МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Замрзнут конфликт - Србија временом у све тежој позицији
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Замрзнут конфликт - Србија временом у све тежој позицији

31. март 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је против стања замрзнутог конфликта по питању Косова и Метохије, јер та, наизглед реалнија, опција Србији оставља све мање простора за заштиту свог суверениутета у покрајини.

Александар Вучић

Фото: Канцеларија за КиM

Решавање косовско-метохијског проблема од суштинског је значаја за нашу земљу, истакао је Вучић отварајући Национални конвент о ЕУ, који се одржава у оквиру унутрашњег дијалога, те указао да у овом тренутку имамо две реалне опције.

„Једна изгледа много реалније, а то је опстанак и останак стања замрзнутог конфликта", рекао је председник и додао да се у процесу унутрашњег дијалога највећи број људи који су учествовали у њему залагао управо за очување статуса кво и да чекамо неке боље прилике за нас у будућности.

"Иако је то већински став политичке и неполитичке јавности Србије, ја сам против таквог решења, не зато што не волим Србију или не разумем светска кретања у глобалној политици, већ што смо анализирали са неким невладиним организацијама и фондовима, преко владе и Канцеларије за КиМ, шта је то што можемо да добијемо и губимо", рекао је Вучић.

Закључак тих анализа је, каже, да, имајући у виду наше економске потенцијале, социјалне, демографске, демократске и све друге, протеком времена не добијамо ништа.

"Напротив, бићемо у тежој ситуацији, ми, а не неко други“, уверен је председник Србије.

„За нас је важно решење, па и после овако тешког тренутка по нашу земљу, у којем се показало да једна страна жели насиљем да решава проблеме и сматра да политиком свршеног чина може да доведе до решења, чији је основни циљ суштинско заузимање севера Косова, јер тамо нема фактичког суверенитета, а рачунајући све друге потенцијале, декономске и демографске већ су израчунали да ће у свим осим Штрпца, општинама јужно од Ибра бити већински албанско становништво за пар година“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је опредељење Приштине да по сваку цену заузме север Косова, оствари суверенитет.

"Намера им је да нас доведу до свршеног чина, на исти начин као што нас је Хрватска после Олује довела до свршеног чина, да се исто догоди на северу Косова и Метохије", рекао је Вучић.

Дијалог само по принципу:остваримо договорено,па идемо даље

Процес дијалога убудуће се може водити само по принципу: прво се испуни договорено, па се разговор наставља, рекао је данас председник Србије Александар Вучић на дебати Националног конвента у оквиру унутрашњег дијалога о Косову.

"Свакако да ће разговори бити настављени, а на који начин и у којем формату, видећемо", рекао је Вучић.

Он је рекао да је проблем да разговарате у петак, а да Приштина истог дана доноси одлуку да Ђурић буде ухапшен, и онда главног преговарача не само да претуку, већ покушавајају да га унизе, мада су унизили само себе.

"Убудуће ће се све заснивати на испуњењу процеса, односно да оно што је договорено мора и да се испоштује, а, када то испуните, бићемо спремни да разговоре наставимо", поручио је Вучић.

Он је објаснио да ћемо атмосферу која је створена хапшењем Марка Ђурића морати да превазиђемо, али и да поверења, било каквог, неће бити.

Навео је и да државно руководство Србије није премно да буде једини учесник у компромису и сваковрсном дијалогу и да будемо једини који би требало да дамо и пружимо све, а да се друга страна, и они који су између, праве да не виде ко је суштински за компромис, а ко није.

Атмосфера после догађаја у Косовској Митровици је, каже, ужасна.

Председник Вучић сматра да је све што се догодило - урађено и због унутрашњих проблема привремених власти у Приштини, прогона гулениста и односа према САД, али је то, каже, била и проба заузимања свера КиМ.

"Није ту било речи само о хапшењу Мардка Ђурића, већ се радило и о распоређивању њихових јединица на север", објаснио је Вучић.

Он је захвалио члановима Конвента што су се укључили у унутрашњи дијалог.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике