МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Русија ће пратити разговоре о КиМ и правовремено реаговати
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Русија ће пратити разговоре о КиМ и правовремено реаговати

08. мај 2018. Извор: РТС

Председник Србије Александар Вучић истакао је после разговора са председником Русије Владимиром Путином у Москви да ће Русија недвосмислено и јасно изнети своје ставове по питању Косова и Метохије.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Без Русије, без сагласности Москве је немогуће, што је веома важно и што сам рекао Путину, да се добије било какво решење", рекао је Вучић након састанка са председником Русије.

Додао је да ће Русија у том смислу веома пратити садржаје наших разговора и свега што се збива и правовремено реаговати и на одређен начин који не значи директне преговоре, јер их, каже Вучић, водимо под окриљем ЕУ.

"Али на веома активан и суштински начин учествоваће у праћењу комплетног процеса и односа Београда и Приштине. Посебно утицаја међународног фактора на то питање", објаснио је Вучић у изјави новинарима српских медија који су пратили његову посету Москви.

Рекао је да је са Путином имао веома дуг, отворен и искрен разговор.

"Председник Русије је имао стрпљења да саслуша све оно што сам имао потребу да кажем, објасним и изнесем као ставове Србије о нашем кључном проблему, а то је КиМ. Чини ми се да никада дуже нисмо разговарали о односима Београда и Приштине и односима унутар међународне заједнице. Наши ставови се у многоме поклапају", констатовао је председник.

Изразио је захвалност Руској Федерацији и председнику лично за подршку коју је пружао Србији и указао на то шта је то што ће се догађати у наредном периоду.

"Поновио сам неколико пута да је Србија спремна на компромис са косовским Албанцима, али да није и никада неће бити спремна да прихвати сопствено унижавање и подоштавање, потпуно рушење међународног права. Ми овде нисмо иступали на начин да било коме претимо. Замолили смо Путина да нам као једна од најважнијих и најмоћнијих светсих сила у УН и другим организацијама помогне по питању решавања косовско-метохијског проблема", рекао је Вучић.

Казао је да знамо да је компромис оно што желимо, али је изразио и своју личну скепсу уз наду да ћемо завршити ствари, зато што Албанци на суштинске компромисе нису спремни, а да су још мање спремни они који су учествовали у противправном пружању подршке такозваној независности Косова.

"Мислим да смо се у томе добро разумели са председником Путином", рекао је Вучић.

Дачић: За Србију важна подршка Русије због Косова

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је за Србију битно да има подршку Русије и Кине, као сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација, јер се на тај начин искључује могућност да се Србији "иза леђа" изгласа чланство Косова у УН.

Он је нагласио да УН на неки начин верификују да ли нека држава има међународно- правни статус или нема, те да је битна подршка Русије и Кине као сталних чланица Савета безбедности.

"Тиме се блокирана могућност да се иза леђа Србије изгласа чланство Косова у УН. То даје много већу сигурност Србији и даје јачину у свим преговорима у дијалогу са Приштином", рекао је Дачић за ТВ Прва.

Он је истакао да Србија жели компромис и договор, али да неће прихватити наметање једностраних решења.

"Приштина и њени западни заштитници мисле да је ствар већ решена и да једино што Србија треба да уради је да призна независност Косова. Са оваквим ставом Русије наша позиција је много јача и незаобилазна", рекао је Дачић коментаришући посету председника Србије Москви.

Он је додао да је важно да Русија не мења своју позицију и да има активну улогу што се тиче заштите територијалног интегритета Србије - Косова.

Говорећи о посети Индији, Непалу и Шри Ланки он је нагласио да су то пријатељске земље и да то пријатељство сеже јиш из периода Тита и покрета Несврстаних.

"Најважнија порука ових посета је да имамо три чврста гласа у УН за интересе Србије. То значи и унапређење економске сарадње", поручио је Дачић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике