МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Неће се косовска војска шетати севером Косова
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Неће се косовска војска шетати севером Косова

04.октобар 2018. Извор:Танјуг

Косовска војска се неће шетати севером Косова, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Упитан о изјави Рамуша Харадинаја да ће косовске безбедносне снаге убудуће моћи да се крећу и севером Косова, без икаквих ограничења, Вучић је рекао да није видео ту изјаву, али да је видео да су многи изјавили да свако може да се креће куда хоће, али да то неће тако моћи.

Поновио је, на заједничкој прес конференцији с Дејвидом Мекалистером, да наоружане безбедносне снаге Косова на север покрајине могу да уђу уз два услова - уз сагласност НАТО и локалне, односно српске заједнице.

"Да сте добили подршку НАТО уопште не сумњам. Могу да причају шта хоће. Што се тиче другог услова, он сигурно није испуњен, јер нико није дао дозволу за упад", рекао је Вучић.

На питање како коментарише ћутање ЕУ поводом упада дугим цевима недавно на северу, на језеру Газиводе, Вучић је у ироничном тону помнео како су многи из међународне заједнице на тај потез Приштине рекли: Па, нормално је да се косовски председник креће где хоће.

"Нормално је онда ваљда и да се срспки председник креће где хоће, али мени није било омогућено...палили су свашта и то они који су дали пристанак за мој долазак, а који је био пријављен у складу са свим бриселским договорима", приметио је Вучић.

То је, ваљда било, додао је, са идејом: "Е, сад баш не можеш да дођеш, ко си ти да гледаш тамо неке сународнике у неком селу Бања..".

"А, они кажу могу да се крећу куда год желе. Па, могу, али не с дугим цевима, и нисте имали сагласност Срба за упад на север, јер ниједног Србина нисте питали нити обавестили...", примерио је.

Додао је да је из Бриселског споразумом јасно да косовском полицијом за север управља Србин, и он управља целим реоном, и то је по члану девет Бриселског споразума.

"Командант регионалне полиције је Србин, он управља свим структурама полиције, а ниједан Србин није имао појма о чему се ради кад су Албанци до зуба наоружани упали на север", навео је Вучић.

Подсетивши да већ готово 2.000 дана Приштина није формирала ЗСО, Вучић је прокоментарисао:

"Али, шта је њих брига, све може кад је против Срба, само не знам докле, до сада је могло, па ваљда рачунају да може и убудуће".

Немам појма шта хоће од нас по питању КиМ,а признати нећу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да не зна шта је то што ЕУ и међународни фактори желе од Србије по питању КиМ, проценио да ни сами, вероватно, то не знају, али је поновио да нема говора о томе да призна косовску независност.

Вучић је то рекао након састанка са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером, којег је, како је пренео на заједничкој прес конференцији, обавестио са "не много добрим" стварима и ситуацији на Косову и Метохији.

Рекао је да је 10. откобра 2000-ти дан откако није формирана Заједница српских општина, што је била једина обавеза Приштине из Бриселског спразума, док је Србија са своје стране испунила све обавезе.

Подсетио је да је Србија испунила договор о формирању регионалне полиције на северу, правосуђе, договор о правном систему, око Телекома и цивилне заштите и све што је писало у Бриселском спораузму.

"Што се тиче међународних фактора рекао сам Мекалистеру да појма немам шта они хоће од Србије и да ништа не разумем шта је то што се очекује и да им је ваљда јасно да Србија овако како би они волели неће да призна независност Косова. И могу да узму три мотке и да ме млате по глави, ја то никад нећу да прихватим. Не разумем шта је то што мисле", нагласио је Вучић.

Поручио је да смо ми спремни да разговоре наставимо и да је уверен да увек и у сваком тренутку дијалог морамо да претпоставимо свакој врсти другачијег решавања проблема.

"Не очекујемо да Приштина испуни ту једну обавезу и не мислим да се много секирају и не мислим да их било ко и шта пита по том питању. Нећемо ни ми да их питамо и тако да се надам да ће нам неко рећи у неком периоду шта је то што се од Србије очекује. Јер, када је Србија нешто рекла да мисли да би могло да буде решење, онда су све мотке овог света покупили да ме излупају по глави и да ми кажу да то тако не може и да ми објасне како ваљда ми отварамо Пандорину кутију. А, не они 2008. када су признали независност Косова и 2006. када су учествовали у отцепљењу Црне Горе од СР Југославије. Али, као што видите негде сам сит и нашег ћутања и понижавања Србије".

Говорећи о поглављу 35 истиче да је оно од посебног значаја и представља услов напретка и у свим другим поглављима иако о томе из ЕУ нерадо говоре, а то је питање односа са Приштином и решавања проблема КиМ.

Вучић је навео да је упознао Мекалистера са свим што се збивало на КиМ и да није имао много добрих вести да каже.

"И када сам мислио да сам имао добре вести да изговорим, очигледно да су за све друге то биле лоше вести, тако да више нисам сигуран шта су добре а шта лоше вести. У сваком случају је добро да имамо мир и неку врсту стабилности, али докле ће то да траје нити то ја знам, нити то ико други зна, али зна да ћемо ми да урадимо све што можемо да сачувамо стабилност и да је одбранимо, али за танго је потрено двоје", напомиље Вучић.

Он је поручио да Србија жели да успостави трајни мир са Албанцима и да обезбеди Србији напредак на европском путу, али да то не зависи само од Србије.

"Знамо да нешто морамо да урадимо по питању Косова, али више не знамо ни сами шта је то што морамо, јер више нико ни из Европе не зна шта је то што морамо".

Вучић је нагласио да Србија чврсто стоји на свом европском путу, чувајући свој понос и достојанство и будућност својих грађана.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике