МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Приштина да промени правни оквир
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 511 3581
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Приштина да промени правни оквир

19. април 2018. Извор: Танјуг

ЕУ треба да натера Приштину да промени правни оквир и интерне прописе како би статут за формирање ЗСО могао да обухвати опште принципе који су потписани Бриселским споразумом из 2015. године, рекао је помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Обраћајући се на почетку састанка политичких представника Срба са КиМ са члановима Управљачког тима за успостављање ЗСО у Звечану, он је додао да је тада уговорено и потписано да и једна и друга страна морају да прилагоде прописе како би дошло до испуњења свих споразума, посебно до формирања ЗСО.

„Уколико не дође до промене прописа тај статут не може да заживи. Нама треба ЗСО онако како је договорено и потписано у Бриселу 2013. и 2015. године, само тако и никако другачије. Нама не треба ЗСО која ће бити сведена на ниво невладине организације и која ће бити прапорац који звечи. Нама треба ЗСО као место где ће Срби моћи да одлучују о својој судбини“, казао је Петковић.

Истакао је да Београд, председник Србије Александар Вучић и Влада Србије неће пристсти ни на какво друго решење осим онога које је потписано у Бриселу.

Навео је да је највећа одговорност за неформирање ЗСО на Европској унији, зато што је тај споразум поред Београда и Приштине потписала и ЕУ.

„Србија је у потпуности испунила свој део обавеза и када је реч о правосуђу, полицији и телекомуникацијама и када је реч о локалним изборима, а највећи део споразума који се односи на формирање ЗСО, шест тачака, није формиран“, казао је он.

Према његовим речима, Београд није ни очекивао да ће Приштина формирати ЗСО, али да су се надали да ће ЕУ предузети кораке, те да су зато, каже, ишли у Брисел како би ЕУ приволела Приштину да свој део испуни.

Како каже, након инсистирања Београда пет година уназад, те након хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и дипломатске офанзиве председника Вучића, ЕУ је коначно 4. априла откочила и активирала рад Управљачког тима који има мандат да успостави статут за формирање ЗСО и при том је дат рок од четири месеца да се тај посао заврши.

„Ми ћемо сачекати да прође и тај период, па да видимо у ком правцу то иде. Не очекујемо да Приштина то уради, али ћемо сачекати, јер ћемо се на одговоран начин односити према овом питању, јер ако смо чекали пет година, можемо још и три и по месеца,не желимо да нас увуку у политичке игре где ће на крају Београд или српски народ на КИМ бити оптужен да опструира формирање ЗСО“, казао је Петковић.

Подсетио је да је на данашњи дан пре пет година у Бриселу потписан Први споразум о нормализацији односа између Београда и Приштине, који је кровни документ са циљем да окупи српски народ на КиМ, зарад његовог опстанка и останка у јужној покрајини, али и да доведе до помирења између два народа, албанског и српског.

„Срце Бриселског споразума представља формирање ЗСО, која би институционално окупила цео српски народ на КиМ, али и која би била гарант очувања српског идентитета. Након година страдања српског народа и прогона са својих огњишта, затирања српске културне баштине, први пут идејом за формирање ЗСО српски народ добио је прилику да живи живот достојан човека у 21. веку“, казао је Петковић.

Симић: ЗСО само према договору из Брисела

Вара се свако ко мисли да ће српски народ прихватити да ЗСО буде некаква невладина организација, поручио је данас посланик Српске листе Игор Симић, додавши да то знају и у Приштини и у Бриселу.

"То смо могли да урадимо сами за пола сата и направимо своју организацију. И то у Приштини врло добро знају, знају и у Бриселу, иако желе да ми то заборавимо", казао је Симић.

Уместо да након пет година од потписивања Бриселског споразума анализирамо шта је то што је урадила ЗСО ми још увек говоримо о њеном формирању, рекао је Симић, додајући да ће Заједница бити формирана само према ономе што је договорено у Бриселу.

Симић је на састанка политичких представника Срба са Косова и Метохије са члановима Управљачког тима за успостављање Заједнице српских општина казао да је ЕУ коначно 4. априла означила почетак рада Управљачког тима чија је основна надлежност израда нацрта статута ЗСО, а искључиво у складу са договором у Бриселу, а не неким интерним актима који Приштина доноси и којима би да обесмисли овај процес.

„Одлуком Министарства за администрацију и локалну самоуправу у Приштини из 2016. године јасно стоји да је коначно формиран Управљачки тим за формирање ЗСО који чине четири представника српског народа“, казао је Симић и додао да тај тим није договорила Приштина, већ је договорен и прихваћен у Бриселу, као да му ни мандат није дат у Приштини, већ у Бриселу.

Навео је да је захваљујући снажном јединству и залагању Срба са КиМ, као и државе Србије на челу са председником Александром Вучићем, коначно одблокиран рад Управљачког тима, што није, како каже, поклоњено.

„Управљачки тим ће радити искључиво у складу са оним што је договрено у Бриселу. Ових дана се поставља питање која ће то бити кључна документа за израду статута ЗСО, а што се нас тиче ми смо послали јасну поруку, за нас је једино прихватљиво решење да се ЗСО формира у складу са Првим споразумом о нормализацији односа Београда и Приштине“, казао је Симић.

Истакао је да Приштина мора да усклади своје правне прописе, те да то буде, каже, први корак како би се формирала ЗСО.

Навео је да је споразумом јасно предвиђено да ће ЗСО бити успостављена на основу статута, да ће правне гаранције за њу бити обезбеђене позитивним прописима, који ће обе стране успоставити у оквиру свог законодавства.

Навео је да ће ЗСО имати пун надзор у области здравства, просвете, економског развоја, урбаног и руралног планирања, те да ће имати своје органе, председника, потпредседника, одбор од седам чланова, савет од 30 чланова, скупштину коју ће чинити легални и легитимн представници српског народа.

„Исто тако је прописано да ће ЗСО имати ингеренције да предлаже законе у областима у оквиру којих врши своју надлежност, да ће вршити надзор над радом приштинских институција у областима од интереса за заједницу и српски народ на КиМ. Договорено је да ће имати пуну правну способност, укључујући да има право да буде власник имовине и предузећа и оно што је најбитније да ће имати свој буџет“, казао је Симић.

Координатор Управљачког тима Винка Радосављевић казала је да ће Управљачки тим бити састављен од представника сваке од четири општине на северу Косова, да ће се одлуке доносити већином гласова, те да ће Управљачки тим редовно извештавати Одбор за имплементацију о свом раду и донетим одлукама.

Председник Грађанске иницијативе Драгиша Миловић рекао је да је закључак претходне заједничке скупштине био другачји, али да су данас чули аргументе зашто не треба кренути у формирање ЗСО независно од Приштине и Бриселског споразума.

„Разумећу то да сачекамо још та три и по месеца, да Срби не буду окривљени али ако Приштина не жели да дозволи ни после та три и по месеца израду статута и формирање ЗСО, ми морамо да разговарамо шта ћемо радити“, казао је Миловић.

Истакао је да ЗСО пет година није формирана, али да је Београд за тих пет година дао готово све.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 511 3581
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике