МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Српски привредници наступили на Сајму привреде у Приштини
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Српски привредници наступили на Сајму привреде у Приштини

18. април 2018. Извор: Танјуг

Више од 150 српских привредника из 70 компанија учествује на данас отвореном Међународном сајму привреде у Приштини, који ће трајати до 21. априла.

Сајaм привреде у Приштини

Сајам је отворен у присуству председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа и председника Привредне коморе Косова Сафета Грџалију, као и заменика покрајинског премијера Енвера Хоџаја.

У питању је међународни сајам опште привреде "Приштина 2018", а српски привредници у организацији ПКС имају на располагању штанд од 360 метара квадратних.

Део штанда Привредне коморе Србије је у српским бојама - црвеној (столице), плавој (тепих) и белој (столови).

Српске компаније су и 2016. и 2017. године, учествовале на пољоприведном сајму у Приштини.

Председник Србије Александар Вучић је раније позвао српске привреднике да иду на Међународном сајам општине привреде "Приштина 2018" и поручио да имају његову подршку и да треба да "побеђујемо економијом и нашом привредом".

Укупан робни промет Србије са косовским тржиштем је у 2017. био 464,2 милиона евра, што је 12,9 одсто више у односу на 2016.

Испоруке из централне Србије износе 442,3 милиона евра, што је 11,1 одсто више него у 2016.

Набавке са КиМ износе 21,8 милиона евра, што је 65 одсто више у односу на исти период 2016.

Вучић је раније рекао да би укупан промет могао да буде и милијарду евра, због чега и сматра да је потребно да што више српских компанија буде на сајму у Приштини и да се представе на најбољи начин и склопе што више послова.

Клуб произвођача Косова позвао је јуче привреднике са Косова и Метохије да бојкотују сајам "Приштина 2018" због великог броја компанија из Србије које имају штандове на тој манифестацији, преноси Коха диторе.

Тај клуб произвођача је незадовољан што је, како је наведено, од 174 компаније које учествују на сајму више од половине из Србије, као и да у протеклих 19 година ниједна косовска компанија није позвана да учествује на неком сајму у Србији.

Први пут на том сајму представиће се потенцијалним партнерима са косовског тржишта и из других економија региона, српске фирме које су чланице ПКС из свих индустрија: од прехрамбене, преко металске, машинске и електро, дрвопрерађивачке, фармацеутске, хемијске, текстилне, до грађевинске, али и из сектора услуга - трговине, ИТ и телекомуникација.

Готово сви излагачи из Србије су микро, мала и средња предузећа, а више од 50 их је из разних прерађивачких сектора.

Наступ наших компанија организује ПКС у оквиру сарадње са Привредном комором Косова, која ће за излагаче сајма уприличити директне Б2Б разговоре са потенцијалним партнерима за трговину, заједничке наступе, улагања и друге пословне аранжмане.

На том сајму учествују укупно 174 компаније из 14 земаља, а међу којима из Немачке, Аустрије, Словеније, Хрватске, Македоније, Француске, Турске, Мађарске и других.

Своју понуду на сајму привреде у Приштини представиће, осим произвођача прехрамбене робе - хране и пића (од чајева, зачина, супа, преко смрзнутих пецива и бурека, прерађеног и конзервисаног воћа и поврћа до воде, безалкохолних пића и воћних ракија), овога пута најбројније фирме које производе најразноврсније металне и електротехничке производе, машине, уређаје и опрему.

Потенцијалним купцима ове компаније нуде: пумпе, трансформаторе, дестилациону и опрему за енергетску ефикасност, болничку инсталациону технику, сензорске славине, тушеве за базене и плаже, машине за руднике, каменоломе и грађевинарство, конструкције од метала и кованог гвожђа, ваге, сита и филтере, жичане опруге и душеке, котлове за централно грејање, стубове за јавно осветљење, мобилну телефонију и далеководе, металне производе од инокса, соларне колекторе и системе, комунална возила...

На приштинском сајму привреде представиће се и дрвопрерађивачи - произвођачи намештаја, столарије, плоча, фурнира и подова, пелета, и текстилне фабрике - чарапа, одеће и обуће за децу и одрасле и индустријског текстила. Међу излагачима су и произвођачи хемијске робе, као што су средства за одржавање хигијене или дезинфекцију, затим производа и амбалаже од пластике и хартије, козметичких и медицинских препарата и средстава...

На штанду ПКС излажу грађевинске и пројектантске компаније и индустрија грађевинског материјала, фирме које се баве консалтингом, инжењерингом и трансфером технологија у кондиторској и пекарској индустрији, инжењерским и техничким пројектовањем и саветовањем, телекомуникацијама, рачунарским програмирањем, графичким услугама, едукацијом запослених у образовању и израдом веб апликација за потребе образовних установа.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике