МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Да видимо да ли хоће да формирају ЗСО
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Да видимо да ли хоће да формирају ЗСО

20. април 2018. Извор: Танјуг

Србија није одустала од остваривања својих политичких циљева, међу којима је формирање Заједнице српских општина један од важнијих, поручио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, додајући да је у том правцу послата јасна порука.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за КиМ

Подсетио је да је Београд одлучио да сачека и види да ли ће се кренути у формирање ЗСО.

"Један од кључних предуслова да до тога дође по плану имплементације је да Приштина прилагоди свој правни оквир. Хајде да видимо да ли ће се то у наредна три и по месеца десити и да ли су говорили истину када су тврдили да хоће да формирају ЗСО", рекао је Ђурић.

Он је навео да је Београд изразио сумњу према намерама Приштине и додао да не верује да постоји политичка воља да се формира ЗСО јер, каже, да је Приштина нешто хтела да уради, урадила би то претходних пет година.

"Ми ћемо наставити да радимо свој посао, наставићемо и са политичким притиском и наставићемо да се боримо са нашим најснажнијим оружјем, а то је спрски народ на КиМ и спремност да останемо и опстанемо на овим просторима као држава", казао је Ђурић.

Навео је да је Србија претходних пет година била активнија него икада раније у помоћи српском народу на КиМ, те да је Бриселски споразум, а нарочито оно што се односи на ЗСО, борба за Србе и Србију у јужној покрајини.

"Мислим да је то један од разлога зашто појединим политичким круговима у Приштини не одговара спровођење Бриселског споразума. Сматрам да не постоји искрена намера Приштине да се формира ЗСО и мислим да то представља једну врсту политичко-дипломатског маневра који има за циљ да скине међународни притисак са Приштине", рекао је Ђурић.

Говорећи о намерама албанских представника на КиМ у оквиру дијалога Београда и Приштине, Ђурић је казао да преговори не служе уколико неко унапред каже какав исход треба да буде, те да би ЕУ требало да се позабави тим питање.

Навео је да у току његовог мандата на КиМ боравио до сада троцифрени број пута и казао да је и на тај начин показао да нема проблем са тим да дели судбину српског народа на КиМ.

"Када је реч о решавању питања КиМ, сматрам да је потребно да што више људи из централне Србије буде укључено у то и буде свесно какви су проблеми са којима се људи у јужној покрајини суочавају", рекао је Ђурић.

Ракић:ЗСО мора бити у складу са Бриселским споразумом

Заједница српских општина мора бити формирана у складу са Бриселским споразумом, и то је порука коју су представници Српске листе пренели аустријским и немачким посланицима, казао је данас председник општине Косовска Митровица Горан Ракић.

Ракић је новинарима у Косовској Митровици рекао да су се представници Српске листе претходних дана водили разговоре са водећим политичким партијама Аустрије и Немачке, а да су им пренели захтеве да ЗСО мора бити формирана што пре.

"Поручио бих Албанцима да предрасуда да оно што је добро за Србе аутоматски није добро за Албанце и обрнуто више неће постојати. ЗСО није претња ниједној другој заједници", рекао је Ракић.

Навео је да ће се у општине са већинским српским становништвом на КиМ довести инвеститори и отворити нова радна места, те да ће на тај начин ојачати свих десет општина.

Председник општине Косовска Митровица обишао је данас, заједно са директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем, две стамбене зграде у насељу Бошњачка махала у Митровици, које су намењене збрињавању младих брачних парова са децом и социјално угроженог становништва.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике