МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: У Брисел идемо да се боримо за Србију
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: У Брисел идемо да се боримо за Србију

21. јун 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да не очекује ништа од предстојеће рунде дијалога у Бриселу, истакавши да ће сви притисци који се врше на српске преговараче у дијалогу са Приштином имати контраефекат, као и да они нису случајни.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је, гостујући у Дневнику РТС, рекао да делегација Србије, предвођена председником Александром Вучићем, у Брисел иде да се бори за Србију.

"Ја сваког тамо могу да погледам у очи, али не знам могу ли они у нас да гледају на једнак начин... Не очекујем ништа од тих разговора. Ако имате онакве ужасне изјаве Тачија, Хотија и Хоџаја када причају о КиМ као о њиховој територији, а није ни милиметар њихов, јасно вам је да нису спремни ни за компромис ни за дијалог, па нема разлога да нешто посебно очекујем", рекао је Ђурић.

Он је навео да је с тим у вези разговарао са председником Вучићем.

"Председник је синоћ разговарао са представницима ЕУ и јасно ми је поручио да ако су ставови Приштине заиста такви какве Тачи, Хоџај и остали описују, онда нема ни сврхе да се на такав начин о било чему разговара и сасвим сигурно они који мисле да могу да различитим притисцма - а то нису случајни притисци - измишљотинама и лажима доведу Србију у слабији положај, неће у томе успети", поручио је Ђурић.

Како је навео, количина притиска који примењују и према председнику и према његовој породици није случајна и "све то има за циљ да изврши психолошки притисак на преговараче Србије пред важне разговоре у Бриселу".

"Сви притисци који се врше у вези с тим могу да имају само контраефекат. Ми ћемо свакако разговарати с циљем да се пронађу решења, али нећемо пристајати да се на уштрб интереса земље нешто уради", нагласио је директор Канцеларије за КиМ.

Он истиче да су изјаве Азема Власија - наручен напад на српску страну.

"Он кад каже да трагови о убиству Оливера Ивановића воде ка Београду, а они воде истрагу и ништа нису нашли и хоће да окриви Србију, то у преводу значи да хоће и Русију да окриви за то. Реч је о људима који контролишу истрагу и никакве резултате нису дали, а пред преговоре хоће да изврше притисак на Србију", указује Ђурић.

Каже и да Београд жели да теме рунде дијалога у недељу буду и примена споразума о ЗСО и будућност уопште, како правити мир и боље односе, али истиче да ти разговори не могу бити ограничени.

"Тачи тврди да он располаже територијом Косова. То није његова територија, то је територија Србије и то треба свима да буде јасно", каже Ђурић.

Он изражава наду да су преставници Приштине били у Брисел надавно позвани "на преслишавање што већ пет година избегавају примену споразум о ЗСО и других споразума".

"Али, то ћемо сутра питати и представнике ЕУ", напомиње Ђурић, који на питање да ли нова фаза дијалога подразумева и нови формат, каже да да је за Београд - формат ЕУ.

"А видећемо шта нас чека у Бриселу и да ли ће они имати некаквих понуда. За нас је Брисел адреса", рекао је Ђурић.

Поводом ноте Либерије о повлачењу признања косовске независности, директор канцеларије за КиМ каже да Либерија није прва земља која је повукла признање косовске независности и да има све више земаља које признају позицију Србије.

Према његовим речима, важно је што Србија наставља да се бори за своје позиције.

Коментаришући изјаву косовског министра спољних послова Беџета Пацолија да Либерија није повукла признање косовске независности, Ђурић истиче да је косовска страна навикла да обмањује јавност.

"Пацоли је рекао и да се чуо са владом Либерије, а њихов министар је пред камерама рекао да је Либерија повукла признање", додаје Ђурић.

Он истиче да смо пре 10 година имали на десетине земаља које су признавале косовску независност као и ћутање тадашње српске дипломатије.

"Када је држава обновила контакте и познанства, имамо повлачење признања и труд је дао резултате", закључио је Ђурић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике