МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић са Могеринијевом: Космет најважније питање
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић са Могеринијевом: Космет најважније питање

19. април 2018. Извор: РТС

Косово и Метохија је најважније питање због којег сам веома забринут, али сам уверен да, уз подршку Федерике Могерини, све тешкоће, опасности и препреке које се налазе на нашем путу можемо да избегнемо, поручио је председник Александар Вучић након састанка са високом представницом ЕУ. Могеринијева истиче да преговори о чланству Србије у ЕУ напредују добро, те да је крајње време да постигнути споразуми између Београда и Приштине буду примењени.

Вучић са Могеринијевом

Фото: Танјуг

Александар Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са Федериком Могерини рекао да су на састанку, осим Извештаја ЕК о напретку Србије, разговарали и о КиМ.

"И када дођете до тог питања, онда свакако да ми у Србији имамо много тога да кажемо што је другачије виђење од онога што говоре многе земље чланице ЕУ и људи у Приштини. Захвалан сам Могеринијевој на њеном посвећеном раду и што смо могли бар да покушамо да решимо проблеме у односима са Приштином", нагласио је председник на конференцији одржаној у згради Председништва.

Питање Косова је најважније питање због којем сам веома забринут, каже председник додајући да је истовремено уверен да, уз подршку Могеринијеве и многих других, све тешкоће, опасности и препреке које се налазе на нашем путу могу бити избегнуте.

"Мислим да људи у Србији умеју да цене рад оних који се боре за једнаке стандарде који би се примењивали према Србији и према свима осталима, што није увек био случај", поручио је Вучић захваливши се Федерики Могерини на, како каже, посвећеном раду и труду који улаже.

Крајње је време да се примене постигнути споразуми"

Висока представница ЕУ истакла је да је са Вучићем разговарала и о дијалогу Београда и Приштине.

"Имамо нову фазу усмерену ка постизању циља, а то су правно обавезујући споразуми", навела је Могеринијева истичући да су преговори усмерени и ка примени већ постигнутих договора, укључујући ЗСО, али и споразум о енергетици.

Крајње је време да постигнути споразуми буду примењени, поручује висока представница ЕУ и напомиње да је то кредибилна основа за даљи рад у новој фази дијалога.

Када је реч о предстојећем самиту у Софији, рекла је да се нада да ће састанак, који долази знатно после Солуна, дати нови подстрек дубљој сарадњи у региону и да ће бити одато признање за заједнички рад на путу ка ЕУ и учвршћивању реформи.

Могерини: Све спровести; Вучић: Само ЗСО није спроведена

Бриселски споразуми морају у потпуности да се испуне, и ЗСО и сви други елементи споразума, рекла је Могеринијева, а њен домаћин Вучић узвратио да је ЗСО једина неиспуњена обавеза из Бриселског споразума.

"Морамо да радимо тако да кад нешто почнемо то и завршимо, а ту спада и оснивање ЗСО, али уверена сам да тако треба да спроведемо и све друге елементе Бриселског споразума, односно требало је и раније да се десе. Поздрављам почетак израде статута ЗСО који, истина, касни извесно време, али пратићу и додатно ћу радити како бисмо обезбедили даље кораке", рекла је Могеринијева.

Она је тако одговорила на питање шта тачно ЕУ подразумева под потпуном применом Бриселских споразума.

Председник Вучић је реаговао, иако је питање било упућено Могеринијевој, како би још једном указао да није сагласан са таквим балансираним приступом и позивањем обе стране на испуњење обавеза, јер, како је истакао, једино што није испуњено је формирање ЗСО, а то је обавеза Приштине.

"Остајем при ономе што сам више пута рекао, а то сам рекао и Федерики Могерини, да не мислите да сам нем кад дођу високи званичници ЕУ – сигуран сам да Албанци никада неће испунити обавезе из Бриселског споразума и никада им то није била намера", рекао је Вучић.

Подвукао је да нема "још неких обавеза, поред Заједнице српских општина, које нису испуњене".

"То је једина", нагласио је председник Србије.

Вучић је указао да споразум о енергетици није договорен Бриселским споразумом, већ је речено да ће се о њему разговарати, а све остало што је било – Београд је испунио.

"Учешће на локалним изборима, чак и на парламентарним, стварање регионалне полиције, уклањање цивилне заштите, правосудни систем... све што је требало, а било је теже од ЗСО, спроведено је у дело од прве до последње тачке споразума", рекао је Вучић.

Поновио је да се на ЗСО односи шест од 15 тачака споразума, односно 40 одсто, а да то није ни дирнуто.

"Данас је тачно пет година откако је потписан Споразум, а ми смо увек спремни за разговоре", рекао је Вучић.

Могеринијева је иначе још рекла да дијалог који модерира у Бриселу не значи само позивање две стране да размене ставове и покушају да се договоре.

"То видим пре свега као један технички компликован подухват који захтева да читав тим свакодневно ради у Бриселу. Гарантујем да ће наш тим наставити да вредно ради на реализацији Бриселског споразума и уверена сам да може да дође до завршетка тог процеса онако како и очекујемо", закључила је Могеринијева.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике