МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Одлазак УНМИК-а довео би Србију у тешку позицију
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Одлазак УНМИК-а довео би Србију у тешку позицију

17.октобар 2018. Извор: Танјуг

Одлазак УНМИК са Косова, као и формирање војске Косова, довео би Србију у ужасно тешку позицију, поручио је председник Србије Александар Вучић и оценио, поводом писма Ники Хејли, да је очигледно да САД хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, коментаришући иницијативу одлазеће америчке амбасадорке при УН Ники Хејли да се УНМИК повуче с Косова, замолио САД да када доносе одлуке, које су можда у складу са њиховим интересима, размишљају и о интересима стабилности и мира на Западном Балкану.

"Зато што би одлазак УНМИК-а, као и формирање војске Косова, довео Србију у ужасно тешку позицију, у којој више не бисмо имали избора, ни право да било шта друго бирамо и учинимо осим да штитимо своју земљу", рекао је Вучић.

Он је додао да је очигледно да Американци хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

"Очигледно је да хоће да склоне и последње трагове Резолуције 1244 и међународног правног поретка и да покажу да је њихова одлука била једина могућа и правно ваљана", рекао је Вучић на конференцији за новинаре са аустријским председником.

Он је додао да се нада да Србију нико неће довести у ту позицију, рушећи међународно-правни поредак како би показали да могу да учине шта год хоће у свету.

Вучић је рекао и да би формирање војске Косова представљало велики и готово нерешив проблем и за Србију и за регион и апеловао на међународну заједницу, посебно САД, да обрате пажњу на најаве албанских политичара да ће се то догодити до краја године.

"Молим и америчке партнере да воде рачуна о томе. Они су силни, јаки велики, ми мали, али кад вас неко сатера у угао, не да вам излаз, као пацов у углу ви морате са све четири да се браните. Немојте да нас доведете у ту ситуацију, да немамо шта друго да радимо него да се штитимо", рекао је Вучић.

Он је истакао да не постоји ниједан међународни правни акт који дозвољава формирање војске Косова, да то није предвиђено ни Резолуцијом 1244, ни Бриселским споразумом, нити договором са НАТО и додао да не стоји аргумент да то дозвољава косовски Устав.

"Зашто онда разговарате са Србијом? Устав Србије то не дозвољава, али ми о томе ни не говоримо, већ се позивамо на међународне правне акте", поручио је Вучић.

Одлазећа америчка амбасадорка при УН Ники Хејли послала је писмо генералном секретару УН Антонио Гутерешу у коме тражи да се УНМИК повуче са Косова.

Навела је да је УНМИК остао непромењен упркос напретку и сталном понављању ставова већине чланица Савета безбедности УН да је испунио свој мандат и захтева од Генералног секретаријата да искористи утицај својим ауторитетом и иницира да се направи излазна стратегија за УНМИК.

Пријем КиМ у Интерпол отвара најмање два озбиљна проблема

Председник Србије Александар Вучић замолио је данас председника Аустрије Александера ван дер Белена да званични Беч буде уздржанији и покуша да сачека евентуалне могућности за компромисни договор о Косову и Метохији, пре свега по питању евентуалног пријема Косова у Интерпол, јер би то значило отварање најмање два значајна проблема.

„Први је што Албанци више неће хтети ни о чему да разговарају, већ ће само чекати следећи корак, а то су ОЕБС и УН. Биће на политичким крилима и неће желети компромисно решење. Србија неће подлећи том притиску и доћићемо у ћорсокак без излаза", подвукао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу после разговора са шефом аустријске државе.

Такође, указао је, улазак Косова у Интерпол довео би и до повећање броја потерница, то јест потерница против 5.000 Срба, учесника у сукобу 1999.

Ти људи, како је казао, неће знати да ли могу да путују, и ствараће се тензије на дневном нивоу и додатни сукоби.

„Нисам баш разумео домаће политичаре, који подржавају улазак Косова у Интерпол. Не видим ниједну добру последицу тога“, нагласио је он.

Вучић је указао да неке друге земље прате своју политичку агенду, које су признале Косово и с тим у вези се понашају.

„Морамо да разумемо да постоје различити ставови и у складу с тим да изналазимо различита решења“, поручио је председник.

Подсетио је да Аустрија и Србја имају различита виђења, да се другачије односимо према независности Косова.

„Ти ставови су различити већ десет година. Ништа се у разуликама није променило. Морамо то да разумемо. То су ствари око којих ћемо морати да доносимо неке одлуке уколико будемо имали било шта или о било чему да одлучујемо. Буде ли постојала могућност постизања компромисног решења“, указао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике