МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Наш пут у ЕУ зависи од КиМ,а остало - додатни притисак
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Наш пут у ЕУ зависи од КиМ,а остало - додатни притисак

25. април 2018. Извор: Танјуг

Пред нама је велико путовање до пуноправног чланства у ЕУ, али све зависи од односа према Косову, а све остало служи као додатни притисак, указао је данас председник Александар Вучић одговарајући на питања новинара на тему где је данас Србија на европском путу, а с обзиром да је он у Софији изјавио да хоћемо да будемо прва наредна чланица Уније.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Од тога зависи наша будућност и то не значи да све нешто треба да предајемо, јер мало је тога остало, већ значи да морамо да проналазимо рационално решење и да то питање коначно решимо", рекао је Вучћ.

Све друго што морамо да урадимо, попут владавине права, имовине...а за шта, по правилу, добијамо увек најгоре оцене, у ствари је додатни притисак у смислу: види шта ће да вам се деси ако око Косова не буде уступака!.

"И то није ништа ново, ми то одавно знамо", закључио је председник Србије.

Вучић: Шта ја то мени остало да предам, што они већ нису...?

У нашој земљи можете да измишљате шта год хоћете и не вреде ни аргументи, ни чињенице, каже председник Србије Александар Вучић поводом примедби дела опозиције да се састајао са Сорошем, Левандовским, те да је тајно преговарао о размени територија у јужној Србији за косовску столицу у Уједињеним нацијама.

На то је, каже, већ више пута покушао да одговори, а онда запитао:

"А шта то ја да предам, што ти људи, који то говоре, попут Ђиласа и Јеремића, већ нису предали и изгубили. Шта с Косовом које је прогласило незавиност, шта да предам - Црну Гору?".

Како је навео, Косово је прогласило независност 2008, а "они су томе дали правну легитимацију 2011. и 2012".

А кад је реч о Косову, каже да народу и грађанима жели да отворено каже да наша ситуација није ни мало ружичаста.

"Али, шта то њих брига, а шта је то нешто другачије од оног што се већ зна, али лакше је да се то пребаци на неког трећег, тако да њихове су реакције глупе, а кад су на Косову палили српске црке реакције су биле још глупље - кад је проглашена независност шта је била реакција Србије - ћутање, међусобне свађе и без икаквог одговора", приметио је.

Слично је и с причом да сам се видео у Њујорку са Сорошем, а тамо сам био с ћерком, она има 16 година и тешко је помешати је с човеком Сорошевих година, додао је.

"Али шта њих брига, тим горе по истину, хоћете стално то да ме питате, да сваки дан морам да се правдам", запитао је...

Поменуо је и да је претходна власт говорила често и тиме се хвалила, о дипломатији на стероидима, а "тај исти Вук је причао да ће да спасе Србију пред Међународним судом правде, а само су нанели штету Србији за коју сада плаћамо највишу цену".

"Мислите да не треба да платимо сада ту цену, хоћете да вас председник лаже, обмањује? Онда изаберите неког другог, таквог који неће да отвара фабрике, да гради путеве и пруге, клиничке центре...а шта је од тога било урађено раније", запитао је.

Наводећи да је за све то било потребно да се створи другачија слика Србије, а да за такве лажи које о њему износе поилитички противници није довољно ни да им Левандовски отворено у лице каже да лажу.

Вучић: Рекао сам да ће у Приштини све да слажу и-био у праву

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да све изјаве које се могу чути од представника привремених институција на КиМ, попут најновије да формирање ЗСО и столица у УН за Косово иду "у пакету", само потврђују оно што је и рекао - да Приштина нема намеру да испуни своје обавезе из Бриселског споразума и да то и не крије.

Вучић је одговарајући на питања новинара у Нишу рекао да је чуо све те разне изјаве, рекао да је већ упозорио да ће све слагати и све рећи, само како Срби не би приступили формирању ЗСО 20. априла.

Како је истакао, то је рекао и Федерики Могерини, и белгијском премијеру Сарлу Мишелу, да ће то вечерас исто рећи и Доналду Туску и подвукао да на све те лажи из Приштине и то што неће да испуне обавезе из Бриселског споразума Европа и свет ћуте.

"Сви уговори важе само за Србе", рекао је Вучић и додао да је на нама да наставимо да ходамо "по танкој жици", да наставимо да се боримо за Србију, али и упозорио да ту нема правде и да не можемо ни да је очекујемо.

"Наша позиција је тешка и није од јуче" рекао је Вучић и додао да за то што смо у таквој позицији треба питати "ове стручњаке што су водили земљу" и да гледамо да добијемо највише што можемо и изгубимо најмање што морамо.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике