МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић у Алпбаху: Разговарали смо о Косову, без детаља док све не буде договорено
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић у Алпбаху: Разговарали смо о Косову, без детаља док све не буде договорено

26.август 2018. Извор: Танјуг,РТС

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да је у петак одржан састанак у Бечу са председником привремених институција у Приштини Хашимом Тачијем, а под посредовањем канцелара Себастијана Курца и комесара Јоханеса Хана. Истакао је да би договор Албанца и Срба био огромно достигнуће за цео регион.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Надам се да ћемо бити у могућности да наставимо с тим разговорима. Не могу износити детаље, јер ништа није договорено, док све не буде договорено, како је мото високе представнике Федерике Могерини", објаснио је Александар Вучић на прес конференцији у Алпбаху.

На конференцији су говорили председник Аустрије Александер ван дер Белен, Словеније Борут Пахор, председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Вучић је рекао је да је увек песимиста, јер две стране имају различите ставове, али постоји жеља да се нађе пут до решења, јер се ради о нашим грађанима и њиховој будућности.

"Мир између Срба и Албанаца то је нешто на чему радимо. Имали смо страшан број сукоба. Надам се и кажем да је то жеља српског народа да дођемо до одрживог мира", навео је председник.

Вучић је истакао да онима који кажу да не треба ништа да радимо поручује да нама не требају други проблеми, и да је битно да решимо наша питања како не би били терет другима.

Подвукао је улогу Аустрије, као председавајуће ЕУ до краја године, од које очекује подршку и у дијалогу Беогарда и Приштине.

Истакао је да би договор Албанца и Срба био огромно достигнуће за цео регион, те да би после њега могли да кажемо да имамо миран и стабилан регион, који је најбоље место за улагање.

Вучић је рекао да Србија зна да пред собом има пуно ствари које мора да учини и побољша да би постала чланица ЕУ.

"Заједно са Црном Гором смо лидер у том процесу у региону, али имамо још много да учинимо. Најпре морамо спровести правне реформе и многе реформе у другим областима. У економији смо пуно урадили, имамо суфицит у буџету већ три године, смањили смо јавни дуг и трећа смо земља у Европи по економском расту у првој половини ове године. То су све добре вести и нешто чиме можемо да се поносимо, али не значе ништа ако не можемо да очувамо мир и стаблност у региону.

Истакао је да је мало уморан да објашњава на свакодневном нивоу да Србија никада неће угрозити територијални интегритет Хрватске, БиХ или било које друге земље у региону.

"Морамо да решимо проблем са Албанцима у корист оба народа и целог региона. Срби и Албанци су два највећа народа у региону. Ако постигнемо споразум, иако сам и даље песимиста, јер видим много проблема са којима се суочавамо, а и нисам сигуран да ли ће грађани Србије подржати договор, решићемо проблем који постоји већ више од два века", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да обећава да ће уложити све напоре и вредан рад како би се пронашло решење које би било солуција за све спорове са Албанцима.

"То би био огроман корак за цео регион, али не можемо то да остваримо без подршке целе ЕУ", поручио је Вучић.

Онима који мисле да је већ све решено, Вучић је поручио да постоје два виђења стања – једно да је Косово независна држава коју подржава пола света, а друга да је Косово део Србије иза којег стоји друга половина, пет чланица ЕУ и бројне земље истока, Азије, Африке.

"Зато је потребно наћи решење које не би било једнострано, које би било болно за обе стране, јер то онда значи да сви могу бити помало задовољни и незадовољни. Ако не нађемо, питам оне који нас свакодневно уче лекцијама, које би то било решење. Да Србија призна Косово, а не добије ништа – то се неће догодити ни наредних 100 година. Ако мисле да замрзнути конфликт може трајати стално – не може. Једног дана ће се одмрзнути и онда имамо рат, а нико не жели рат и зато тражимо подршку", рекао је Вучић додајући да су стабилност и мир најважније речи.

Захвалио се комесару Хану на подршци и навео да ће се видети да ли ће на крају процес дијалога бити успешан.

Изразио је наду да ће се за тај процес добити већа подршка ЕУ у будућности.

"Србе би и после 25 година да криве за све"

Председник Србије изјавио је да се и на форуму у Алпбаху показало да је и 25 година после сукоба у бившој СФРЈ Србија "и главна тема и главна мета", те да је поносан што је стао у одбрану српске државе и српског народа.

Вучић је рекао да је био спремио два говора за јучерашње излагање, за "Политичке разговоре" на Европском форуму Алпбах, једно о проблемима на Балкану, а друго о проширењу ЕУ, али, како је рекао, није од тога ни реченицу могао да искористи, јер је све било тако организовано, да, иако се то не каже, 25 година после сукоба Србија и даље буде главна мета.

Изгледа, каже, да сви имају тоталну амнезију и заборављају Први и Други светски рат , па и сукобе у бившој СФРЈ и огромне српске жртве које су драматично веће него свих других, те је главна тема шта су Срби урадили у Републици Српској, каква је то творевина, као и друге неистине.

Не спори, каже, да Срби нису били анђели, али је његов посао да стане у заштиту и Србије и Срба, у овом случају и РС, и да покаже како је то када се играте емоцијама и како је лако са њима се играти, као што је то учинио на синоћњем панелу.

Додао је да је деветоро младих Срба на његове речи почело да тапше, јер су после деценија понижавања на сваком емстру осетили коначно да неко сме да дође и каже, да брани и да штити српски народ и држави.

"Да неко сме да им то у лице каже, ко их се не плаши уопште. Поносан сам на то што сам то смео и хтео и могао да учиним" додао је Вучић.

Како је рекао, на крају, добили смо убедљиво највећи аплауз од свих, зато што су и остали људи у сали, који нису са простора некадашње Југославије, а било их је из стотину земаља, поздравили оно о чему је говорио, јер су видели искреност.

Претходно је за шефове држава припређен радни доручак у оквиру Европског форума Алпбах.

Пред почетак ЕУ самита у Алпбаху, председник Вучић састао се у Бечу с аустријским канцеларом Себастијаном Курцом, европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом и представником привремених институција у Приштини Хашимом Тачијем.

"Разлике између Београда и Приштине и даље велике"

Председник Вучић рекао је у Алпбаху да су разлике између Београда и Приштине велике и да није уверен да је могућ неки преокрет.

На питање новинара да ли би предстојећи сусрет са Тачијем могао да донесе неки преокрет, он је одговорио: "Неће то ићи лако, нити је једноставно. Обојица знамо колико су велике разлике између нас", рекао је Вучић додавши да се Хашим Тачи данас поново жалио на њега.

"Ја се нисам жалио на њега, нити на било кога другог, али знам колике су разлике и колико ће ићи тешко постизање било каквог компромиса", додао је председник.

Како каже, његов песимизам није заснован на његовој жељи да дођемо до резултата бољег него што смо очекивали, већ на реалном стању.

"Да ли је могуће – могуће је, али, да ли је реално, то не могу да кажем", рекао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике