година не спроводе споразум.

Оцењује да су разговори које је јуче председник Србије Александар Вучић имао са председником Русије Владимиром Путином и међународним званичницима охрабрење за Србе на КиМ, јер је јасно да се Србија бори, да није сама у настојањима да очува мир и укаже на поштовање споразума.

Србија подржава успостављање ЗСО онакве каква је превиђена Бриселским споразумом а не онако како замишљају поједини албански медији или политичари помињући одлуке Уставних судова, додаје Ђурић.

"Једина могућа форма је онако како је предвиђено Бриселским спорзумом. Они су одлуком Уставног суда поништили 22 од 23 тачке принципа о успостављању заједнице и такво формирање неће бити могуће", нагласио је Ђурић и рекао да дели мишљење председника Србије да политички представници Албанаца нису озбиљни у намери о успостављању заједнице.

Јасно какву претњу представља формирање такозване војске Косова

Директор Канцеларије за Косову и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је у понедељак цела Србија могла да види какву претњу за државу представља формирање такозване војске Косова и поручио Србима на КиМ да не прихватају да учествују у таквој ''илегално-оружаној формацији''.

Ђурић је рекао да би војска Косова имала само једину функцију - да се бори против Срба на КиМ, њихових интереса и државе Србије.

''Веома је важно да нико од нас не прихвати учешће у таквој илегалној оружаној формацији на територији наше земље која би се борила против интереса Србије, Срба и свих других становника КиМ којима је Србија у срцу'', навео је Ђурић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Коментаришући интересовање Кфор-а за надлетање авиона Восјке Србије над Прешевом, Ђурић је навео да се ради о редовној војној активности која је, каже, најављена пре више од годину дана.

''Кфор каже да врши очекиване провере. Нисам приметио да су вршили такве провере када су стотине маскираних и до зуба наоружаних, за мене, терориста упали у понедељак у север Косовске Митровице. Нисам тада видео ни Кфор ни очекиване провере'', казао је Ђурић.

Како је рекао, авиони Восјке Србије летели су изнад Прешева као што су летели изнад Ћуприје или било ког другог града у Србији, као и да ће са таквим активностима наставити и и даље.

Ђурић: Коментари Тадића и Јанковића велика срамота

Директор Канцеларије за Косову и Метохију, Марко Ђурић, рекао је данас да је велика срамота како Саша Јанковић, Борис Тадић и остали представници опозиције коментаришу његово хапшење у Косовској Митровици будући да су многи од њих, како каже, допринели проглашењу независности Косова.

Ђурић је навео да је од бројних албанских интелектуалаца и обићних грађана албанске националнисти на КиМ добио поруке у којима се извињавају и изражавају згражавање због инцидента у Митровачком двору, док је, како каже, од Јанковића и Тадића чуо да су Срби сами криви за терор које спроведен у Косовској Митровици.

''То је велика срамота, а долази од људи који су својим деловањем допринели самопроглашењу државе Косово и који су док су имали одговорност или гурали ствари под тепих или активно доприносили албанској ствари. Немају морално право да тако говоре'', казао је Ђурић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он је додао да некада ударци који долазе од оних који номинално делују на политичкој сцени Србије боле више од физичких удараца који долазе са друге стране.

“Ми се нећемо обазирати на тако нешто, а њих треба да буде срамота због онога што чине и како чине”, поручио је Ђурић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике