МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Србија за мир, али мир се не прави на политици дугих цеви
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Србија за мир, али мир се не прави на политици дугих цеви

29.септембар 2018. Извор: Танјуг

Србија жели дуготрајни мир, али мир не настаје на прогону Срба и на политици дугих цеви, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је изјавио да се, на жалост, и данас видело колико је био у праву када је говорио да дијалог није ни близу стигао до споразума.

То је, како је рекао, зато што косовски Албанци нису жели споразум и не желе га, већ желе нове нападе и са таквом политиком ће наставити.

"Лагаће да желе договор и радиће на понижењу Србије и заузимању Севера Косова. Немојте да имате илузија да ће бити другачије", поручио је председник.

Председник Вучић је поручио да је Србија и данас реаговала одмерено, мирно сталожено, али и јасно упозорила да неће толерисати насиље над Србима на КиМ.

Београд ће, каже, наставити разговоре, с тим што ће начин и форма тог дијалога морати да има смисла и да може да доведе до резултата, а не да се он води да би се испунило медијско време.

Србија ће се, поручио је председник, увек дијалогом и разумом борити против безумља, неразумевања и намере оних који би да ратовима, насиљем и дугим цевима уређују садашњост и будућност.

Поручио је и да је Србија веома озбиљна земља која ничим неће угрозити мир, али да ће учинити све да заштити голоруко српско становништво.

"А, што се Албанаца тиче, ми желимо дуготрајни мир, али тај мир не може да настане на темељима погрома српског живља и политичи дугих цеви, који ће да примењују свака два месеца зарад своје политицке користи", рекао је председник и поновио да се Олуја и Бљесак за време његовог мандата неће поновити.

Вучић:Остаје нам да будемо уз свој народ

Председник Србије Александар Вучић је рекао да Србија не може да издржи било какве сукобе, али да је сатерана уза зид неодговорношху Албанаца и још већом неодговорношћу појединих западних представника.

Он је тако одговорио на питање новинара какав одговор Србија има на провокације Приштине и како ће реаговати ако албанска страна настави политику дугих цеви на КиМ.

''''Политика дугих цеви није, не сме и никада неће бити политика помирења и дијалога и политика која доноси ресење. Разговори су ти који доносе решење, а када сте сатерани у ћошак, онда вам остаје да будете уз свој народ'''', рекао је Вучић током обраћања нацији у Председништву Србије.

Он је још једном замолио Србе да се повуку са барикада иако, каже, зна колико су незадовољни и бесни.

''''Молим вас, браћо, отиђите кући, чувајте своје породице и на своју Србију можете увек да рачунате'''', поручио је Вучић.

Рекао је да је ово трећи пут да Србија не реагује на дуге цеви и да то ''''не значи да смо слаби и уплашени, него да смо одговорни и озбиљни''''.

Још једном је поставио питање ЕУ од чега то Србија треба да се уздржи.

''''Шта је то што смо урадили приликом моје посете КиМ што није било добро, да ли смо ми неког хапсили, малтреирали и шиканирали'''', питао је Вучић.

Упитан како је протумачио Тачијеву данашњу провокацију посетом Газиводама будући да је Тачи јуче рекао да су САД подржале мировни споразум којем је и он посвећен, Вучић је рекао да албански представници ''''дневно кажу десет ствари које су контрадикаторне''''.

Вучић:Ни часа нећу часити да заштитим српски народ

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да ће Србија чувати мир готово по сваку цену, и да ту реч, "готово", наводи због безумља и ирационалног и недоговорног понашања оних који мисле да могу да праве генералне пробе за прогон српског народа на КиМ.

"У било којем тренутку да се одлуче за провођење насиља над нашим народом - Србија ће пронаћи начин да свој народ затитити. Ни часа нећу часити" поручио је Вучић у вечерашњем ванредном обраћању јавности поводом упада РОСУ на север Косова, данас пре подне.

Он је замолио да се не долази на север са дугим цевима, да не нападају српски народ, "и да не испитују стрпљење ни српског народа, ни државе".

Како је рекао, међународно право је на страни Србије.

Поручио је да неки треба да се подсете и Резолуције 12. 44 и Бриселског споразума, да прочитају све то и да ће разумети добро све оно што је вечерас говорио.

Подсетио је да је данас издао наређење начелнику Генералштаба да Војска Србије буде у највишем степену борбене готовости.

Вучић: Шта смо све прошли, а и даље треба да се уздржавамо

Председник Александар Вучић подсетио је вечерас на неке потезе власти из Приштине и Тиране које, како је приметио, нико из међународне заједнице није осудио, није чак ни реаговао, док се нама стално поручује да будемо уздржани.

"Од чега да се узрџимо? Ево и данас иста порука, а од чега да се ми узрџимо, од праћки којима су Срби хтели да се супротставе дугим цевима, а нисам ни праћке видео", приметио је.

Иначе, у последња два месеца, на тему шта смо све просли, између осталог, Вучић је навео обећање Харадинаја да више на административној линији неће бити физичке препреке, да ће бити камере, али не и физичке препереке, нити физичке контроле.

Навео је и изјаве албанских министара о отварању границе између Косова и Албаније, најаву уједињења свих Албанаца, па и Куртијеву идеју о некој врсти федерације, Рамину изјаву о заједницкој спољној политици, чак можда с једним председником, који би показао јединство свих Албанаца.

Поменуо је и да су предлагали царинску унију Косова и Албаније, заједницке седнице влада у Приситни и Тирани, те Цхосјину изјаву да главни циљ Албанаца мора бити уједињење Албаније и Косова.

Коначно, како је навео, на Косову је прослављен Дан Албаније:

"Обратите пажњу, дан друге државе, као национални празник, а нама, додао је, и даље порука да се узрџимо. Од чега да се уздржимо, поново питам пре свега њихове западне савезнике!", питао је Вучић.

Додао је да је Србија суверена земља и да ће се понашати у складу са својим интересима и снажити своју армију.

Вучић: Шта ће Срби даље да раде?

Србија је данас мирно, сталожено, али јасно упозорила све да неће толерисати насиље над Србима на КИМ, рекао је вечерас предедник Александар Вуцвцић.

А о томе шта ће Срби даље радити, поруцио је да ми желимо да се бавимо четвртом индустријском револуцијом, иновативним технологијама, да се боримо за напредак насе економије, да отварамо фабрике, али нећемо никоме допустити да проводи насиље над срппским становништвом, русећи све споразуме које смо потписало.

"Разговараћемо и даље, али у којој форми и на који начин, видећемо, али сигурно тако да то донесе резултат, а да провођење гарантује неко из међународне заједнице", поруцио је.

Поручио је и да ћемо се увек дијалогом и разумом борити проти безумља, неразумевања и намере оних који би да ратовима, насиљем и дугим цевима уређују садашњост и будућност.

"Дуге цеви нису лаптопови, оловке, свеске, ни књиге, и не воде нас у будућност, већ у тешку прошлост", подвукао је председник.

Вучић:Циљ упада РОСУ - ''ново равнотежно стање'' на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да акцијом РОСУ на Газиводама неко жели да направи ''''ново равнотежно стање'''' и покаже да је присуство специјалних албанских јединица на северу КиМ нормално, иако је супротно Бриселском споразуму.

''''Неко жели да направи ново равнотежно стање, да се покаже потпуно нормално присуство наоружних албанских специјалаца на северу КиМ супротно Бриселском договору и да то више не буде вест. Ако се ово деси још три пута, више неће бити вест ни за Србе на северу КиМ'''', рекао је Вучић у обраћању нацији у Председништву Србије.

Он је навео да се поставило питање зашто није отишао у Њујорк и зашто се није срео са Тачијем и поставио питање о чему да разговара.

''''Први пут се то дешавало после хапшења и пребијања Марка Ðурица, други пут после свакодневних претњи ратом. Питао сам имате ли нешто друго да кажете осим да нам претите ратом и сукобима'''', рекао је Вучић.

Он је рекао да су и данас само претили ратом, а да он не позива Србе да се уједине против Албанаца већ да зове Србе да се уједине у поштовању права и правде и заштите српског народа.

''''Да се ујединимо и у борби за истину, а не у борби против некога као што они траже. О чему да разговарате са онима коју су, како неки кажу, у стању да због својих интерних политичких разлога, а ја у то не верујем, доведу до сукоба два народа. Нико на свету није толико неозбиљан да доведе до сукоба два нардодаз бог својих интерних политичких циљева, верујем да таква будала на свету не постоји'''', казао је Вучиц.

Не зовем Србе да се уједине против Албанаца,већ за правду

Председник Србије Александар Вучић позвао је вечерас Србе са КиМ да буду мирни и замолио Србе из Зубиног потока и Косовске Митровице да напусте барикаде, и да се врате кућама.

"Молим их, немам права да захтевам, да то учине и да и убудуће увек питају своју државу Србију, да разговарају са нама и да се понашамо достојанствено, озбиљно и одговорно", рекао је вечерас Вучић.

"Ја не зовем Србе да уједине против Албанаца, већ да се уједине у поштовању права и правде нашег народа. Да се ујединимо у борби за истину, а не против некога", рекао је вечерас председник Србије.

Подсетио је да се поставило питање зашто није ишао у Њујорк да се састане са Хашимом Тачијем.

"О чему да разговарамо? Је л'' Албанци имају да нам кажу нешто друго осим да нам прете ратом? Ја не зовем Србе да се уједине против Албанаца, зовем их да се ујединимо у борби за истину. Још три пута ако се овако нешто понови, то више ни неће бити вест. Ни за Србе са севера Косова више неће бити вест. Брутално су лагали да никога нису задржавали и приводили", истакао је Вучић.

Он је додао да ћемо неку форму разговора морати да имамо, "па и са оваквим провокаторима, а због српског народа", али да то треба оставити руководству Србије, указавши да је поверење због свих превара изгубљено.

Вучић замолио Србе да напусте барикаде код Газивода

Председник Србије Александар Вучић позвао је вечерас Србе са КиМ да буду мирни и замолио Србе из Зубиног потока и Косовске Митровице да напусте барикаде, и да се врате кућама.

"Молим их, немам права да захтевам, да то учине и да и убудуће увек питају своју државу Србију, да разговарају са нама и да се понашамо достојанствено, озбиљно и одговорно", рекао је вечерас Вучић.

Вучић: Господо из Брисела, од чега више да се уздржимо?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се данас видело да српски народ нема на кога да се ослони осим на себе и своју државу и упитао ЕУ од чега то Срби више треба да се уздрже.

"Данас се видело да српска суза нема родитеља, да морамо сами о себи да бринемо, да наш народ нема на кога да се ослони, осим на себе и своју српску државу", рекао је Вучић и додао да је рекација ЕУ таква да је радије не би коментарисао.

"Позвали су на уздржаност све стране. Од цега да се уздржимо - је моје питање за ЕУ. Молим Могерини, Коцијанчич...све, да ми кажу од чега да се уздржимо, шта смо урадили? Отворио сам фабрику у Нишу, радовали смо се нашим економским успесима", рекао је Вучић.

Упитао је и шта су то Срби урадили Албанцима и чиме су их увредили и натерали да погазе све споразуме.

"Од чега да се уздржимо? Кажите ми, господо из Брисела, од чега више да се уздржимо? Или би требало ви да се уздржите макар од лицемерја, ако можете", додао је Вучић.

Погажени Бриселски споразу, 1244, кумановски...

Данасњим актом специјалних јединица РОСУ погажено је више међународних споразума, договора и докумената, рекао је вечерас председник Александар Вучић.

Прекршен је члан девет првог бриселског споразума који уређује ланац командовања, и то тако што Срби ни на који начин нису били обавештени о тој војној акцији, при чему су свих 110 до 130 припадника РОСУ били Албанци, а који нису имали везе с косовском полицијом север, нити са регионалном командом коју инаце води Србин.

Такође, договорено је да ће регионални командир сарађивати с другим командантима, а ни то није поштовано, јер нико од команданата српске национанолсти није обавештен о акцији.

Погажени су још Споразум о слободи кретања, Резолуција 1244 , на коју се не обазиру ни Албанци, али ни њихови западни савезници.

И , коначно, погажен је споразум војнотехнички и то у висе тачака, посебно у делу који се односи на улогу Кфора, рекао је Вучић.

Вучић:Да ли ишта значе договори у ЕУ и са НАТО?

Председник Србије запитаои је вечерас у ванредном ораћању јавности поводом акције РОСУ на северу КиМ шта уопште значе договори са ЕУ и са НАТО, ако их Приштина не поштује.

Наоружани Албанци на северу Косова, по договору који смо постигли, могу да се појаве само уз испуњење два услова: уз одобрење НАТО и уз пуну сагласност локалне српске заједнице, рекао је Вучић.

"Не знам да ли су имали сагласност НАТО, а други услов је у потпуности погажен. Нико Србе није питао, нико их није обавестио", рекао је српски председник.

Да ли то значи, упитао је, да договори које постижемо у Бриселу, не само у ЕУ, већ и са НАТО, вреде док траје прес конференција, а после ништа.

Или ћемо имати још 15 оваквих акција у којима је само питање тренутка кад ће неко да страда, запитао је Вучић.

Подсетио је да је Кфор у првом саопштењу рекао да нема информације о присуству РОСУ, у тренутку када је већ свима била позната информација да су они у околини Газивода.

Вучић:По 3. пут нападнут мир,с циљем сатанизације Србије

По трећи пут од 26. марта на апсолутно непримерен начин угрожен је мир, нападнут мир и покушано да се од Србије добије одговор који би Приштина могла да искористи, заједно са једним делом међународне организације, да сатанизују Србије, рекао је вечерас у ванредном обреаћању јавности председник Србије Александар Вучић.

То су, истакао је, учинили без било каквог права и супротно Биселском договору и споразуму и покушали на сваки начин да покажу да их ти споразуми не обавезују и, још горе, да имају подршку пре свега својих западних савезника.

У операцији је уцествовало између 110 и 130 припадника косовских безбедносних снага, сви Албанци, сви под дугим цевима, а заузели су приступне саобраћајнице и све објекте у близини Газивода, брутално малтретирали више лица, а четвори држали као таоце.

"Они немају шта да траже на северу Косова са дугим цевима", рекао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике