МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: Приштина минира дијалог
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 555 3885
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић: Приштина минира дијалог

08.новембар 2018. Извор: РТС

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да Приштина својим потезима и одлукама минира дијалог са Београдом и да је то њихова тактика. Не бих рекао да су то дечје игре, то су подле игре које опасно прете целом овом региону, истакао је Дачић.

Ана Брнабић

Фото: Танјуг

"Србија показује своју конструктивност, а наравно добио је и уверавања из Европске комисије да ће утицати да се та одлука повуче", додао је Дачић.

Подсетио је да је јуче говорио о томе да овакво понашање Приштине њихова тактика која траје већ годинама уназад.

"Оно што је најновије је да су они видели да визна либерализација за Косово неће проћи у ЕУ, видели су да су многе земље против тога и да нема шансе да се око тога постигне консензус и њихива логика је заоштрити ситуацију и заоштрити стање како би се извукло нешто у смислу одлуке о визној либерализацији", рекао је Дачић.

Указао је да они сада рачунају да тргују са тим.

"Не бих рекао да су то дечје игре, то су подле игре које опасно прете целом овом региону и као што је и председик Вучић рекао ми имамо читав низ инцидената који су се дешавали увек по правилу уочи некон наствака дијалога. То показује да они уствари не желе дијалог и да очекују да ће Србија под неким притиском прихватити нешто о чему се неће преговарати", тврди Дачић.

На питање да ли је реално очекивати да се до маја, када истиче мандат ЕК и Федерике Могеирни, постигне свеобухватни правно обавезујући споразум, Дачић одговара: "Ако се иде овим путем, очигледно да неће се стићи ни до прве тачке".

"Ово што Приштина ради јесте минирање дијалога. Прво нису релизовали оно што су потписали приликом Бриселског споразума, а то је био предуслов за друге механизме који су били потребни да се формирају на КиМ", обајаснио је Дачић.

"Не само то, они сада то питање везују за неке нове пакете, па сада кажу ако нас примите у УН ми ћемо као да формирамо Заједницу српских општина. Од тога нема ништа. Они рачунају да је Србија слаба и да ће она да поклекне под неким ултиматумима да би имала одређену перспективу европског пута, који је за нас веома важан, али за нас је пре свега важно да се на један праведан начин дође до решења за Косово", указао је министар.

Додао је да је то основа за мир и стабилност у читавом региону, јер сваки споразум који није праведан не гарантује дугорочни мир.

Навео је да су аргументи Приштине при повећању такси били то да се Србија непријатељски понаша према Приштини.

"У ком смислу, што ми не признајемо независност, шта то значи Србија треба да уведе царину и порезе за све земље које су признале Косово", упитао је Дачић.

Додао је да наравно да не прихватамо да они буду чланови међународних орагнизација.

"Када говоримо о међународним организацијама као што су УН, ОЕБС, Савет Европе, оне по свом статуту су организације за државе чланице, самоуправне територије које нису државе могу да буду само уз сагласност тих држава, Косово од нас није тражило никакву сагласност, они немају статутарно право да буду чланови тих организација", рекао је Дачић.

Истакао је да се на силу и на мала врата покушава Косово представити као држава, као и да Косову није стало да уђе у Интерпол због борбе против криминала.

"Они хоће да уђу у Интерпол да би рекли ми смо признати као независна држава", истакао је Дачић.

Говорећи о лобирањима која Приштина чини како би ушла у Интерпол, Дачић је навео пример да је Америка променила свој проступ у смислу да сада допушта могућност да се дође до креативног решења, али да они не могу да се ослободе да лобирају.

"Ја када сам дошао на Гренаду дочекала ме је нота Стејт департмента коју су послали свим карипским земљама да ја долазим и да случајно не мењају они одлуку о признању Косова и да гласају за Косово у Интерполу", навео је Дачић.

Навео је и да се у следећи уторак одржава пријем који је заказао тзв. генерални конзул Косова у Њујорку где је позвао све шефове мисија при УН да говори зашто је добро да Косово буде у Унеску, а уводни говор ће држати Ники Хејли.

"Замислите сада како би било да српски шеф мисије закаже пријем на којем ће руски шеф мисије да говори о томе зашто Косово не треба да буде у Интерполу", рекао је Дачић.

"Они мисле да имају велику браћу који могу да им помогну, на срећу већина држава схвата да је то лоше и по њих саме, али тежак је ово пут и тешка је ово борба", тврди Дачић.

На питање у којој мери је незивесна одлука за чланство Косова у Инетрполу, Дачић каже да се суочавамо са великим протисцима и лобирањима, са финасирањем доласка делегација других земаља у Дубаи.

"Они су и званично одвојили новац за лобирање, да преведем сада то на српски језик то значи да су одвојили новац који ће давати онима који гласају за пријем Косова", рекао је шеф дипломатије.

Такође, додао је, све велике западне земље, неке исламске земље су послале допис свим другим државама да би било добро да буду чланица Интерпола.

"Не желим да унапред говорим шта ће бити, ми ћемо се борити, учинићемо све, не зато што смо против Косова, него зато што не може се више дозволити да једнострани потези постају правни. Приштина не поштује никакве међународне споразуме, хоће да буду део међународне заједнице, а не поштују споразум Цефта који су потписали", наглашава Дачић.

Указао је да је цинизам неких западних земаља који кажу да ће да гласају за Косово у Интерполу, али да им не дају визну либерализацију, јер неће да долазе код њих.

"Што се нас тиче нека им дају визну либерализацију, сви нек оду тамо, али неће да им дају визну либерализацију зато што ће сви да побегну да оду тамо, зато што ће то бити један импулс за развој криминала, трговине људима, наркотицима", навео је Дачић и дадао да се зна добро "како се ОВК финансирала кроз порез који су плаћали сви криминалци албански, а албанска мафија је једна најјачих на Западу".

Тврди да није овде питање да ли они треба или не да буду део Интерпола, зато што они већ сарађују са Интерполом преко Унмика тако је предвиђено Резолуцијом 1244.

"То што је неко признао Косово је његова билатерална ствар, Косово ће бити признато као држава када буде део УН, и то сви треба да поштују, а ако бог да то се неће никада десити, зато што сви морају да схвате да без договора са Београдом нема трајног решења, а док нема трајног решења они не могу да буду чланову међународних орагнизација", истакао је Дачић.

"Док год они позивају земље да признају Косово, ми ћемо позивати да не признају Косово и да повлаче признање", додао је министар.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 555 3885
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике