МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић страхује од развоја догађаја на Косову и Метохији
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић страхује од развоја догађаја на Косову и Метохији

01. јун 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је веома забринут због последњих догађаја на Косову и Метохији, и да се плаши да су Албанци решили да уз нечију прећутну или суштинску подршку не само унесу немире и страх у Србе, већ и да предузму неке друге мере.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је подсетио да су немири и нереди били окидач за давање Косову независности, те нагласио да Албанци не раде ништа сами.

"Знам како је ишло до 2003. Тада смо имали усаглашену причу „стандарди пре статуса“. Стандарди ни тада нису постојали као ни данас. Некакав клик, окидач за давање такозване независности су били немири и нереди. У свему овоме ме брине то што знам да све ово што раде не раде сами", истакао је Вучић гостујући на РТС-у.

Рекао је да су изјаве Албанаца застрашујуће и додао да га брине апсолутно ћутање међународне заједнице.

"Они у лице кажу Европи и свету ''нас не интересује ЗСО, нас не интересује Бриселски споразум''. Они не желе да спроведу оно што је међународни уговор, а међународна заједница која је гарант, ћути и не занима их", критиковао је Вучић.

Када је реч о захтевима Албанаца везано за области енергетике председник Србије је поручио - "шта хоћете у енергетици“.

Подсетио је да у Бриселском споразуму стоји да треба наставити разговоре о енергетици, и да нису спроведене оне ствари које су договорене, а то је ЗСО.

"Они причају о споразуму који не постоји“, нагласио је председник Републике.

Подсетио је да је сваком европском лидеру донео Бриселски споразум и да они на то седе погледају у њега, па спусте главу или гледају у плафон, додајући да ЕУ има других већих проблема као што су односи са САД, Кином, али и ситуација у Италији.

Рекао је да се плаши да су Албанци решили, да уз нечију прећутну или суштинску подршку не само унесу немир и страх међу Србе, посебно повратнике јужно од Ибра, већ и оним што су радили Марку Ђурићу и неспровођењем истраге убиства Оливера Ивановића, унесу страх и у север, и онда у неком тренутку предузму неке друге кораке и мере.

Замолио је међународну заједницу да поведе рачуна о томе.

Вучић је подсетио на бројне инциденте који су се догодили у овом месецу, од 5.маја када је без разлога ухапшен Србин Дејан Славић из Обилића, преко статута Трепче који су послали у скупштину, па све до најновијег инцидента са нападом на бебу.

Када је реч о одржавању фестивала „Мирдрита“ у Београду Вучић је рекао да је то погодило многе грађане Србије и да је имао, поред осталих политичких расправа, о томе и расправу са старијим сином.

"Мислим да смо ми показали разлику којом не треба да се хвалимо пред међународном заједницом, али са којом грађани Србије могу да се поносе“, поручио је Вучић.

Он је казао да док се људи који иду на своја огњишта каменују и туку, ми пуштамо људе да долазе у Београд, а да не морају да говоре нарочито лепо о њему и Србији.

"Снага Србије је у томе да се не плашимо да чујемо било чије аргументе. Нападали су мене и руководство Србије и они који су протестовали, али и они који су учествовали на тој манифестацији. Ми се поносимо јер имамо ту врсту демократског капацитета, а неки други који имају широку подршку западног света не дозвољавају да се врате људи на огњишта и туку бебе. Наша полиција на нормални начин зауставила је људе. То је најбољи показатељ колико је Србија постала нормална и пристојна темља“, нагласио је Вучић рекавши да треба да се дичимо демократским капацитетом земље, и да не треба да се плашимо аргумената јер су они на нашој страни.

Када је реч о решењу косовског питања каже да се улаже огромна енергија у то, а не у преживљавање неког дана на власти, као што су чинили неки други.

"Немам ја 25 милиона евра као они који ме нападају и то само у имовини која је пријављена. Не интересује ме то, већ само да грађани Србјие живе боље“, нагласио је он.

Вучић је рекао да се ништа не крије од грађана, и да када буде постојало нешто конкретно нико неће ништа крити.

"Немојте да полазите од себе, а говорим о лажним аналитичарима и политичарима. Изаћићемо пред народ. Да ли ћемо добити подршку биће питање наше свести и одговорности. Ако желите да мењате Устав, а на европском путу ћемо то морати, неопходно је да идете на референдум и да се грађани изјасне“, објаснио је он.

Подвукао је да од народа нико ништа неће сакрити.

Вучић: Њих занима само заузимање севера

Председник Србије Александар Вучић упутио је данас јавну молбу међународним представницима да не само чују, већ слушају шта Албанци говоре, да добро разумеју њиихове поруке и спрече њихов евентуални покушај упада на север и даље нападе на српско становништво.

Вучић је, у изјави новинарима, након учешћа на конференцији поводом покретања пројекта "Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији", у организацији Мисије ОЕБС-а у Србији, рекао и да је смисао приче о енергетском систему, које помињу албански представници на Косову, да узму север под контролу.

Он је казао да не би било проблема у томе што је говорио Рамуш Харадинај да не зна или није прочитао Бриселски споразум, иако се ради о 15 тачака на једној страни, као и да одлично познају тај документ а неће да га проводе у дело, већ чињеница да они то не говоре без знања западних ментора.

Вучић је подсетио да му нико није веровао када је говорио много раније да ће се држати Бриселског споразума као што се РС држи Дејтонског документа.

"Данас од Бриселског споразума беже Албанци. Нажалост не придржавју се ни они под чијем окриљем је склопљен. Не занима их примена. Србија је сваку тачку провела у дело, која се односила на њене обавезе. Албанци једну једину, а реч је о 6 од 15, то јест 40 одсто, нису такли, није их занимала“, критиковао је председник.

Подсетио је да је већ 20.априла, када су наводно кренули у примену, говорио да их то не занима.

"Знају то и њихови западни ментори и заједно са њима их баш брига што нису испунили. Приче да су забринути и да обе стране морају да испуне споразум, чувене синтагме које представљају еуфемизам за сопствену неодговорност, не могу више да слушам“, поручио је он.

Како је навео, ни Харадинај, Арифи, ни Хоџај никада не говоре ништа сами.

"Неки други говоре кроз њих и преко њих. Зато ме брину инциденти које нисмо имали у том обиму у последњих пет година. Брину ме јер се плашим да ће бити још оштриијих и жешћих напада, а Србији су не захваљујући држави коју данас водим, већ ранијим владама прилично ускраћене могућности да на било кој нацицн реагује на КиМ", објаснио је он.

Вучић је, када је реч о захтевима да Србија испуни наводне обавезе из договора о енергетици, нагласио да не постоји никакав споразум у овој области.

"Они мисле да због пртиска који постоји од две западне земље морамо брже боље да дамо Газиводе и Валач. Њих само занима како да окупирају север", подвукао је он додајући да желе да узму и нашу електропреносну мрежу.

Вучић је подсетио да је приштинским властима нуђено заједночко управљање што су одбили.

Указао је да се Газиводе налазе на територији централне Србије и делом на територији Зубиног Потока, и да приштинске власти с тим у вези никада нису били заинтересовани да чују и слушају аргументе српске стране.

"Ми споразум о енергетици немамо. Они лажу и измишљају, и то раде отворено, нескривено", закључио је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике