МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Брнабић: Такозвана војска Косова највећа претња регионалном миру
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Брнабић: Такозвана војска Косова највећа претња регионалном миру

14.децембар 2018. Извор: Танјуг

Премијерка Србије Ана Брнабић упозорила је да формирање тзв. Војске Косова представља највећу појединачну претњу регионалном миру на Балкану и додала да је сада после овог великог корака уназад тешко говорити о преговорима.

Ана Брнабић

Фото: Танјуг

"Изузетно нас забрињава. Не само да би војска Косова била у супротности са свим међународним споразумима, већ би представљала и кршење Устава који су они сами израдили и усвојили. На тај начин, они заправо показују, а то звучи невероватно, да су спремни да прекрше сопствени Устав", рекла је Брнабић у интервјуу за италијанску "Републику" који је објављен данас.

Она је изразила наду да ће разум превладати и захвалила Европској унији и Уједињеним нацијама јер су позвале на опрез, односно осудиле такву одлуку, што је урадио и генерални секретар НАТО-а Столтенберг који је пре неколико дана који је казао да би таква одлука могла да има последице на косовске евроатлантске интеграције.

Потребно је, како је додала, да сви наши партнери буду посвећени очувању мира и стабилности.

"Харадинај је изјавио да војска неће деловати против Срба на Косову, већ ће помагати Ирачанима. То је смешно. Ово је највећа претња миру, а ја желим опет да апелујем на Харадинаја, Тачија, Весељија да поново размисле о таквој одлуци", навела је премијерка.

Брнабић је навела да се Срби на Косову спремају да дочекају Божић и Нову годину са оскудним залихама хране, све мањом количином горива за огрев, као и лекова и медицинских средстава. Говоримо о Европи у 21. веку, а Срби већ више од две недеље не добијају новине на свом језику јер је Приштина увела забрану на српску штампу 21. новембра.

"Приштина подрива све резултате постигнуте током Берлинског процеса, укључујући и све споразуме у области привреде и инфраструктуре који подржавају раст у региону", истакла је она.

Додала је да је Приштина зауставила све регионалне иницијативе тако што је прекршила ЦЕФТА споразум и Споразум о стабилизацији и придруживању (ШП) са ЕУ.

"Надам се да ће они поново размотрити своје одлуке и омогућти да наставимо са преговорима и разговорима о иницијативама за регионалну сарадњу", рекла је Брнабић.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, она истиче да Србија жели нормализацију, па и компромис.

"Оно што Приштина тражи, признање независности, представља ултиматум. То се никада неће десити", нагласила је она.

Да би се постигао компромис, додала је, они такође треба да се потруде и разумеју позицију Београда.

"Разговори о промени граница не би отворили Пандорину кутију: ту кутију је већ отворила Приштина пре десет година када је донела једнострану одлуку не поштујући ниједан демократски принцип, као што је, на пример, референдум", рекла је она.

"Не желимо границе по етничким линијама. А компромис мора да буде заснован на људским правима, заштити мањина и њихових споменика", рекла је Брнабић.

"Иако 80 одсто Срба не верује у компромис, Вучић га храбро тражи у име будућих генерација. Надам се да ће Приштина имати једнако храбре или једнако одговорне лидере, у супротном ми ћемо и даље живети у врло крхком миру", рекла је она.

Брнабић је додала да свим партнерима из САД-а и ЕУ понавља да је веома забринута због оваквог, веома опасног развоја догађаја, одлуке Приштине да подигне таксе како би забранила српске производе из Србије и БиХ, као и да формира војску.

На питање да ли се може десити да Србија буде обманута од стране Запада и пронађе партнере само у Русији и Кини, она је рекла да се нада да сви, нарочито у ЕУ, схватају колико се Србија променила.

"Ми нисмо узвратили Приштини реципрочним мерама, потребно је да будемо разумни и покажемо вољу за сарадњу. Надам се да ће наша порука, нова визија Србије, бити успешна. Знам да морамо да се трудимо више од било које друге земље и надам се да ће ЕУ и САД препознати наше напоре", рекла је Брнабић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике