МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Одуговлачење негативно утиче на друга питања
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Одуговлачење негативно утиче на друга питања

20. јул 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас наду да никада неће доћи до рата, већ да ће се наћи решење за питање Косова и Метохије, као и да би свако одуговлачење имало негативне последице по остала питања.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Коментаришући изјаву Рамуша Харадинаја да ће доћи до рата, ако би дошло до поделе територије, Вучић је рекао да му то није ни први, ни последњи пут и изразио наду да никада неће доћи до рата, већ до некаквог решења.

"Пошто видимо изјаве Хашима Тачија, немогуће је да говорите и тражите све и да кажете чекамо договор. Није договор ако нам кажете - све је наше, а ви нас само признајте. Ту договора неће бити", назначио је председник.

Поновио је да је договор веома важан.

"Знам да је људима тешко, да највише воле да се никад ништа не договори, да се одуговлачи, али не може да се одуговлачи, јер ћемо по другим питањима бити у све тежој и слабијој ситуацији", рекао је Вучић.

Он је подвукао да је у нашем интересу да се то питање реши, ако буде могуће, а ако не буде могуће - "ни први, ни последњи покушај да се до договора дође".

Поновио је да ће одсуство договора значити неизвесност у будућности и у више различитих области, да ће бити теже привлачити инвеститоре, јер они имају поверење у претприступне преговоре и дијалог и очекују решење, али ће многи, ако остане замрзнут конфликт, размишљати да ли да улазе у такву земљу.

"Али, то није ствар од јуче, то свако од вас зна. Можда не знате где је Качник или Штимље, то зна можда 0,1 одсто људи у Србији, а 0,001 одсто људи су икада тамо бити..., ово друго сви знате и ту нема тајни за вас", рекао је Вучић.

Истакао је да је важно да ми покушавамо да чувамо мир, да гурамо земљу даље, да Србија иде напред, али да тражимо решење које не би срушило образ Србије и задовољило државне и националне инетерсе, па макар било у једном делу незадовољавајуће.

"Јер кад постижете компромис, не можете да будете срећни свим решењима. Ту да буде грљење и љубљене и нека предивна решења - то је немогуће", истакао је председник Србије.

Како каже, зна да је најлакше рећи да је Вучић крив за нешто и да, иако су ти критичари допринели 100 пута више него он тешкој ситуацији, него мора да преузима одговорност и решава проблеме, а не да их ставља под тепих.

Указао је и на лошу деморгафску слику и додао да нас, ако не постигнемо договор, 2050. године неће бити више од 4,5 милиона.

"Овако ће нас бити између 5,6 и 5,7 милииона, а ако нешто не променимо ни 4,5... Нико неће да остане у Србији, без перспективе, немања будућности, наде и то када нам је све економски кренуло и кад људи очекују бољитак, којег ће бити ако стигнемо до неког решења", рекао је Вучић.

Договор би, наглашава, била велика ствар за будућност Србије.

"Да ли сам оптимиста - нисам, али ћемо се борити и не интересује ме шта ће да ураде и кажу ови који добацују и навијају за камен који неко гура ка врху брда. Немам страх. Ја размишљам о будућности, због тога сам изабран и зато је мени народ пружио онолику подршку на изборима", рекао је Вучић.

То су они који су нас довели довде и поставили најглупље питање Међународном суду правде, рекао је Вучић и упитао зашто Абхазија или Јужна Осетија или Русија или било ко други не иде са таквим питањем.

"Нико није блесав", рекао је председник.

Упитан да прокоментарише изјаву косовског председника Хашима Тачија да не зна да Качаник није у Србији, Вучић је казао да зна да у Качанику нема Срба.

"Међутим знам и шта мисле о свему. Мене много више плаши што Тачи мисли да северна Митровица и Лепосавић не припадају Србији", нагласио је он.

Вучић је казао да би било добро да се направи компромис.

Рекао је, поводом Тачијеве изјаве након прошле рунде разговора у Бриселу да су били до сада најтежи разговори, да је са њим увек тешко разговарати.

"Са мном је увек тешко разговарати, али ја увек разговарам. Није ни мени много пријатно да са њим разговарам", рекао је он.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике