МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Приштинска страна не види будућност у решавању односа на демократичан и дипломатски начин, реакција међународне заједнице не охрабрује
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Приштинска страна не види будућност у решавању односа на демократичан и дипломатски начин, реакција међународне заједнице не охрабрује

24. април 2018. Извор: Ртв Пинк

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је данас гостујући у емисији “Ново јутро” да реакција међународне заједнице на приштинску платформу о дијалогу не охрабрује успех у наставку дијалога.

Марко Ђурић

Фото: Ртв Пинк

Могу само да се благо насмејем. Оно што је Приштина објавила као свој документ није неочекивано и изненађујуће од стране која пет година не примењује једно слово онога што је договорено. Најважније ствари гурају под тепих и зато ме и не чуди то што покушавају и да озваниче – приметио је Ђурић.

Он је оценио да наша страна то не би ни требало да коментарише, већ људи из ЕУ, посредници у дијалогу, људи који су својим потписом гарантовали оно што је договорено.

На тај споразум 2013. године о формирању Заједнице српских општина потпис је ставила Кетрин Ештон, висока представница за спољну и безбедноисну политику ЕУ, опуномоћени и овлашћени представник 28 земаља. Када је она то потписала то је посало саставни део спољне и безбедносне политике ЕУ, то је нешто што обавезује све њене наследнике. На њима је да јасно и гласно кажу да ли желе овај дијалог, да ли сматрају кредибилним овакве ставове и овакве изјаве Приштине и да ли сматрају да је могуће водити дијалог у условима у којима једна страна уанапред дефинише какав треба да буде исход. Да ли би то онда били преговори и разговорили или нешто друго?

Према његовим речима, однос представника из Приштине говори да они не виде будућност у решавању ствари на демократичан, миран и дипломатски начин.

- Мислим да је реакција међународне заједнице незадовољавајућа, да није добра и да не охрабрује успех у наставку дијалога – истакао је Ђурић.

Како је додао прави став међународне заједнице по том питању ће се видети по томе да ли ће та пратформа бити усвојена у такозваној приштинској скупштини.

- Ако не желе да буде усвојена, они ће својим пријатељима и партнерима рећи да то није дозвољено. Сви знамо да Приштина ништа не ради без дозволе међународне заједнице. Прилично сам сигуран да ни ово нису само измислили, тако сам и уверен да неће платхорму усвајати у парламенту, ако немају сагласност – додао је Ђурић.

Према његовим речима, ако буду имали подршку међународне заједнице Србији ће буити јасно на чему је и да од тога нема ништа.

- До сада нисам видео да је Приштина повукла неки потез, а да није имала јасну подршку и директне савете тих држава које су створиле ту лажну косовску државу – приметио је Ђурић.

Директор Канцерларије за КиМ је рекао да је позиција Србије попитању формирања такозване косовске војске јединствена и недвосмислена.

-Било какво формирање паравојних илегалних формација на нашој тероторији било би противно Резолуцији 1244, противно Војно-техничком споразуму из Куманова и нашем главном државноим и националном циљу, а то је дугорочној стабилизацији прилика. Једногалсно смо против тога, Српска листа кадфа се противи томе има подршку председника и Владе Србије –истакао је Ђурић.

Он је позвао Србе да не приступају такозваној косовској војсци.

- По нашем кривичном законодавству је ступање у илегалне стране оружане формације је противзаконито и кажњиво са до 10 година затвора. То је илегална активност у којој наши грађани не би требало да учествују – подвукао је Ђурић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике