МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Ми смо за компромис о КиМ, нећемо једнострана решењa
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Ми смо за компромис о КиМ, нећемо једнострана решењa

12. мај 2018. Извор: РТС

Србија ће сарађивати са Судом за злочине ОВК и ако би постојала макар теоретска шанса да се казни неко од злочинаца то би било добро, али не треба да имамо нереална очекивања, рекао је за РТС директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Истиче да је Београд за компромис по питању КиМ и да неће прихватити једнострана наметања.

Марко Ђурић

Фото: РТС

Ђурић је, гостујући у Дненвику РТС-а, на питање о томе што је нови тужилац тражио годину дана да се упозна с предметима рекао: "Они да су хтели те људе да казне, они их не би држали у нашој јужној покрајини 16, 17 година на власти". "Ако то буду хтели да ураде, претпостављам да ће имати одређене политичке мотиве, али у сваком случају не треба да се надамо превише", додао је Ђурић.

Коментаришући наводе о разговорима држава Квинте о КиМ, Ђурић је рекао да постоји нешто у ономе што се пише по новинама о томе да они покушавају да усагласе своје ставове.

"Ми ту не треба да имамо никакве недоумице. Све те земље се апсолутно слажу у једном. А то је да је за њих Косово независна држава. И они се могу договарати практично само око тога како и на који начин ће да стежу обруч и да стварају услове да терају Србију да прави уступке по питању КиМ", навео је Ђурић.

Међутим, додаје да то не иде баш тако.

"Ми смо за разговор, за компромис, једнострана наметања никада нећемо прихватити и то нико не треба да има дилему", поручио је Ђурић.

Говорећи о ставу Сабора СПЦ о Космету, Ђурић је навео да има огромно поштовање за пастирско и духовно искуство цркве и да би волео да је у препорукама СПЦ видео више конкретних предлога решења а не само истицање проблема.

"Оно што смо могли да видимо је да се нпр. помиње питање поделе. Морам да кажем, нама нико није понудио поделу Косова и Метохије. Нико нам није понудио да добијемо макар један део територије те наше покрајине. Волео бих да сви ставови буду што је више могуће у контакту са стварношћу свих важних друштвених чинилаца", навео је Ђурић.

Додаје да, ако ништа друго, представници СПЦ су подржали територијални интегритет Србије и очување целовитости и то је добро.

"Али, кажем, не би било добро да у Србији стварамо атмосферу у којој ће важни друштвени субјекти једни друге на имплицитан начин сумњичити са однос према статусу КиМ. Сви смо на истој страни, ово је наша једна држава", каже Ђурић.

"Потребно јединство по питању КиМ"

Директор Канцеларије за КиМ је рекао да има и оних политичара који не сматрају да Србији потребно јединство.

"Видели смо и одлазак Чедомира Јовановића у Приштину, изношење ставова који су противни интересима Србије, када одете у Приштину и кажете да подржавате практично независност Косова и Метохије у овом тренутку. Да подржавате чланство у међународним организацијама. Као што смо могли да видимо да су то урадили и Чедомир Јовановић и Саша Јанковић, Ђилас и многи други", каже Ђурић.

Истиче да треба да размислити да ли то помаже или одмаже преговарачкој позицији Србије "у овом тренутку када се боримо да спасимо шта се спасити може".

"Људи треба да разумеју да је реч о опозиционим политичарима. О људима који могу да бирају са киме ће да се срећу. Само замислите да ли је могућа обрнута ситуација. Да ли је могуће замислити да неко од политичара из Приштине дође овде у Београд и разговара на пример, уз сво уважавање, са Војиславом Шешељем, Бошком Обрадовићем или неким другим. Наравно да то није могуће", наводи Ђурић.

Каже да људи треба да знају и "да Чедомир Јовановић овде у Србији има мање од једног процента а у Приштини је побрао нешто симпатија сада".

"А убедљиво најнепопуларнији, и отворено ћу рећи, најомраженији политичар на КиМ међу нарочито екстремним Албанцима је председник Александар Вучић. Зато што они знају одлично ко стоји као главна политичка препрека између њих и остваривања њихових политичких циљева и потпуне независности и тога да Србија не добије ништа у процесу дијалога", рекао је Ђурић.

Закључује да је по питању КиМ потребно јединство јер "само на тај начин ћемо опстати".

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике