МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић:Решења за КиМ нема без договора са Србијом
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић:Решења за КиМ нема без договора са Србијом

12.октобар 2018. Извор: Танјуг

Решења за питање КиМ нема без договора са Србијом, изјавио је данас директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истичући да Србија жели компромисно решење, и да неће прихватати никакве понижавајуће предлоге за решење.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је за тв Пинк рекао да јучерашње напуштање конференције о заједничкој спољној и безбедносној политици ЕУ у Бечу Делегације Одбора за спољне послове српског парламента због начина како је на скупу представљено Косово, показује да ништа није решено.

"То показује да решења за питање КиМ нема без договора са Србијом. Они да буду једнострано проглашена независна држава и да мисле да са Србијом не треба да се договарају, да им је довољно што их је неко потапшао по рамену, то никакво решење са собом не доноси", рекао је Ђурић.

Он је навео да Србија има достојанство и подсетио на речи председника Александра Вучића да Србија неће прихватати никаква понижења по питању КиМ и понижавајуће предлоге за решења.

"Хоћемо компромис и не можемо да прихватимо једнострану проглашену независност", рекао је Ђурић истичићу да је Србија данас политички и економски снажна да може да ститити своје интересе.

Иначе, Делегација парламента Србије протестовала је јуче због представљања привремених институција из Приштине са заставом и називом „Косово" без звездице.

Српска делегација је јуче, уочи одржавања Конференције у Бечу, а након обавештења о листи учесника, упутила захтев да представници привремених органа из Приштине буду представљени у складу са Споразумом о регионалном представљању. Исте ставове имала је и делегација Парламента Краљевине Шпаније.

Ђурић је рекао да се чуо са српским амбасадором у Бечу и да је са њим разговарао о томе.

Делегација из Србије је, како је рекао, добила подршку не само од Шпаније већ и представника са Кипра и из Грчке.

Ђурић је рекао да на КиМ Албанци без договора са српском страном могу само да маштају да могу да заокружзе неко решење или да основају веб сајтове на којима ће тврдити да су држава.

"Али, у УН и ОЕБС не могу да уђу. Тиме само показују да ништа не може да се реши без договора", нагласио је Ђурић.

Како је рекао, у интересу Србије и нашег народа на КиМ је да његову позицију сачувамо и Србија ће се борити да нађемо неко решење.

Ђурић је нагласио да у том смислу председник Србије Александар Вучић и Влада Србије улажу велике напоре да се нешто постигне, иако би било неупоредиво лакше да се настави са политиком коју је водила претходна власт.

"У пракси су радили све да признају независност Косова, а да Србија не добије ништа за узврат, у време Јеремића, Тадића и Ђиласа".

Нагласио је Ђурић да је Борис Тадић раније причао како ће потећи мед и млеко када на КиМ дође Еулекс, који је када је дошао прво ухапсио Оливера Ивановића и дуже од две године га држао иза ресетака, затим да ниједан злочин против Срба није расветљен нити решено неко имовинско питање за Србе.

Ђурић додаје да је садашња власт на челу са Вучићем зауставила и почела да смањује број признања независности Косова у свету.

"Вучић је урадио нешто што би мало који лидер - изложио себе великом унутрашњем и спољном политичком притиску да би се нашло компромисно решење, које ће значити мир и стабилност. Уместо да добије подршку готово сви политички чиниоци у земљи су се окренули против њега и тог решења", нагласио је Ђурић.

Ђурић наводи и да се "Ђиласов савез за силовање због позивања на силовање премијерке" није извинио ни Ани Брнабић нити грађанима, већ да су стали у заједнички фронт да се пронађе неко решење против позиције сопствене земље.

Директор Канцеларије за КиМ је поручио да ће се Србија и даље борити да Косово не добије ''за џабе'' столицу у УН.

Истакао је да је власт када је потпредседник Народне странке Здравко Понош био начелник Генералштаба уништила војску и да је број бригада смањена са 110 на 10, да је распуштен Приштински корпус и смањена одбрамбена моћ земље.

Коментаришући изјаву Едија Раме о продаји Телекома Албаније који је део Дојче Телекома, Ђурић истиче да га то подсећа на време Енвера Хоџе који је одлучивао ко и где може да улаже и да се сада одређује немачкој компанији коме ће да прода Телеком Албаније.

Ђурић додаје да је Србија прва у региону по инвестицијама и броју отворених радних места иако је окружена земљама чланицама ЕУ и НАТО пакта.

На питање како коментарише изјаву хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића да је за њега Косово независно, Ђурић каже да само треба упоредити Вучићеву изјаву са изјавама представника у реигону и да се види велика разлика у степену одговорности према свом народу и другима у региону.

"Јасно је ко жели мир и стаибност и нормалне односе у будућности и на демоктратски начин хоће да штити спрске интересе, а ко хоће да задржи регион у вечитом конфликту. Да ли ће бити боље муслиманима и Хрватима после те Комшићеве изјаве - неће. На Србији је да се понаша одоговорно и озбиљно и да брине о свом народу преко Дрине. Република Српска ће моћи да рачуна на све снажнију подршку у будућности".

Ђурић је нагласио да ће Србија наставити обнову задужбинарства и наших светиња на КиМ додајући да је током владе Вучића и Брнабић Србија на КиМ делимично или потпуно обновила 42 цркве и манастира и да ће бити настављене реконструкције.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике