МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Желим да верујем у решење за КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Желим да верујем у решење за КиМ

17. мај 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Софији да се нада да ће се доћи до решења за КиМ, које ће бити прихватљиво грађанима Србије, те да ћемо, како је рекао, дати све од себе и борити се да до тога дође.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Желим да верујем да ће Србија у наредном периоду имати довољно снаге, уколико буде постојала воља за компромисом на другој страни, да дође до решења које ће бити прихватљиво за њене грађане, а које се тиче Косова и Метохије"

У сваком случају ми ћемо дати све од себе и борићемо се за то, рекао је Вучић новинарима.

Како је рекао увек је важно је да се разговара о проблемима, а не само да се говори о лепим и пријатним стварима, и навео да је посао лидера, да решавају проблеме, а не да говоре о лепим стварима.

Навео је да је са Тачијем разменио неколико речи, и да то види просто као чин љубазности, а да би за неку јачу оцену морао да види неки велики прогрес да би могао да каже да је нешто боље.

"Сигуран сам да морамо да наставимо дијалог", рекао је Вучић.

Одговарајући на питања када би се могло наћи решење зе КиМ, Вучић је рекао да није од оних који било шта ограничавају посебно што неспоразум постоји још од пре Прве призренске лиге, више од 140 година.

"То није 140 дана" казао је Вучић и додао да у Србији постоји жеља да се проблем реши, да сматра да је Србија уложила и напор и енергију и вољу и све своје обавезе испунила.

Како је рекао, то нас, ипак, не спречава у томе да настојимо да разговором и компромисом решавамо проблеме уз поруку да ће дати све од себе да до тога дође.

Вучић је поновио да ће свакако дијалог бити настављен, али да за наставак мора да постоји испуњење одређених услова.

Подсетио је да треба видети прво шта је са Бриселским споразумом и његовим испуњавањем.

"Све вас питам да ми кажете ситницу коју Србија није испунила, нећете наћи ниједну. Само једна обавеза друге стране је била и тражимо само њу да буде испуњена, а то је ЗСО", нагласио је Вучић.

"Ако се иде у дијалог мора да постоји жеља за компромисом обе стране, а не да се шаљу платформе „нисмо спремни ни за шта“, то је као платформа неких политичких странака у Србији. Очекујете да Србија све да, а не добије ништа - то није реално“, поручио је прерсдник Србије.

Вучић је казао да је такву платформу усвојила влада у Приштини, али да она на захтев међународне заједнице није послата на усвајање скупштини, јер би то драматично везало руке свима.

Председник Србије показао је новинарима у Србији Бриселски споразум и указао да је стао на једну страну, те да је Србија испунила све, јер њен потпис и реч нешто значе.

Пренео је да свима којима покаже тај документ нема шта да каже.

"Ја изнесем папир од 15 тачака, а то сам покзао и шведском премијеру и покажем да смо од 7 до 14 тачке све испунили, а од 1 до 6 није ништа испуњено. Како да било ко каже да није тачно. То су покушали у Скопљу само Албанци да кажу да нешто није испуњено“, објаснио је он.

Поновио је да није разговарао са Тачијем о дијалогу, већ да је са њим разменио само неколико речи.

"Због нас морамо да решавамо односе са Албанцима, који морају бити много бољи. Ако то не решимо имаћемо безброј проблема у годинама пред нама од тога да ће нам врата ЕУ бити затворена, до тога да нећемо моћи да имамо тако успешан раст и привредне резултате“ закључио је Вучић.

Вучић са Меркеловом

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Софији са немачком канцеларком Ангелом Меркел са којом је разговарао о наставку дијалога са Приштином, уставним амандманима који се тичу правосудног система који су послати Венецијанској комисији, ситуацији у региону и стабилизацији прилика.

Двоје саговорника су нагласили да је неопходно радити на убрзању свих активности на унапређењу дијалога са Приштином, а председник Вучић захвалио је канцеларки Меркел на њеном доприносу и подршци лидерима Западног Балкана, као и на подршци инфраструктурним пројектима и дигиталној агенди.

Вучић и Меркелова разговарали су и о свим значајним глобалним питањима, наводи се у саопштењу Прес службе председника Републике.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике