МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић захвалио председнику Кипра на подршци Србије по питању КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 511 3581
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић захвалио председнику Кипра на подршци Србији по питању КиМ

10. мај 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Алекдсандар Вучић изјавио је данас да са Србијом нико не може да разговара језиком ултиматума и претњи и да нам мимо међународног јавног права одређује да прихватимо само оно што је албански интерес.

Алекдсандар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са кипарским председником Никосом Анастасијадисом, подвукао да је Кипар једна од чланица ЕУ која најчвршће и најјасније штити међународно право и територијални интегритет Србије, и на томе захвалио председнику Кипра као и на подршци коју та земља пружа Србији на путу ка ЕУ.

Вучић је рекао да је Србија спремна са свима да разговара, да се труди да има добре односе, али да сви морају да знају да ценимо и поштујемо оне који су били уз нас у најтежим тренуцима.

Председник Србије је захвалио кипарском колеги на искреном пријатељству које тај народ и земља држава пружају и грађанима Србије и нашој земљи.

Указао је да у међународним односима увек имате интересе као кључну и главну водиљу, али да међутим у односима Србије и Кипра тај однос је искрено пријатељски и близак и редак на међународној арени.

Он је захвалио на подршци коју Кипар пружа Србији по питању КиМ.

Председник Србије је рекао да је и председника Кипра, као што то ради и у разговору са другим државницима, упознао са Бриселским споразумом и тиме шта је Београд урадио, а шта Приштина није, као и о двоструким стандардима.

Додао је и да је указао колеги са Кипра шта се збива око Косова и Метохије, у региону, и колико је важно да сачувамо мир и стабилност и на који начин да се покуша да се ствари мењају и устроје на правичнији начин, као и да је Србија заинтересована за компримисно решење проблема КиМ.

"Али нико са Србијом не може да разговара језиком уцена, ултиматима и претњи и да нам без икаквог темеља у међународном јавном праву одређује да морамо да прихватимо оно што је искључиви или једини албански интерес", поручио је Вучић.

Председник Србије је рекао да увек рачунамо на Анастасијадиса, на његово праводољубље, "јер он перфектно разуме нас и позицију Србије и зато се уздамо у подрску Кипра".

Како је рекао, ми ћемо наш пут наставити, "а кажем тежак, јер је ту поглавље 35 које се тиче КиМ", а сличан услов није имала ниједна друга земља, али се надам да ћемо и ту пронаћи решење.

Говорећи о билателарним односима две земље Вучић је још једном захвалио председнику Кипра на снажној подршци Србији на европском путу и најавио посету Кипру, како би се сарадња две земље проширила у свим областима.

Анастијадис: Косовска независност је незаконита

Све док је на снази Резолуција СБ УН 1244, за Републику Кипар је једнострано проглашена косовска независност незаконита, рекао је данас у Београду кипарски председник Никос Анастасијадис.

Анастасијадис је, на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем, изразио захвалности због пуне подршке Србије територијалном интегритету и јединству Републике Кипар.

"Пријатељу председниче, можете се ослонити на нашу снажну подршку територијалном интегритету Србије. Република Кипар не признаје једнострано проглашено Косово све док је на снази Резолуција (1244)", рекао је кипарски председник и додао да ће све док је та резолуција на снази "једнострано проглашење косовске независности бити незаконито".

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 511 3581
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике