МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Кључ је будућност Србије,не колико волимо нашу прошлост
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Кључ је будућност Србије,не колико волимо нашу прошлост

31. март 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће се његова Платформа за решавање питања КиМ заснивати на потребама Србије и опстанку наше земље у будућности, а не на томе колико волимо сопствену прошлост.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

„То решење неће бити гажење Србије“, поручио је он на крају првог панела „Политички аспекти свеобухватног решења косовског питања“ Националног конвента о ЕУ, у оквиру унутаршњег дијалога.

Рекао је да ће, када буде представљао платформу говорити и о томе шта нас очекује у будућности ако ствари не променимо .

Вучић је подсетио да је Оливер Ивановић од њега, на последњем састанку који су имали, тражио да хитно иде у формирање ЗСО, јер Срби то треба сами да ураде, пошто пет година чекају на испуњење те обавезе из Бриселског спорзаума.

У вези убиства Ивановића подвукао је да неће да прихвати инсинуације и пребацивања да су за то криви Срби и мафијашке структуре, пошто, ваљда - приметио је иронично - од Пећи до Приштине живе препоштени људи.

„Биће интересантно да видимо окончање тог случаја засновано на доказима. Наши органи воде истрагу, биће интересантно да се подаци упореде и интереснатно у ком смеру иду истраге“, нагласио је он.

Вучић се осврнуо и на силу коју је недавно применила косовска полиција против српског народа, истичући да је видео нека истраживања и чуо да 83 одсто грађана Србије мисли да је тешки напад на Марка Ђрића - намештен, режиран...

„Зар мислите да је то реално и могуће? Нема у Србији 83 одсто идиота, немогуће је да их буде“, казао је он.

Указао је да чим неко из власти изговори нешто бива проглашен издајником, те замолио да се не примењују двоструки стандарди.

Вучић је пренео да се у свим разговорима, које је имао у Бриселу, делегација Београда трудила да се нађе компромис.

„Никада друга страна није желела да разговара о суштинским разликама у виђењу ситуације на КиМ. Постављало се само питање када ће Србија да призна и омогући улазак у УН. Суштинског садржаја у разговорима није било“, рекао је Вучић.

Указао је како постоје двоструки аршини међународне заједнице по питању поштовања резолуција УН, подсетивши да су ЕУ осудиле САД због кршења резолуције у вези Јерусалима, а да су сви заједно кршили резолуцију 1244 када је била у питању Србија.

Рекао је да је у прошлости прављено много грешака, да није било лако, и да не може да каже да су за све криви Тадић и Коштуница, али је додао да смо на Косову изгубили суверенитет 1999, и да је најтежа грешка био излазак пред Међународни суд правде тражећи мишљење о независности Косова.

„Та грешка је толико тешка да данас имамо проблема да утичемо на КиМ. У сваком разговору у последњих шест месеци не постоји састанак у којем то Србији није предочено“, рекао је Вучић.

Казао је да у Србији, али и на Косову код Албанаца морамо да променимо мишљење једних о другима, и да не гледмао једни на друге као на бића која су испод нас.

„Мислим да бисмо морали да имамо другачији приступ, да покушавамо да разумемо и интересе других и решавамо све мирним путем“, казао је он.

Вучић је казао да је потребно пре свега у ЕУ да има разумевање да је тешко да Србија прихвати да изгуби све, да буде понижена, и да ако тога нема није могуће да се Србија залаже бескомпромисно за компромис, тражећи и проналажећи оно што би могло да буде незадовољавајуће решење за обе стране или по мало задовољавајуће за обе стране.

КиМ увек и свуда главна тема, остало су празне приче

Сви разговори које водимо са међународним партнерима, али и све што настојимо да урадимо у нашој земљи, у било којој области, све се, на овај или онај начин тиче Косова и Метохије, пренео је данас председник Александар Вучић учесницима дебате Националног конвента о ЕУ у оквиру унутрашњег дијалога.

"Увек и свуда нас питају за Косово и Метохију. Све што радимо, ама шта год да питамо и све што радимо...све се на крају тиче Косова и Метохије", рекао је Вучић и истакао да сматра важним да то и грађани знају.

Како је рекао, економија нам иде боље, многе ствари нам иду боље, али неће то тако бити ако не решимо кососвки проблем.

"То је једина тема, све остало су празне приче", приметио је Вучић.

Он је у разговору са учесницима панела подсетио да су Срби на КиМ дали подршку својим политичким представницима, јер знају у каквим условима они живе, и ко хоће да помогне и брине о њима...

Није ту реч, истакао је, о некој популистичкој или шовинистичкој политици, већ политици која ради на томе да им буде боље и која их неће оставити на цедилу.

Председник се сложио са ставом који су изнели неки представници Конвента да треба да демократизујемо друштво, како у Србији, тако и међу Србима на КиМ, али истиче да је потребно да се сви погледамо, прво у себе, па онда и све друге око себе.

У том контексту је изнео да негодовање и критике очекује какав план он изнео, сваки ће, процењује, бити дочекан негодовањем, критикама са свих страна.

Упркос томе, каже, изаћи ће са својим планом и зна већ сада да ће бити нападан са свих страна и да нико неће стати на његову страну.

Он је рекао да се у Брислеу борио и да не пристаје на притиске, те подсетио да су други пристали да у полицији на северу КиМ буде 70 одсто Албанаца, а да сада после његовог одбијања 99 одсто те полиције чине Срби.

Како је навео, било је притисака и да се сагласимо с чланством Косова у УН, али им је поручио да то не прихватамо и да ту тачку морају да обришу.

Вучић:Приватни сектор кључан за опстанак Срба на КиМ

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да ће развој приватног сектора бити од кључног значаја за економски опстанак нашег народа на КиМ.

Он је, на крају другог панела "Положај српске заједнице на Косову и Метохији" на Националном конвенту о ЕУ, који је одржан у оквиру унутаршњег дијалога, истакао да Србија издваја на различите начине око 500 милиона евра годишње за Србе на КиМ, па чак и до 530 милиона евра.

Рекао је да је у новцу, за људе јужно од Ибра, однос средстава које Србија на једној и ЕУ и приштинске институције на другој страни издвајају 30:1.

Вучић је констатовао да је из разговора са невладиним организацијама на овом скупу разумео да је суштина њихових предлога "ЗСО плус“.

"То сам из десетак разговора закључио да је у највећем делу ваша идеја - ЗСО плус и де факто признање независности Косова, што се тиче признања де јуре неко је за то неко није", додао је он.

Вучић је казао да је чуо и много конкретних предлога како да се побољша положај српског народа и да је тачно да нема приватног сектора, да се он налази у рудиментарном облику на КиМ, те да се све заснива на дознакама дијаспоре када је реч о Албанцима, а за Србе на ономе што даје држава Србија.

Рекао је да држава плаћа, у појединим јавним предузећима хиљаде плата и онима који више нису на КИМ, што је неправда која боли, али да власт није у стању да ишчисти спискове, јер свака најава води ка малим револуцијама.

"Када било који штрајк у Србији није добио подршку свих сем оних против којих је био усмерен. Ми се и даље понашамо као у социјалистичком самоуправљању где је увек у праву онај који се буни", критиковао је Вучић додајући да због тога власт подилази делу јавности.

Међутим, казао је да није превелики оптимиста, када је реч о решењу, али и да ће се борити да до решења дође.

"Нисам оптимиста управо зато што имамо више од две супростављене јавности у којој се сви чују, а мало ко жели некога да салсуша“, објаснио је Вучић.

Навео је да је чуо у неколико расправа да неко дели Србе на добре и лоше, да постоје домаћи издајници и страни плаћеници.

"Ја то никад нисам изговорио, измишљате, али је неком потребно да каже како би се правдала позиција жртве, хероја“, казао је он.

Указао је да се са много чиме, на пример, не слаже са Изабелом Кисић из Хелшиншког одбора за људска права, али да не може рећи да није у право када је говорила о положају жена и сиромаштву жена на Косову, само зато што је то дошло од ње.

Подсетио је да су њега називали Хитлером на скуповима неких невладиних организација, и да је то доказ демократије у нашој земљи.

Да се сагласимо с независношћу,да је формално не признамо?

Председник Србије Александар Вуцић изјавио је данас да је заједнички именитељ свих излагања на Националном конвенту у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ да треба да се сагласимо са независношћу Косова, али да је формално не признамо.

"Да видимо шта је то што можемо да извучемо за српску заједницу и да видимо шта можемо да обезбедимо за будућност Србије у ЕУ", додао је Вучић сумирајући оно што је данас чуо од представника Националног конвента о ЕУ на дебати у оквиру унутрашњег дијалога, у Палати Србија.

Председник је након првог панела, на којем се разговарало о решењу питања КиМ, рекао да, на пример, није реч о решењу и заштити цркава и манастира, већ је реч о државно правном статусу, а да се сва друга питања после лакше могу решити.

Приштина у оквиру дијалога није хтела уопште да разговара о имовини, ни српској, ни државе Србије.

Како је рекао, о томе нису хтели никада да разговарају, а из ЕУ кажу да о томе може да се разговара само ако се обе стране сложе...."И тако то иде", констатовао је.

Он је указао да, на пример, сада хоће да разговарају о енегетици и то због интереса једне велике европске силе, Немачке, и то ће покушати из Приштине да наметну као питање, а да питање ЗСО и даље не буде решено и да се та заједница не формира.

Према његовим речима, да Срби нису испунили нешто из споразума - имали би сукобе, барикаде и опет би за све Срби били криви.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике