МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Они нека се силе, ми ћемо да чувамо мир
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Они нека се силе, ми ћемо да чувамо мир

30. март 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас приштинским властима да могу да наставе да се силе, а ми ћемо, истиче, гледати да чувамо мир и штитимо стабилност.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, одговарајући на питање поводом изјаве покрајинског председника Хашима Тачија да Војска Србије може да уђе на Косово, али да се војници неће вратити, те Рамуша Харадинаја да му је потребан север Косова, рекао да нема шта да каже ново и да зна за њихове жеље и намере.

„Они су велики, моћни и јаки, као њихови спонзори, а ми смо мали народ и могу да нас туку, могу све и за то имају подршку западне јавности. Замислите шта би било ако би нека НВО позвала неког званичника Косова, а ми упали на скуп и изубијали га“, казао је он.

Вучић је истакао да је све у вези боравка Марка Ђурића било легално по нашим и њиховим прописима.

„Само нека се они силе, ми ћемо да гледамо да чувамо мир, штитимо стабилност“, нагласио је он.

Вучић је истакао да је главни циљ приштинских власти заузимање севера и да разуме речи Харадинаја.

„Израчунали су они, видео сам студије и за Грачаницу, у којој Албанци постају већина. Тако, на пример, у Новом Брду Албанци већ за годину дана постају већина. Њихови циљеви нису велика тајна. Њима је велики циљ заузимање севера“, подвукао је он.

Истовремено је критиковао што се показало да смо у нашој земљи имали мало савезника за решавање питања Косова.

„Било је мало људи који су смели да кажу истину и потуре своја леђа, јер су знали да би се тиме замерили албанским спонзорима. Неки више воле да иду на неки пријем да их тамо тетоше и размишљају о себи а мање о Србији. Ја размишљам о Србији и нашим грађанима“, рекао је он.

Вучић:Да видимо прво да ли ће Албанци поново да слажу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Срби учествовати у разговорима са Приштином о формирању Заједнице српских општина, ако Абанци покажу да нису опет слагали и да желе да раде на њеном формирању, али је изразио сумњу у то.

"Неће бити самосталног формирања ЗСО 20. априла, ако они покажу да нису слагали у последњих пет-шест дана. Срби ће учествовати у тим разговорима, али, сачекајте да видимо до 20. априла", рекао је Вучић новинарима у Љигу.

Како каже, треба да сачекамо да видимо "да ли су баш толики лажови или су мањи лажови", али додаје да се нада да ће неко из света да их натера да формирају ЗСО.

"Да не трчимо пред руду. Ако су нас опет слагали, шта онда хоћете од нас? Да откинемо себи по једну руку или ногу и кажемо - баш смо срећни што смо то урадили, ево испунили смо ми нешто уместо вас. Шта још треба да урадимо?", упитао је председник.

Нада се да ће Тачи и Харадинај испунити оно што су рекли пре неки дан, али верује да ћемо за шест месеци остати на истом, "али онда неће бити 20. април, него 20. октобар".

Истакао је да Срби, ако буде разговора са Албанцима, неће одржати састанак на којем ће одлучити о формирању ЗСО.

"Неће Срби да створе ништа, ако буде како су обећали Албанци, који имају подршку САД и других. Ваљда не могу да лажу цео свет, па да видимо да ли ће свет да их натера на формално фолирање", рекао је Вучић додајући да ако не испуне њихове обавезе, Срби морају да ураде оно што је добро за народ, и да поштују Брислески споразум, за разлику од Албанаца и њихових ментора.

Он је поновио да Срби пет година, односно 1.800 дана чекају на формирање ЗСО, која није формирана не зато што то неће Срби, већ зато што то нису хтели Албанци и није желела међународна заједница, а тај израз му је, каже, еуфемизам за западни део међународне заједнице.

Подвукао је да је ЕУ могла као услов за визну либерализацију Косову да постави формирање ЗСО, али да то није урадила.

Како је рекао, Хашим Тачи је после састанка у Бриселу, где му је јасно стављено до знања да мора да се иде у формирање ЗСО, то и најавио, а то је и поновљено на дан када су направили криминалне акте на северу, како би могли да кажу да су они фини и добри, "иако им не пада на памет да формирају Заједницу".

"Лажу све време, знам их добро, одлично их познајем. Шта год да кажу све слажу", рекао је Вучић и додао да ће Албанци кренути у разговоре о ЗСО како би могли да говоре међународним форумима да су они то започели.

"А Срби су их чекали. Што их нису позвали на разговор ових дана, како су и најавили", запитао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике