МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Брнабић: Не кршимо Бриселски споразум
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Брнабић: Не кршимо Бриселски споразум

09. мај 2018. Извор: Танјуг

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас да такозвано Косово не може ни на који начин да учествује на Европском првенству у каратеу у Новом Саду са државним обележјима и да спречавање њиховог учешћа на тај начин не значи да Београд крши Бриселски споразум.

Ана Брнабић

Фото: Танјуг

"Апсолутно не (рушимо Бриселски споразум), уколико не дозвољавамо да се у супротности са свим неким најосновнијим договорима, а какав је споразум о званичним посетама који предвиђа да треба да се пошаље званично обавештење 48 сати пре него што уђете у централну Србију. Да кажемо, то није важно можемо како год и кад год, ми би тиме рушили", рекла је Брнабић упитана да прокоментарише спречавање три особе да синоћ пређу административну линију са заставама и обележјима самопроглашене државе Косово.

Наиме, лица која су покушала у две групе и у два различита термина да уђу на територију Централне Србије мимо споразума, враћена су и синоћ и јутрос са административног прелаза.

Брнабић је истакла да се десило да је од стране приштинских институција спорт потпуно злоупотребљен и да су превагнули њихови политички интереси.

Нагласила је да је Влада Србије заједно са покрајинском Владом и Градом Новим Садом јако пажљиво и дуго радила на организацији Европског првенства у каратеу и да наша страна у последње време није желела да даје запаљиве изјаве за разлику од Приштине.

"Изјаве из Приштине су биле потпуно нетачне - да ће њихова карате федерација наступати равноправно са свим другим државама и свим симболима, што је немогуће пошто они нису држава и због тога не могу да наступају равноправно", рекла је Брнабић.

Премијерка каже да је Србија желела да са Европском карате федерацијом направи услове под којима би ти млади људи са КиМ могли да наступе и да је лично имала пуно консултација и са Канцеларијом за КиМ и са министром полиције Небојшом Стефановићем.

Напоменула је да се, нажалост, у последњих неколико дана десило неколико ствари које су ту манифестацију за њихове спортисте учинили немогућом.

Како каже, прва ствар је што је синоћ био раније договорен састанак између председника Европске и Светске карате федерације и представника из Приштине како би они били обавештени под којим условима могу да наступају.

"Они се на тај раније договорени сасатанак нису одазвали, односно нису се појавили већ су само јавили да неће доћи, тако да их није занимало под којим условима могу да наступају на првенству. Синоћ је било потпуно јасно да њих то не занима већ да их занима да направе политичку провокацију", рекла је премијерка.

Брнанић каже да су синоћ око 23 часа три особе покушале да пређу административну линију ка централној Србији и то са свим реквизитима, амблемима такозване Републике Косово, што је, истиче, Србија морала да спречи.

Објаснила је да је трећа ствар то што су они у складу са споразумом о званичним посетама морали да најаве долазак 48 сати раније и да су они закаснили три дана са слањем те информације.

Како је рекла, ако рачунате и недељу, а која се не рачуна приликом слања захтева, они су закаснили 10 сати и 17 минута.

"Тако да су урадили све да доведу Србију до тога да ми нажалост не можемо да изађемо у сусрет томе да они пређу админитративну линију", навела је премијерка.

Брнабић је рекла да Србија није желела ни да реагује на запаљиве изјаве у претходном периоду и да смо на пример могли 1. маја да реагујемо на изјаве представника Приштине који су говорили да им је драго што ће се Косово појавити у Новом Саду као равноправна држава са свим обележјима.

"Рекла сам немојте јер то једноставно није тачно и немојте да сада идемо у пинг-понг са њима", рекла је Брнабић.

Премијерка је поручила да то што Приштина спортски догађај искористила за политичку причу није у интересу ни њима, нити у интересу регионалне стабилности.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике