МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Председник Србије примио децу из Косовског Поморавља
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Председник Србије примио децу из Косовског Поморавља

14. април 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић примио је данас 50-оро деце из Косовског Поморавља, која бораве у посети Београду.

Председник Србије примио децу

Фото: Танјуг

Вучић је у згради Председништва поздравио децу из Косовске Каменице, Косовске Витине и Гњилана, и поручио им да је зграда Председништва њихова кућа.

"Желим да се упознате с историјом ове зграде и историјом ваше и наше земље. Знам у каквим тешким условима живите и зато, молим вас, ваше учитеље и ваше родитеље да наставите да опстајете на својим огњиштима и да не скривате љубав према својој отаџбини", рекао је председник.

Вучић је деци поручио да се боре, уче и буду вредни како би једног дана и они обављали функцију председника.

Председник је, затим, позвао децу да обиђу и његов кабинет, а посебно се одушевио када су две девојчице рекле да желе да једног дана постану председник Србије.

Пре него што се Вучић поздравио с младим гостима, генерални секретар Председништва Никола Селаковић показао је деци најважније просторије у згради.

Посебно им је скренуо пажњу на копије фресака из косовских манастира, као и на друге вредне експонате, истичући да је зграда представља својеврсни музеј и место где су последњих 100 година доношене важне историјске одлуке.

Селаковић је након завршене посете малишана са КиМ рекао да је сваки сусрет са Србима из јужне покрајине, а посебно са децом, дирљив за све који раде у згради Председништва, али за сваког нормалног човека у Србији.

''Ова деца су разлог наше борбе за КиМ, ова деца нису ништа мање вредна од било ког детета у Суботици, Сомбору, Ваљеву или Крагујевцу. Деца су главни разлог зашто се боримо за мир и стабилност'', нагласио је Селаковић.

Он је навео да је председник Вучић 20.јануара боравио на КиМ и у Лапљем селу разговарао са нашим сународницима, те да је након тога, како каже, после дуго времена уследило буђење српске солидарности.

Селаковић је истакао да је задатак државе да размишља о томе како да мотивише децу са КиМ да долазе у Београд, као и да им обезбеди услове да остану на КиМ, постану добри ученици, радници и грађани и заснују породице у својим родним местима.

''Одушевило ме је што је међу овом децом било најбољих ученика из осовних школа Косовског Поморавља међу којима су неки већ поставили животни циљ према којем иду сигурним кораком. Када би свако наше дете тако размишљало и стављало пред собом циљеве, Србија би сигурно била боља'', казао је Селаковић.

Малишани из Косовског Поморавља били су пуни утисака након сусрета са председником Србије и обиласка зграде Председништва.

''Први пут сам у Београду, а до сада ми се највише допала канцеларија председника Вучића. Председник је много добар'', каже Петар Рајковић из Клокота.

Кабинет председника оставио је најјачи утисак и на Трифуна Станковића из села Горњи Кусац код Гњилана који је, каже, одушевљен великим телевизорима у Вучићевој канцеларији.

Теодора из Косовске Каменице приметила је да у згради има много лепих слика и књига.

''Председник је јако фин и хвала му што нас је угостио. Волела бих да једног дана и ја постанем председник Србије и да ме сви воле'', рекла је Теодора.

Деца Косовског Поморавља бораве данас у Београду у организацији Канцеларије за КиМ.

Деца из Косовског поморавља посетила Бео зоо врт

Деца из Косовског поморавља су, након сусрета са председником Србије Александром Вучићем, прошетала центром Београда и посетила Бео зоо врт.

У главном граду борави 50 деце од трећег до седмог разреда основне школе, у организацији Канцеларије за КиМ, а међу њима су и она која су први пут у Београду.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је новинарима да је за њих велика радост када могу да угосте нашу децу са КиМ и да им измаме осмехе и да су им осмислили интересантан вишедневни програм, како би могла лепо да се проведу.

"Долазе у свој главни град Београд, једини главни град за нашу децу на КиМ, као и сву осталу децу из централне Србије. Нема боље и веће везе између српског народа на КиМ и српског народа у централној Србији до институционалне везе, а управо ова деца су доказ да је држава Србија итекако институционално присутна на КиМ".

Петковић истиче да та деца иду у српске школе и уче по српском програму и из српских уџбеника.

"Желимо да им и на најмањи начин омогућимо да забораве на суморну и тешку реалност и ''сиви'' модел живота који имају на КиМ. Они живе доле у доста тешким безбедносним и другим условима и тешком окружењу. Ако успемо да их бар мало орасполажимо и измамимо осмехе мислим да смо успели", нагласио је Петкровић.

Деца ће после зоолошког врта посетити Храм светог Савет на Врачару и имати друге активности.

Десетогодишњи Јовица Пешић из Косовске Каменице каже да је први пут у Београду и да се највише радује зоолошком врту и томе што ће видети своју омиљену животињу зебру.

Дечак Давид Крцмановић, који је први пут у Београду, такође каже да никада није био у прилици да види Зоо врт и да посебно жели да види лава.

Вељко Пауновић из Горњег Кусца од 10 година каже да је већ био у Београду са Музичком школом, а Михајло Станковић из истог места да има баку у Београду и да му се главни град Србије веома свиђа.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике