МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »20 година од прве отмице српског цивила на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 511 3581
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

20 година од прве отмице српског цивила на КиМ

14. мај 2018. Извор: Танјуг

У спомен соби "Косметске жртве" у Удружењу породица киднапованих, несталих и убијених са Косова и Метохије обележено је 20 година од прве отмице српских цивила у јужној покрајини, рудара копа Белаћевац.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Обележавању је присуствовао директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић који је поручио да је незаборав дужност како државе и њених институција, тако и њених грађана, због тога што су жртве које смо као народ претпрели обележје нашег идентитета.

"То је обележје нашег идентитета како у прошлости, садашњости, тако уверен сам и у будућности. Не смемо заборавити наше жртве, не смемо никада престати да тражимо истину и правду. Људи који су починили неке од најтежих злочина на КиМ делују некажњено, обављају неке од најодговорнијих функција у нашој јужној покрајини. Обавеза је да не престанемо никада да се боримо за то да буду изведени пред лице правде", казао је Ђурић.

Истакао је да ће се Србија залагати и инсистирати на томе да утврђивање истине о киднапованима, несталима и убијенима на КиМ и свим жртвама и кажњавање одговорних за то постане саставни део процеса решавања питања КиМ.

"Да у склопу будућих разговора и решења, на свеобухватан и системски начин приступимо проналажењу и криваца, али и решавања судбине оних који су на трагичан начин, само зато што су носили српско име и презиме, настрадали на КиМ", додао је.

Навео је да Канцеларија за КиМ подржава рад Удружења, те да ће укључити њихове представнике у унутрашњи дијалог о КиМ који је покренут на иницијативу председника Србије Александра Вучића, јер сматрају, каже, да је важно да се и глас породица жртава чује о овом суштинском питању нашег опстанка.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић рекао је да би једино горе за породице несталих и настрадалих на КиМ било да их држава заборави, да се преко свега пређе и не тражи истина и правда за оно што им се догодило.

"Посета спомен соби је за оне који су припадници младих генерација, а данас је 20 година од када је прва жртва отета, за оне који данас имају 17, 18 година, слушање ових прича и посета спомен соби је прилика да се присетимо како је изгледао живот нашег народа на КиМ када је наша држава имала пун суверенитет на тој територији. И тај живот је био и тежак, мукотрпан, страдалнички и паћенички", рекао је Селаковић.

Додао је да се борба води и данас и да свако мора да учини све што може да се открије судбина макар једног несталог, јер би то било велико, каже, као цео свет.

"Гледајући у прошлост не можемо да сагледамо број нити крај безумним, нерационалним, чудним одлукама које су властодршци у Србији доносили. Као што је ужасна била одлука пустити људе које су наши судови осудили за ратне злочине, безумна је била и пребацити решавање проблема из УН у ЕУ, као и одлука на скаредан начин тражити мишљење Међународног суда правде и губити позицију за позицијом", навео је.

Он је казао да данас држава више не прави такве грешке и истакао да ће борба за правду постојати докле постоји српски род.

"Много смо тога изгубили у поимању КиМ, али оно што је сваком Србину и Српкињи заједничко јесте да је КиМ парадигма за неправду за Србе", казао је Селаковић.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић казао је да ако постоји место у затвореном простору где се апстрактна реч "трагедија" може готово опипати и доживети на најубедљивији начин је управо ова спомен соба.

Истакао је да је Србија дужна да се за истину и правду о српским страдалницима са КиМ.

"То је наша обавеза и по томе ће нашим делима судити генерације после нас", казао је министар.

Председник Српске листе Горан Ракић навео је да да зидом у спомен соби тишина одјекује, а да погледи јунака и невиних српских жртава вапе за правдом.

"Четири године је прошло од формирања Специјалног суда за злочине ОВК а још увек није подигнута ниједна оптужница. Толико о односу међународне заједнице за сузе српских мајки и страдање српског народа", казао је Ракић.

Председник Удржења несталих, киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић казао је да су чланови Удружења огорчени на међународну заједницу због притиска на државу Србију.

"Надам се да ти злочинци морају да одговарају, јер у противном, ако наше породице не доживе правду, ми више нећемо имати снаге за борбу", казао је Спасић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 511 3581
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике