МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Апостолова обесмислила процес дијалога
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Апостолова обесмислила процес дијалога

26. април 2018. Извор: Танјуг

То што је шефица Делегације ЕУ у Приштини Наталија Апостолова подржала платформу Приштине значи да је тиме подржала тежњу Косова за назависношћу, директно се ставила на страну Приштине и обесмислила процес дијалога, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"То што је Апостолова подржала платформу Приштине значи да је тиме подржала тежњу Косова за назависношћу, без да је то са било ким договорено, без да је то представљало резултат дијалога и без да је то нешто што уопште може да буде разматрано као део платформе", рекао је Ђурић новинарима у Београду.

Тиме се, каже, директно ставила на страну Приштине, ограничила оно што може да се постигне у дијалогу Београда и Приштине и обесмислила сам процес дијалога.

"Тим горе по процес дијалога, ако је то став и ЕУ. Онда је све бесмислено, јер о чему бисмо даље разговарали са било ким, ако је став ЕУ да Србија унапред прихвати независност Косова", истакао је Ђурић.

Он је поновио да Србија неће прихватити косовску независност и поручио да дијалог не значи диктат, већ подразумева компромис, те да су за разговор потребне две стане.

Указао је да се испоставио да је председник Александар Вучић још пре 40 дана био у праву када је рекао да Приштина неће ништа урадити у вези са Заједницом српских општина.

"Колико су горљиво представници међународне заједнице и Албанаца тврдили да ће тобоже нешто да направе око ЗСО и шта смо видели - да су Енвер Хоџај, Бљерим Шаља и други отворено и јавно, као званични представници Приштине, рекли да им не пада на памет да формирају ЗСО док Косово не постане и то као независна држава чланица УН", рекао је Ђурић и додао: "То се никад неће десити, а њихова је обавеза да формирају ЗСО".

Како каже, могућност Косова да постане чланица УН, а камоли увезивање питање чланства Косова у УН са питањем формирања ЗСО не може се наћи ни у једном документу.

“Очигледно је да они на један веома транспарентан и срамотан начин покушавају да уцене Србију, а вероватно и оне са којима су преговарали”, сматра Ђурић.

Како каже, ЕУ о тој теми ћути, је нисмо чули Апостолову да је рекла било шта о изјавама Бљерима Шаље у којима увезује ЗСО и непостојећу причу о чланству Косова у УН, али смо је чули да прича о подршци платформи Косова у којој каже да дијалог треба да резултира независношћу.

“Нема ништа од тога, могу сами себи да пишу љубавна писма од данас до сутра”, рекао је Ђурић.

Апостолова је јуче охрабрила власти у Приштини, поруком да треба више да раде на томе да убеде државе које још нису признале косовску независност да то учине у, како је навела, блиској будућности.

Шефица мисије ЕУ, у којој пет држава чланица није признало једнострано проглашену косовску независност, рекла да је "Косово равноправно са осталим државама региона".

Директор Канцеларије за КиМ рекао је и да Београд непрекидно ради на преговарачком процесу и труди се да дође до ситуације да можемо да добијемо неку врсту компромиса.

“Наше званичне, државне предлоге изнећемо оног тренутка када будемо проценили да је то у највећем државном интересу, ни дан ни пре ни дан после”, рекао је Ђурић.

Упитан за нацрт предлога да Косово више не буде тема у Савету безбедности УН, већ да се о томе расправља "иза затворених врата", Ђурић каже да поједине земље сматрају да ће тиме сакрити “своје непочинство” и да желе да сакрију од очију света и кршење међународног права и трагедију која се десила на КиМ.

Србија ће, истакао је, наставити да се са пријатељима и савезницима по питању КиМ, бори за то да та тема остане на дневном реду СБ, који је зато и основан - да би могло да се разговара о питањима од којих зависе мир и стабилност у различитим деловима света.

Додаје да деценију и по траје гурање под тепих косовоског проблема оних кругова у међународној заједници који мисле да могу да слажу некога да је тамо све идилично, да нема спаљених цркава, протераних стотина хиљада људи, отете територије.

“Те земље би да се о томе не разговара на СБ УН, зато што сматрају да ће на тај начин сакрити своје непочинство”, рекао је он.

Коментаришући информације да ће поједине државе земљама које које повуку призање Косова упутити протес, Ђурић оцењује да је очигледно да у међународним односима "има све више каубојштине" и да многи мисле да силом, дипломатском, политичком, вербаном и медијском, могу да утичу на државе да промене став по питању независности Косова, односно да их натерају да то признају.

Он је истакао да Србија озбиљно води рачуна о томе како се која држава понаша према нама по питању КиМ, да то евидентирамо и памтимо.

“Не можете бити истински опредељени за нормализацију односа и помирење, ако са једне стране, испод стола покушавате ствари да завршите на начин на који се вама допада, а да се стране нису о томе договориле", рекао је Ђурић.

Како каже, то је оно што неке од великих земаља сада покушавају да ураде - на речима су за преговоре, а уствари испод стола покушавају да гурају и нова признања, Унеско, Интерпол, и неке друге ствари о којима никада није било ни речи ни преговора.

Ђурић: Јеремић о КиМ - као разбојник о чувању банке

Када Вук Јеремић говори о Косову и Метохији, то је као када особа осуђена за разбојништво говори о чувању банке, јер је управо он, док је доносио одлуке о КиМ уништио и разорио преговарачку позицију Србије, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

"Он је, са Борисом Тадићем, најдиректније одговоран за пребацивање преговора из УН у ЕУ, довео је Мисију Еулекса на Косово уместо Унмика, што се често заборавља, а та мисија је држала неке најпромиментније Србе у затвору годинама, није заштитила Србе, имовину…", навео је Ђурић.

Додаје да је све што је тадашња власт урадила по питању КиМ - од захтева за мишљење Међународног суда правде, до распуштања најзначајнијих јединица наших оружаних снага, “потпуна катастрофа”, те да зато немају морално ни политицко право да говоре о томе.

Ђурић сматра и да је Косово и Метохија тема на којој не треба да се изазивају политичке тензије и поделе, што је, каже, крајње неодговорно.

“Покушавати да градите своју политику тако што ћете својој влади и држави давати ударце испод појаса по једној од најосетљивијих државних и националних тема је недостојно озбиљне и аргументоване политичке дебате”, указао је Ђурић.

„Јеремић је политичка спонзоруша, којој је вероватно понестало средстава, јер подршке у народу није ни имао, који је морално и политички банкротирао и сада, у одсуству било какве озбиљне политике, настоји да по сваку цену, попут старлета и спонзоруша из ријалити шоуа, буде у јавности сваки дан", рекао је Ђурић новинарима.

Јеремић је раније изјавио да је Србија у преговорима о КиМ "у потпуној дефанзиви" и да се морало преговарати на другачији начин.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике