МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:Хвала Гутерешу, очекујем подршку Русије у СБ УН
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Хвала Гутерешу, очекујем подршку Русије у СБ УН

04. мај 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Британци, Американци, Французи и сви други који су признали такозвану независност Косова већ дуго времена раде на томе да се на СБ УН не разговара о КиМ, али је указао на изјаву генералног секретара УН Антонија Гутереша, који је осудио понашање косовске полиције према Марку Ђурићу.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је одговарајући на питања новинара у вези најава да би Британија, када дође на место председавајућег СБ УН, могла да тражи затворене седнице о КиМ или да њих не буде у садашњој форми, навео да неке земље из свог угла мисле да су посао завршиле.

У сваком случају, рекао је Вучић, од Русије очекује отворену подршку по том питању.

Рекао је да је Русија и у протекла два пута помагала, да је тада разговарао са покојним Виталијем Чуркином који је износио наше ставове као своје тезе по питању зашто је немогуће извештање питање Косова из Савета безбедности.

„Очекујем отворену руску подршку и овог пута, а разговараћемо и са кинеским пријатељима. Боримо се колико можемо", објаснио је он.

Како је оценио, Гутереш је показао да је заслужио да буде на челу УН својом непристрашношћу и одговорношћу и подвукао да је то важна вест јер је заиста осудило понашање косовске полиције и допринео тиме разрешењу свега што се десило Косовској Митровици.

Наша позиција није лака, али наставићемо да се боримо, нагласио је Вучић.

"Пред нама је период од наредних неколко месеци који ће бити свакако одлучујући и биће тежак за нашу земљу и народ", упозорио је Вучић.

Како је рекао, очекује такође и велике и значајне притиске, истакао да ћемо покушати да дођемо до кромпромисног решења", али се, каже, плаши да "многи у свету као компромис виде оно што је њихова воља и одлука".

"На нама је да не доносимо одлуке на пречац", рекао је Вучић и додао да ћемо видети шта се српском народу нуди, да ћемо то сагледати и онда доносити одкуке важне за будућност нашег народа, свакако самостално, истакао је, као и до сада.

"Да ћемо бити много срећни, свакако нећемо", приметио је Вучић.

"Шта год да урадите кајаћете се. Шта год да урадите није добро. То је као када седну двојица и разговарају о фудбалу па кажу Мурињо ништа не зна, Гвардиола такође, а шта ће тек мислити о неком Вучићу пошто је Косово милионе година наше, а они би преговоре водили боље" додао је председник Србије.

Како је објаснио боримо се у немогућој атмосфери, када у рукама немате ништа.

Ситуацију је илустровао да је таква да сте изашли у ринг где вас је неко већ раније измлатио, па излазите уморно, руке не можете да померате од 1999. године, везани сте од 2008., а онда вам је неко 2010.и 2011. одлуком МСП ставио фластере на уста.

"Такви сада у рингу, са фластерима, ногама и рукама у гипсу морате да се борите против најбољих бораца на планети. У таквим условима морате да се борите за нашу земљу и чините што је најбоље за њу“, указао је Вучић.

Подсетио је да смо до сада увек у историји славили људе који су водили успешне или неуспешне ратове, а никада нисмо имали разумевање за мир и оне који су сачували нашу децу.

"Свако од лидера који су изабрани од нашег народа има право на сопствени избор и на то куда и како мисли да води своју земљу и како види будућност своје земље“, рекао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике