МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић Е.унији: ЗСО може само по Бриселском споразуму
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 511 3581
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић Европској унији: ЗСО може само по Бриселском споразуму

10. април 2018. Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ЗСО може бити формирана само у складу са Бриселским споразумом, његовим принципима и имплементационим планом.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

На став ЕУ, који је данас Танјугу пренела Маја Коцијанчић, да ће Заједница српских општина бити формирана у складу са покрајинским законима и примедбама покрајинског уставног суда на Бриселски споразум, председник Вучић узвраћа:

"Нека покажу где то пише".

Председник Вучић је за РТС рекао да је изненађен том изјавом и указао да представници ЕУ нису више статусно неутрални ако им је једино важна усаглашеност ЗСО са покрајинским Уставом.

"Изненађен сам таквом изјавом јер сам им 100 пута рекао у Бриселу да ће ЗСО бити формирана у складу са Бриселским споразумом, принципима и имплементационим планом и само у складу са тим. Ми нисмо у Бриселу јер смо сагласни са постојањем косовске државе, косовске независности, већ управо супротно. Ми смо ту да бисмо преговарали о свему ономе око чега се не слажемо", додао је председник.

Како је навео, ако је усаглашеност са покрајинским уставом једина ствар која је важна представницима ЕУ, онда они више нису статусно неутрални.

"Мислим да треба хладне главе све то да размотримо" рекао је председник Србије и навео да није случајно рекао да изгледа као да свет граби ка великом сукобу.

Само хоћемо да себе сачувамо у свему томе, додао је.

"Нек они говоре своје. Ми имамо папире, уговоре и Бриселски споразум у којем то не пише. Ја знам напамет Бриселски споразум. Људи у Србији имају завереничке теорије па измишљају шта пише. Позивам их све да прочитају шта пише" рекао је Вучић и назначио да све може да се прочита на сајту Владе Србије, Канцеларије за КиМ...

Како је рекао када све те ствари јавно говоре, "онда можете да мислите са чим се све ми суочавамо".

Председник Србије је указао и на изјаву Хашима Тачија пре пар дана где је помињао пушке и претње Србији и оценио да многи политичари, али и медији, нису разумели шта је у тој Тачијевој изјави најопасније.

"Те његове пушке нису биле најопасније, чак ни отворена претња ратом пред оноликим бројем људи. Најопасније је било то што је говорио да је пре више од 20 година постојала недвосмислена и јасна идеја за уклањање свих баријера између две земље албанског народа", рекао је Вучић.

"Дакле ви нама отркивате 20 година касније да је све био план, да сте тада желели две земље албанског народа, пошто су Срби ту ваљда некаква грешка у постојању и да је треба уклонити на неки начин и да нико из Европе и света није реаговао", додао је председник.

Навео је да је синоћ, након завршених обавеза у Мостару, добио примедбе многих у Европи на реакције чланова Владе Србије.

Како каже станете и запитате се да ли је то уопште могуће.

"Онда станете и кажете себи - можда није лоше да то људи у Србији виде, да знају са чиме се суочавамо и шта је то што је њихова политика према Србији", додао је.

Према његовим речима изјава Коцијанчић је добра у том смислу што показује на јасан начин какви су преговори у Бриселу, колико је тамо тешко, и са чиме се све тамо суочавамо.

"Они недвосмислено желе независност Косова, то нам је сада сасвим јасно, нама остаје да видимо шта је то што ми желимо са собом, како желимо, а чини ми се да нам је после свега овога потпуно јасно, не увек шта морамо да радимо јер некад морате да радите и нешто што не волите, али бар довољно јасно ко нам јесте пријатељ, а кога баш не можемо таквим именом да назовемо", закључио је председник Србије.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 511 3581
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике