МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Полазници Дипломатске академије и ове године на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Полазници Дипломатске академије и ове године на КиМ

17. мај 2018. Извор: Танјуг

Полазници Дипломатске академије и ове године су, захваљујући сарадњи Канцеларије за Косово и Метохију и Министарства спољних послова, добили прилику да се упуте у студијску посету јужној покрајини, где ће се из прве руке упознати са културно-историјским споменицима, али и информисати о поблемима са којима свакодневно на том простору живе њихови сународници.

Полазници Дипломатске академије

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Дводневна студијска тура данас је отпочела посетом манастиру Бањска, где је госте са историјом те задужбине Краља Милутина упознао игуман Данило, а будуће српске дипломате обићи ће, између осталог, и Велику Хочу, Призренску богословију, Богородицу Љевишку, Зочиште, Свете Архангеле, Високе Дечане, Грачаницу и Пећку Патријаршију.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић је, као домаћин посете, објаснио да је реч о наставку добре традиције и континуираног рада Владе Србије на едукацији својих кадрова.

Према његовим речима, времена недовољне стручности, посвећености и љубави према Косову и Метохији су прошлост, и зато све институције морају да се активније укључе у процес едукације младих, а све у циљу очувања српског живља и интереса Србије на Косову и Метохији.

“Ови људи стичу нову аргументацију и снагу да српске националне интересе одбране у комуникацији са иностраним партнерима. Ситуација у којој живимо као држава и народ је таква да морамо имамо памети и мудрости, и отуда и чврста решеност Владе Србије да свакога дана континуирано ради на усавршавању својих кадрова”, рекао је Јовић новинарима у манастиру Бањска.

Један од полазника Дипломатске академије Никола Радојловић казао је да је врло значајно да млади образовани људи добијају прилику да се упознају са извориштима наше културе, јер само тако ћемо одржати духовни капацитет у борби за државно и национално јединство.

Према његовим речима, потребно је учинити све како би се створили услови да се на Косову и Метохији живи у миру и толеранцији.

Полазник Дипломатске академије Ђорђе Јовићевић каже да је посебна привилегија добити прилику да се обиђе непроцењива српска баштина на КиМ и упознају сународници у покрајини.

“Имајући у виду да углавном радимо у државним органима, посебно је значајно то што ћемо упознати Србе који овде живе и видети који су то проблеми са којима се суочавају и како најбоље можемо да им помогнемо”, рекао је Јовићевић.

Полазници Дипломатске академије посетили манастир Грачаницу

У организацији Канцеларије за Косово и Метохију, са домаћином замеником директора Канцеларије Жељком Јовићем, полазници Дипломатске академије данас су у оквиру дводневне радне посете покрајини, посетили манастир Грачаницу.

Будуће дипломате се кроз овакав вид посета упознају са културно-историјском баштином. У плану је и обилазак Велике Хоче, Призренске богословије, Богородице Љевишке, Зочишта, Светих Архангела, Високих Дечана и Пећке Патријаршије.

По речима Јелене Делић, ова посета је веома значајна и оставља трајни утисак.

– Увек ми се чини да, када обиђемо неки манастир да је то оно право и да одатле носим најјачи утисак, међутим, већ приликом наредне посете некој другој светињи, схватам да је утисак поново јак, тако да не могу да се одлучим шта ми је оставило најјачи утисак. Све нас је импресионирало – каже полазница Дипломатске академије Јелена Делић.

Срђан Барац, који је иначе и у Групи за међународну сарадњу Министарства привреде, истиче да је посета веома значајна, нарочито због занимања којим ће се ови људи бавити.

– Мислим да је неопходно да упознамо ове просторе, да створимо једну слику, да се саживимо са косовско-метохијским просторима, како бисмо у потпуности разумели нашу земљу, а и како бисмо то познавање укључили у наш даљи рад. Сви смо пуни утисака и веома задовољни оваквим обиласцима – каже Срђан Барац.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић је објаснио да је реч о наставку добре традиције и континуираног рада Владе Србије на едукацији својих кадрова.

Ово је иначе четврта посета полазника Дипломатске академије Косову и Метохији.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 117 510 3573
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике