МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Не постоји сила која ће нас натерати да признамо Косово
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Не постоји сила која ће нас натерати да признамо Косово

18.октобар 2018. Извор: Танјуг

Не постоји сила која ће Србију натерати да призна Косово, рекао је председник Александар Вучић и поручио да се мора постићи компромис, те да и Београд и Приштина морају да одступе од својих тврдих ставова, јер је то смисао компромиса.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Хоћемо да направимо компромис и договор, али мора неко у свету и на Косову да разуме да Србија има своје интересе. Не постоји сила која Србију може да натера да призна независност Косова, морамо да разговарамо и да се договарамо. Да решења у потенцијалној будућности буду болна и за вас и за нас, само тако могу да буду решења", рекао је Вучић.

Вучић је на питање новинара из Приштине у паузи Београдског безбедносног форума рекао да Београд жели преговоре са Албанцима, али да и они морају да разумеју да Србија има свој интерес, да не доживљава Косово као независну и суверену државу и да је зато потребно да се седне и разговара.

Он је рекао да је немогуће да се постигне договор у којем ће Албанци да буду срећни, а Срби несрећни.

"Морамо да будемо већим делом незадовољни да би било шанси за будућност. У супротном, само ћемо копати дубоке ровове за које се надам да неће бити ратнички, већ политички", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, као што он у Србији може да говори о компромису, тако морају и други да говоре о томе.

Он је рекао и да се нада наставку дијалога "врло скоро". Председник је рекао и да ће Србија чинити све да не дође до формирање војске Косова, а да ће, ако се догоде, доносити одлуке. "Наш посао је да урадимо све да се не догоди најгори сценарио довођења Србије у немогућу позицију. Ако дође до тога, бићемо у изузетно тешкој ситуацији", рекао је Вучић.

Вучић: Осовина мира Срба и Албанаца основа за будућност

Србима и Албанцима потребно је компромисно решење, јер, ако будемо створили осовину мира између Срба и Албанаца, то ће бити основа за будућност и онда можемо бити змајац европског раста, поручио је председник Србије Александар Вучић и истакао да се за компромис не бори да би га историја памтила.

“Не ради се о томе како ће историја да нас запамти, већ се ради о будућности”, рекао је Вучић на отварању Београдског безбедносног форума, на питање модератора Павола Демеша, који долази из Словачке, да ли би волео да остане упамћен као неко ко је решио спор Србије и Косова.

На то је председник Вучић реаговао речима да ми на то гледамо као на Београд и Приштину, јер, по нашем Уставу, а и по словачкој спољној политици, преговарају Београд и Приштина. Како је рекао, није се плашио да после потписивања споразума у Бриселу иде на Косово и Метохију, али је навео да је то био најтежи дан у његовој политичкој каријери.

“Људи не само да су ме извиждали, и то људи које волим. Радио сам све да их заштитим. Рекао сам им да се сете мојих речи и да ћемо ми остати при слову Бриселског споразума”, рекао је Вучић.

Поновио је да је Београд испунио све што је у споразуму наведено, а Приштина није једну једину коју је имала - Заједницу српских општина,ни више од 2. 000 дана од потписивања.

“Ниједан политичар у свету ништа не каже на то. Знао сам да неће испунити оно што су потписали и да никог у свету неће бити брига да их тера да испуне. Зато смо почели да разговарамо о нечему што треба да буде диркетно решење између Срба и Албанаца”, указао је Вучић.

Поручио је да је потребан компромис, који би било болан и за Србе и за Албанце, јер без компромиса нема решења.

Приметио је да је смањио своју и популарност његове странке смањио, тиме што је снижавао очекивања српског народа, док су на Косову на свакодневно подизали ниво очекивања албанске јавности. “Сви су то пратили, а нико ништа није рекао. Зато се јако плашим за будућност региона”, упозорио је Вучић.

Поновио је да је спреман да разговара о компромису и да ће се увек борити за то. “Увек ћу бити за компромис, не због тога како ће ме памтити српска историја, већ је најважније да нађемо решење, било за годну, пет, десет или 15. Што пре то боље. У супротном нисам сигуран да ћемо успети да изборимо оно што планирамо у економији”, истакао је Вучић.

Ту се, каже, не ради о његовој храбрости, јер је до сада пет пута побеђивао на изборима у Србиији, са највећом разликом у односу на противнке, јер је хтео најбоље резултате за своју земљу. “То је оно што дугујем земљи. И зато се борим за мир и стабилност у региону.

Знам да је потребан мир са Албанцима. Много Срба не схвата то, а још много више Албанаца. Али, ако будемо створили осовину мира између Срба и Албанаца то ће бити основа за бдуућност и онда можемо бити змајац европског раста”, поручио је председник Вучић.

Вучић о Скоту:А, што су одвајали Косово од Србије 2008?

Поштујемо и ценимо ставове америчког амбасадора Кајла Скота у вези са Косовом и Метохијом и са деловањем страних агентура, рекао је председник Србије Александар Вучић, али је истакао да ми имамо своје ставове. Он је тако одговорио на питање да прокоментарише изјаву америчког амбасадора Кајла Скота за НИН да је појачано деловање страних агената, али руске стране и да неће подржати идеју разганичења због етнички чистијих држава, и приметио да је исто тако требало питати Скота зашто је, ако је већ против етнички чистих држава, "одвајао Косово од Србије 2008. године".

"Важно је шта каже амерички амбасадор - ми то поштујемо ценимо, а ми имамо своје ставове", рекао је Вучић.

"А, није новинар Ђиласов питао Скота после тога - а што си онда одвајао Косово од Србије 2008 године. То га није питао" рекао је Вучић. Што се страних агената тиче, то је, рекао је, питање за БИА, а широка је листа, Београд је, каже, увек био Мека и Медина за многе људе који су желели да шире информације, дезинформације, обавештајно, контраобавештајно деловање. . .

Додао је да то није нешто од данас, већ је то била пракса и 60тих и 70тих...

"Зато је важно да имамо државне институције, структуре, које умеју са сагледају све тешкоће и опасности са којима можемо ад се суочимо у очувању стабилности за нашу земљу и грађане" рекао је председник Србије...

Имамо сазнања која воде ка две верзије убиства Ивановића

Председник Србије Алекасандар Вучић изјавио је данас да сазнања српских служби говоре о две верзије догађаја убиства Оливера Ивановића, али и подсетио да наше слжзбе нису биле на увиђају, нити добиле сателитске снимке, мада имамо нека сазнања.

Он је, одговарајући на питања новинара на Београдском бездносном форуму, рекао да су надлежни у сталном контакту са супругом убијеног Ивановића: "Имамо одређена сазнања, али не и чврсте доказе. Сазнања се сливају у центар и прави се скица догађаја", додао је.

Имамо две верзије догађаја и наши људи раде на томе, прецизирао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике