МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: Трајно решење за Косово је “вин-вин” комбинација
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
8 102 443 3106
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић: Трајно решење за Косово је “вин-вин” комбинација

25. април 2018. Извор: Танјуг

Трајно решење косовског питања је “вин-вин” комбинација за Београд, за Приштину и за Европску унију, изјавио је данас потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

Говорећи на конференцији “Нове перспективе за Западни Балкан” у организацији Центра за међународне и безбедносне послове, а на тему правно обавезујућег споразума, Дачић је упитао постоји ли неки споразум који није правно-обавезујући.

Косово је вековни проблем, рекао је Дачић и пручио да оно не може да буде решено једним споразумом.

Дачић је објаснио да када питате европског комесара Јоханеса Хана шта треба да буде у том споразуму, он каже да не зна.

Одговор Хана је, каже, да споразум треба да садржи оно што се "две страе договоре".

"Ми хоћемо да се договорамо, али нећемо да се договарамо по принипу да је све решено. Хоћемо да будемо активни. Наша рука је пружена”, поновио је Дачић.

Напоменуо је да су у Бундестагу анализирали његову изјаву да је питање хоће ли ЕУ постојати 2025. године, истичући да он није рекао ништа пежоративно, те да Србија не жели да се ЕУ распадне.

Како је рекао, за 20 или 50 година ЕУ или УН можда неће постојати, али ће постојати Србија и зато, додао је, мора да се води рачуна какве се одлуке доносе.

Кроз шалу је приметио и да ће се ЕУ уласком западнобалканских земаља пре распасти, те додао"

“Циљ Србије јесте да постане чланица ЕУ и да реши све проблеме пре него уђе, мада неке друге чланице то нису учиниле пре уласка”.

Осврнуо се на спор Грчке и Македоније о имену те бивше југословенске републике, рекавши да је ЕУ упозорила Србију да не користи назив Република Македонија.

“Македонија протестује кад ми употребимо израз БЈРМ, а ми не протестујемо кад они причају о Републици Косово. Дајте мало да се спустимо на земљу. Није ваљда дозвољено да само против Србије неко ради”, рекао је Дачић.

Пошто је Дачић о Косову говорио ван припремљеног говора и оштријим тоном, организатори су га питали шта је истина пошто има разлика, а Дачић је одговорио:

“Оно је било дипломатски, а ово је тачно”.

Дачић:Чланица ЕУ протестује због повлачења признања КиМ

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је добио информацију да ће једна земља, чланица ЕУ и стална чланица СБ УН, упутити протест свакој земљи која убудуће буде повукла признање косовске независности.

Представник те земље, казао је Дачић не прецизирајући о којој чланици ЕУ је реч, рекао нашој мисији у Њујорку да је приступ Србије, када је реч о државама које су признале косовску независност, иритантан".

“Добио сам јуче информацију да је представник једне земље чланице из Европе, сталне чланице СБ рекао нашој мисији у Њујорку да је иритантан приступ Србије томе да неке земље повлаче признање Косова, да се то коси са њиховим ставом, да је то питање решено и да ће та земља упутити протест свакој земљи која повуче признање Косова”, рекао је Дачић.

Не очекује се ваљда од Србије, констатовао је Дачић, да радимо против себе и позвао да се уложе напори да се проблеми реше и отклони могућност да долази до таквих ситуација.

“Какве везе они имају са тим ко ће признати, а ко неће. Па како се не коси са интересима других када нека земља признаје Косово”, запитао је шеф српске дипломатије.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
8 102 443 3106
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике